Skip to main content
V Posavju 24° C Ponedeljek, 4. julij 2022
30.03.2021
11:10
Skrb za male živali
Grafika: ePosavje.com
Prepoved privezovanja psov na verige, obvezno "čipiranje" mačk in prepoved evtanazije zdravih živali v zavetiščih po preteku 30 dni, so za državne svetnike nesprejemljive.

"Skrb za zaščito domačih živali na trenutke pretirana in obremenjujoča" 

Kaj prinaša predlog sprememb Zakona o zaščiti živali?

KRŠKO Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o zaščiti živali predvideva obvezno označevanje psov že v leglu saj naj bi s tem preprečili preprodajo psov in ilegalno trgovino z njimi. Lastnik bi tako moral vse pasje mladiče, skotene v Sloveniji, čipirati do osmega tedna starosti.

Obvezno označevanje lastništva živali

V želji po odgovornejšemu ravnanju z mačkami, ki so pogosto zavržene in za katere skrbijo prostovoljci in društva, predlog spremembe zakona predvideva obvezno označevanje lastništva. S tem bi se tudi zmanjšalo število zapuščenih mačk v Sloveniji.

Prepovedano življenje psov na verigah

Med drugim bi bilo prepovedano tudi življenje psov na verigah, prepoved usmrtitev živali izključno zaradi pridobivanja kož in krzna ter prepoved evtanazije zdravih živalih v zavetiščih po preteku 30 dni bivanja v njih.

Nasprotovanje Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

Predlogu so močno nasprotovali v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, saj ocenjujejo, da so stroški bivanja živali v zavetiščih nerazumno visoki. Menijo, da naj zavetišča za to dobijo denar s prostovoljnimi prispevki. Obenem so prepričani, da je "normalno bivanjsko okolje za domače živali - pes in  mačka - kmečko dvorišče".

Mnenje k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali:

Po razpravi precej burnih odzivov

Razprava na komisiji Državnega sveta Republike Slovenije je povzročila precej burnih odzivov, saj je bilo izrečenih kar nekaj izjav, ki ne sodijo v današnji čas. 

Nekateri odzivi s Twitterja:

Svetniški "NE"

Državni svetniki so ob koncu izglasovali, da pripravljenih sprememb zakona ne podpirajo. Obenem pa so se neformalno zavzeli za prepoved sprehajanje psov po kmetijskih zemljiščih in "posledično onesnaževanje kmetijskih zemljišč s pasjimi iztrebki, ki imajo negativne posledice na krmo domačih živali in vplivajo tudi na kakovost oziroma oporečnost mleka ter mesa teh živali".

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Zadnje novice