Skip to main content
V Posavju 21.8° C Sreda, 18. maj 2022
11.05.2022
12:48
Letališče Cerklje ob Krki
Foto: ePosavje.com
Na letališču v Cerkljah ob Krki imajo delovni večer, v dobri uri je tam pristalo pet večjih tovornih letal ameriških zračnih sil (USAF) znamke C-17 Globemaster. Zdaj je že znano, zakaj.

Tovorna letala C-17 Globemaster v Cerkljah ob Krki

BREŽICE Nekaj minut pred 20. uro je iz severa Evrope prek Madžarske in čez pol Slovenije na letališče v Cerkljah ob Krki pristalo prvo tovorno letalo C-17 Globemaster ameriških zračnih sil. Po servisu flightradar24, kjer s spremljanjem oddajnikov letal beležijo dogajanje na našem nebu, je šest minut čez 20. uro pristalo drugo letalo, nato pa so v Cerkljah pristali še trije C-17 z oddajnimi šiframi RCH 746, RCH 744 in RCH 748. V času nastanka tega zapisa letalo številka 5 (ob 21.45) je v Cerkljah ob Krki pristalo ob 20. uri in 46 minut.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

S severa Evrope v Slovenijo

Po javno dostopnih podatkih smo lahko razbrali, da so transportna letala priletela s severa Evrope (najmanj dve letali sta prišli z letališča Tromso na severu Norveške) in nato prek Danske, Nemčije, Češke, Slovaške in Madžarske v Slovenijo. Letala niso vstopila v avstrijski zračni prostor. Z razlogom, vojaška vaja Hiter odgovor 2022 namreč poteka na območju članic skupine NATO. Avstrija je ena od petih evropskih ti. nevtralnih držav.

Kakšno letalo je C-17 Globemaster?

C-17 Globemaster je transportno vojaško letalo z dvema pilotoma in letalskim tehnikom, v 53 metrov dolg trup lahko pospravijo do 77.519 kilogramov tovora - med drugim 102 padalca ali 134 vojakov ali pa en M1 tank, dve oklepni vozili Bradley aku tri štirikolesnike tipa Stryker, piše na Wikipedii. Prazno letalo tehta 128.140 kilogramov.

Vaja Hiter odgovor 2022

Zdaj je jasno, zakaj so v torkovem večeru na cerkljansko letališče priletela vojaška letala C-17. V slovenskem zračnem prostoru in na tleh bo namreč potekal del vojaške vaje Hiter odgovor 2022 (Swift Response 2022). Kot pravijo v Slovenski vojski, na vsakoletnih tritedenskih mednarodnih vojaških vajah, ki se je v organizaciji ameriških oboroženih sil v Evropi in Afriki začela v ponedeljek, 2. maja, sodeluje 17 zavezniških in partnerskih držav. "Sodelujoče enote se bodo urile v izvajanju zračno desantnih operacij in zagotavljanju podpore le-teh," dodajajo.

"Pristanje in vzletanje letal, nastanitev in konsolidacija enot"

V Sloveniji bodo aktivnosti v sklopu vaje potekale predvsem na območju letališča Cerklje ob Krki. Pripadniki Slovenske vojske iz Vojašnice Jerneja Molana bodo logistično podpirali in zagotavljali letališko podporo ter zaščito sil države gostiteljice. V Slovenski vojski še pravijo, "da bodo aktivnosti na letališču zajemale pristajanje in vzletanje zavezniških transportnih letal ter nastanitev in konsolidacijo enot."

O sodelovanju v večnacionalnih vajah

In kot še pravijo, vaja Hiter odgovor zagotavlja priložnost za skupno usposabljanje, ki omogoča vodenje in nadzor kompleksnih operacij na različnih lokacijah. "Sodelujoče enote sodelujejo z namenom vzpostavitve skupne večnacionalne sile - kjerkoli in kadarkoli je to potrebno. Sodelovanje v večnacionalnih vajah povečuje pripravljenost, krepi profesionalne odnose in izboljšuje splošno usklajevanje z zavezniki in partnerji."

9.000 sodelujočih od Artike do Balkana

Iz poveljstva sil ameriške vojske v Evropi in Afriki so ob začetku vaje Hiter odgovor 2022 sporočili, da bo vaja potekala od Arktičnega kroga, pred severne in vzhodne Evrope in Baltika do Balkana. Priprave na letošnjo vajo so se začele v letu 2021, na vaji bo sodelovalo približno 9.000 vojakov, ameriška vojska bo sodelovala s približno 2700 vojaki. Kaj je smisel in namen? Kot pravijo, želijo preveriti hitro hkratno prerazporeditev padalskih enot na več lokacij po Evropi. Vaja se je začela z Aljaske prek severnega pola na Norveško, od koder so tovorna letala C-17 v torkovem večeru tudi prispela v Cerklje ob Krki. 

Od februarja poenostavljena uporaba našega zračnega prostora

Slovenska vlada je sicer konec februarja, ob eskalaciji dogajanja v Ukrajini, sprejela odločitev o omejitvah v zračnem prostoru Slovenije, s katerimi so vojaškim letalom zavezniških držav omogočili poenostavljeno uporaba našega zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata.

slovenska vojska
letališče cerklje ob krki
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam