Skip to main content
V Posavju 30.6° C Četrtek, 30. junij 2022
09.03.2022
09:05
Železniška postaja Krško
Foto: ePosavje.com
Po desetih mesecih od prvega razpisa za pripravo dokumentacije za nadgradnjo železniških postaj Sevnica in Krško so vendarle našli pravega ponudnika, je razvidno iz javno dostopnih virov.

Projekta za nadgradnjo železniških postaj se vendarle premikata

SEVNICA Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so avgusta lani zavrnili dve prispeli ponudbi za javno naročilo, s katerim so želeli izbrati izdelovalca projektne dokumentacije za nadgradnjo železniške postaje Sevnica in gradnjo novega podvoza ter nadgradnjo železniške postaje Krško. > VEČ

Avgusta 2021 dve ponudbi previsoki

Avgusta lani sta bili ponudbi družbe SŽ – Projektivno podjetje Ljubljana iz Ljubljane (1.982.910 brez DDV, oz. 2.419.150,20 evrov z DDV) in družbe TIRING inženiring, d.o.o. iz Trzina (2.586.400 evrov) previsoki. A zdaj vse kaže, da se bosta omenjena projekta nadgradnje dveh največjih železniških postaj na območju Posavja vendarle premaknila z mrtve točke. Na direkciji so namreč objavili prostovoljno obvestilo za predhodno transparentnost in oznanili, da so oddali javno naročilo.

Marca 2022 naročilo oddali

Tako v obvestilu pišejo, "da v predhodnem odprtem postopku naročnik ni pridobil uspešnih ponudb, zato je nadaljeval oddajo po KPP in sicer po b.) točki prvega odstavka 44. člena ZJN-3". Naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za nadgradnjo železniške postaje Sevnica in gradnjo novega podvoza ter nadgradnjo železniške postaje Krško so tako oddali družbi SŽ – Projektivno podjetje Ljubljana iz Ljubljane, skupna vrednost naročila je ocenjena na 1.943.419,50 evrov brez DDV.

Železniška postaja Sevnica

Nadgradnja železniške postaje Sevnica

Z nadgradnjo železniške postaje Sevnica bodo odpravili križanja voznih poti lokalnih potniških vlakov na progi Sevnica-Trebnje, s prilagoditvijo tirne in peronske infrastrukture bodo zagotovili učinkovit prestop potnikov tako, da bodo lahko  na postaji sočasno trije potniški vlaki - vlak za smer Dobova, vlak za smer Zidani Most, vlak za smer Trebnje.

Podvoz pod tiri

Kot so zapisali v projektni nalogi "za izdelavo projektne dokumentacije za nadgradnjo železniške postaje Sevnica in gradnjo novega podvoza pod železniško progo št. 10 d.m.-Dobova-Ljubljana" bodo podaljšali postajne tire in s tem omogočili obratovanje vlakov dolžine 740 metrov, izgradili bodo novo nadkrito peronsko infrastrukturo, z gradnjo izven nivojskega dostopa na peronsko infrastrukturo pod vsemi postajnimi tiri vključno z dvigali pa bodo omogočili dostop funkcionalno oviranim in invalidnim osebam ter kolesarjem. > PREBERI VEČ

Nadgradnja železniške postaje Krško

Največja novost pri obnovi krške postaje bo poleg nove peronske infrastrukture zagotovo nov podhod pod železniškimi tiri. Na drugo stran proge lahko zdaj pridete le čez tire levo od objekta postaje in prek nadhoda desno od postaje. Tako bodo za izven nivojski dostop na vse perone uredili podhod pod vsemi tiri, ki bo moral biti primeren za funkcionalno ovirane in invalidne osebe ter kolesarje. V podhodu bo večje dvigalo za več kot 15 oseb, uredili pa bodo tudi nadstreške ter ga ustrezno označili in osvetlili. 

Nova peronska infrastruktura in podhod

"Omogočen mora biti dostop potnikom in funkcionalno oviranim osebam na perone z obeh stani podhoda oziroma postaje. V okviru variant, Projektant prouči več možnih lokacij umestitve podhoda, z vidika zagotavljanja učinkovite dostopnosti, povezljivosti z ostalo infrastrukturo, okoljskih, urbanističnih ter drugih dejavnikov. Vsako izmed variant je potrebno utemeljiti in izpostaviti najoptimalnejšo," so zapisali. > PREBERI VEČ

(eP)

krško
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi