Skip to main content
V Posavju 25.3° C Četrtek, 18. avgust 2022
06.05.2019
13:44
Foto: Doroteja Jazbec
Učenci radeške osnovne šole so tudi letos dokazali, da jim je pomen lokalnega turizma v malem prstu.

Po lanskoletnem prejemu treh zlatih priznanj za turistično nalogo Radeče, dolina papirja, so letos za turistično nalogo Od železnega do slastnega mostu prejeli dve zlati priznanji, za piko na i pa med vsemi sodelujočimi šolami pometli z vso konkurenco ter osvojili še dodatno, posebno zlato priznanje za najbolj inovativen izdelek.

Letošnja tema Turistični spominek mojega kraja je učence spodbujala k oblikovanju predlogov za popestritev spominkarske ponudbe v domačem kraju. Organizatorji in sodelujoči smo lahko bili priča neverjetni kulturni, geografski, naravni in zgodovinski raznolikosti Slovenije, ki so jo tudi to šolsko leto učenci predstavljali skozi svoje ideje za turistične spominke. Prva uradna predstavitev radeške ekipe, ki je sodelovala na 33. festivalu Turizmu pomaga lastna glava, je potekala sredi aprila, kjer so se po 14-ih Mercatorjevih centrih predstavljali trženjski načrti in turistični spominki posameznega kraja – JZ OŠ Marjana Nemca Radeče se je v 8-članski zasedbi udeležila dogodka v Velenju. Projekt sta soorganizirala Turistična zveza Slovenije in Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Večmesečno delo so si lahko namensko ali mimogrede ogledali kupci, s posebno nalogo pa seveda sodniki, saj jih je čakala pomembna naloga večplastnega ovrednotenja vseh predstavitvenih nalog. Niso pa bili na prizorišču le znani, odkriti sodniki, temveč tudi skriti, takšni, ki so se pomešali med ljudmi in delovali kot klasični obiskovalci trgovskega centra ter sodniki mladinske komisije, ki so podajali ocene dela malodane svojim vrstnikom. Tekom dogodka so bile štiri radeške učenke stalno prisotne na lastni stojnici, nekaj pa se jih je sprehodilo do ostalih stojnic, saj so morale na koncu sodelovati še v kvizu, na katerem je bilo potrebno izkazati vedenje tudi o ostalih sodelujočih turističnih nalogah – tako so mladi nadobudneži združili (s)poznavanje lokalnih znamenitosti in medsebojno druženje.

Dan v Velenju je bil za Izo Kalin, Zojo Kalin, Blažko Medved, Evo Mlakar, Leo Čeč in Neo Zagorc več kot uspešen, saj so osvojile dve zlati priznanji: za najboljšo predstavitev na 33. festivalu TPLG in zlato priznanje strokovne komisije, katera je ocenila, da so ravno mlade Radečanke pod mentorstvom Alenke Gros in Bojane Kovačič pripravile najbolj všečno stojnico. S tem pa ves vložen trud in čas v projekt prenovljene podobe radeškega mostu še ni bil končan. Že dva tedna pozneje so se namreč v mariborskem Mercator centru Tabor srečali vsi prejemniki regionalnih zlatih priznanj, katere so osvojili na dvanajstih regijskih predstavitvah. Na končni predstavitvi, v času do katere so marsikatere sodelujoče ekipe pripravile tudi nadgradnjo svojih del, se je strokovni komisiji vnovič predstavilo 29 najboljših osnovnih šol na svojih stojnicah. Dekleta so dopolnitev turistične naloge s praktičnega vidika pripravile tako, da so logotip projekta (odtis mostu z valovi) umestile še na mila in na žepna ogledalca.

Članice turističnega krožka so se povezale z lokalnimi pridelovalci in v skladu z razpoložljivo kulinarično in ostalo ponudbo kraja, poimenovale njihov skupno projektno nalogo Od železnega do slastnega mostu, turistični spominek pa lesen njaMMost – iz večje različice lahko kupec spominka ob razstavitvi dobi lesen podstavek za vroče lonce ali pa desko za rezanje salame in mladega sirčka, veslo pa je praktično uporabno kot kuhalnica za mešanje splavarskega golaž. Iz manjše različice (ki v osnovi služi nosilcu papirnatih servietkov) je možno sestaviti lesen podstavek za skodelico čaja in servirno desko za piškote, veslo (žličko) pa je moč uporabiti za mešanje medu v čaju. Praktično noto lesene različice radeškega mostu dopolnjuje vsebina, ki je bodisi sladko bodisi slano zapolnjena. In ravno to praktičnost je strokovna komisija prepoznala kot najbolj unikatno in Radečankam podelila posebno ZLATO PRIZNANJE ZA NAJBOLJ INOVATIVEN IZDELEK – inovativnost so zaznali v logotipu, ki povezuje tehnično dediščino Radeč in lokalne dobrote. Sicer je bilo skupno podeljenih 17 posebnih zlatih priznanj za ostale kategorije, kot so najbolj uporaben izdelek, najbolj že razširjen na trgu, najboljši promotor, najboljša skupinska predstavitev, najboljša gastronomska predstavitev, najboljša kostumografska predstavitev in podobno.

Na predstavitvi so radeške učenke poskrbele tudi za sladkanje z medenjaki (simbolika: cekin za mostnino) z logotipom, ki so jih dekleta same pekle in z njimi vabile obiskovalce na svojo stojnico. In še zanimivost: lokalna klekljarica Karmen Šunta je radeškim turističnim zanesenjakinjam sklekljala radeški most, katerega so na festivalu nosile kot ogrlico. Vse šole udeleženke sklepne prireditve so s strani partnerja projekta Mercatorja d.d prejele praktične nagrade, sponzorji projekta pa so vse sodelujoče nagradili s turističnimi izleti širom Slovenije - radeška dekleta in njuni mentorici se bodo odpravile na izlet in ogled kraja Kapele, katerega je podarilo Turistično društvo Kapele. Kot pravi sogovornica, ena izmed mentoric, Alenka Gros, so tudi že stekli pogovori s KTRC Radeče, da bodo učenke v sklopu tradicionalne večdnevne prireditve »Dnevi splavarjenja« svoj nagrajen njaMMost predstavile širši javnosti, predvsem domačinom, saj mnogi niti ne vedo, kako inovativen in poseben ter popolnoma radeški izdelek so v sodelovanju s številnimi domačimi podjetji, organizacijami, društvi, kmetija in posamezniki razvila dekleta.

Pomembno so k razvoju in končni podobi turistične naloge prispevali tudi številni sponzorji, brez katerih ob zavzetemu delu deklet in mentoric zagotovo uspeh ne bi bil tako odmeven - na pomoč so darežljivo priskočili:

 • Celostna podoba: Moments, zavod za kulturo, izobraževanje in umetnost Piran in oblikovalec Bojan Sumrak
 • Scena: M&M International Radeče
 • Pomoč pri koordinaciji: KTRC Radeče
 • Stekleni kozarci – VETRO EMBA, Albin Čulk, Radeče
 • Tisk zloženk in kazalk: PRINTCO, grafika, Natalija Hudoklin s. p., Radeče
 • Tisk vrečk, cenika, deklaracij, vizitk: Hcomp-Group grafične storitve Henrik Klembas s.p., Radeče
 • Suha salama, mladi sir: Kmetija Ključevšek, Počakovo
 • Široki rezanci, Ghee maslo: Kmetija Korbar, Močilno
 • Pecivo sonček: DKŽ Arnika, Svibno
 • Mešani piškoti: Gabrijela Kodrič s.p., Posredništvo in perutninarstvo, Krmelj
 • Cvetlični med: Čebelarski krožek OŠ Radeče, Gregor Bregar
 • Lesene kuhalnice – vesla: Prevzgojni dom Radeče
 • Zelišča za čaj: Hortikulturno društvo Radeče

Doroteja Jazbec
Foto: arhiv Turističnega krožka JZ OŠ Marjana Nemca Radeče

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja