Skip to main content
V Posavju 12.1° C Torek, 27. september 2022
19.03.2019
07:21
Foto: Doroteja Jazbec
Gasilska zveza Radeče je gostila regijski kviz gasilske mladine, preko katerega se je izkazalo, katere so tiste najboljše ekipe, ki bodo zastopale domača gasilska društva.

Na regijskem kvizu gasilske mladine celjske regije je sodelovalo skupno 66 ekip, med katerimi je bilo 24 pionirskih, 23 mladinskih in 19 pripravniških. Nastopiti bi moralo sicer 24 ekip mladincev, vendar je že pred samo otvoritvijo gasilskega tekmovanja eno izmed mladih gasilk iz PGD Polje – Sedlarjevo (GZ Šmarje pri Jelšah) obšla slabost in je bila zaradi padca, katerega posledica je bil udarec v glavo, prepeljana v celjsko bolnišnico.

Po začetnih nagovorih in dvigu gasilske mladinske zastave se je tekmovanje pričelo na dveh ločenih prizoriščih: pionirji in pripravniki so se lotili teoretičnih testov, medtem pa so mladinci prikazali vajo z vozli in vajo gasilske spretnosti, nakar so se tudi gasilci v starosti od 11 do 16 let lotili pisanja testov, pionirji in gasilski pripravniki pa so izvedli vajo z vozli in navezavo gasilskega orodja ter vajo gasilske spretnosti. Pravilnost vaj in časovno izvedbo je spremljalo 35 sodnikov iz celotne celjske regije.

Gasilsko zvezo Radeče so zastopali pionirji PGD Radeče, PGD Svibno in PGD Jagnjenica, dve mladinski ekipi PGD Jagnjenica in PGD Vrhovo, med pripravniki pa sta se za čim višje uvrstitve borili ekipi PGD Jagnjenica in PGD Svibno.

Ko so posamezne ekipe zaključile s tekmovalnimi obveznostmi, so se v družbi mentorjev odpravile na kosilo v šolsko jedilnico, nato pa so razpoložljivi čas do razglasitve rezultatov preživele skozi igro in druženje na prostem – ob radeški športni dvorani, na zelenici bližnjega stadiona in na šolskem igrišču.

Ob 13. uri je sledil postroj sodelujočih ekip in sodnikov z razglasitvijo rezultatov. Vse ekipe so prejele priznanje za sodelovanje, najboljši trije v vsaki kategoriji pa pokale in medalje. Pionirjem jih je podelil Bogdan Krumpak, poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah, mladincem Rado Mrežar, predsednik gostiteljske Gasilske zveze Radeče in gasilskim pripravnikom Bojan Hrepevnik, poveljnik celjske regije.

V kategoriji pionirjev so se najbolje odrezali najmlajši iz PGD Kristan Vrh (GZ Šmarje pri Jelšah), sledile so jim deklice iz PGD Dobje (GZ Šentjur) in s tretjim mestom ekipa iz PGD Rečica (GZ Laško). Pionirji iz GZ Radeče so dosegli naslednje uvrstitve: PGD Jagnjenica v sestavi Pia Patricija-Laura-Amadeja so zasedle 8. mesto, PGD Radeče (Ela-Anže-Matic) so se uvrstili v zlato sredino s 13. mestom, Krištof-Lenart-Monika iz PGD Svibno pa na rep sodelujočih z 22. mestom.

Med mladinci so bili najboljši člani PGD Kristan Vrha (GZ Šmarje pri Jelšah), 2. mesto je osvojilo PGD Rečica (GZ Laško) in tretje mesto ekipa PGD Zreče (1) iz GZ Zreče – Vitanje. Dve mladinski ekipi gostiteljske gasilske zveze sta se uvrstili med deseterico najboljših: Aljaž-Lovro-Aljaž iz PGD Jagnjenica so osvojili 7. mesto, Ema-Neja-Tim iz PGD Vrhovo pa so dosegli 8. mesto. Matija-Sara-Valerija iz PGD Jagnjenica so zasedli 22. mesto.

V kategoriji gasilskih pripravnikov, katera je bila zastopana z nekaj manj ekipami kot preostali dve kategoriji, so slavila dekleta iz PGD Prožinska vas (GZ Celje), 2. mesto so osvojili fantje iz PGD Kristan Vrh (GZ Šmarje pri Jelšah), tretje mesto pa ekipa PGD Slivnica pri Celju (2) iz GZ Šentjur. Gasilski pripravniki radeške gasilske zveze so zasedli 12. mesto, tega je osvojila trojica Florjan-Žiga-Domen iz PGD Svibno ter 13. mesto (Saša-Lea-Dušan iz PGD Jagnjenica).

Tako je blizu 270 pripadnikov gasilskega podmladka, vse od še navihanih in otroško razigranih šest-letnikov pa do že skoraj odraslih 16-letnikov, sklenilo druženje v tekmovalnem duhu v Radečah, od koder so se v domače kraje odpravili veselega razpoloženja, kar je nam, gostiteljem iz GZ Radeče, znak, da smo zaupani dogodek dobro pripravili. Vse pa seveda ne bi teklo tako gladko brez 66- članskega organizacijskega odbora, rediteljev-usmerjevalcev prometa, tehničnih pomočnikov in ostalega podpornega osebja, vsi seveda iz gasilskih vrst, kateri smo vsak s svojim delom pridali k uspešno izvedenem regijskem kvizu gasilske mladine.

Doroteja Jazbec

radeče
gasilci

Pridružite se nam