Skip to main content
V Posavju 27.1° C Sobota, 2. julij 2022
20.06.2022
07:43
Foto: Salon KNOF
V največjem Salonu rabljenega pohištva, ki v juniju praznuje prvi rojstni dan, so pripravili razprodajo pohištva.

Prednosti pohištva iz ponovne uporabe

1. Cena

Če kupujemo novo pohištvo se je dobro zavedati, da kar je poceni ni vedno najceneje - primer kavča iz umetnega usnja, ki ga moramo zamenjati čez dobro leto, ker se lušči.

Pohištvo iz ponovne uporabe je skoraj vedno cenejše od novega, če ga primerjamo s podobni kakovostnim rangom.

Izjema so lahko kreativno nadgrajeni kosi pohištva v katere je bilo vložene veliko kreativnosti in dela ali posebni zbirateljski ali antični kosi, ki pa so lahko tudi dobra investicija, saj z leti celo pridobivajo na vrednosti.

To pa še ne pomeni, da je pohištvo iz ponovne uporabe skoraj zastonj. Za to, da se pohištvo pripravi za prodajo je namreč vloženega kar nekaj truda in dela, od čiščenja, brušenja, barvanja, do bolj zahtevnejših obnov. Pohištvo pa je nato potrebno še prodati.

2. Zdravje

Novo pohištvo (sploh iz iverke ipd.) vsebuje strupene snovi – hlapne organske spojine, ki se počasi sproščajo kot plini v naš dom še najmanj 2 leti (formaldehid, benzen, ftalati) in povzročajo od draženja oči in dihal in respiratornih težav, do glavobolov in vrtoglavice. Ob dolgotrajni izpostavljenosti višjim vrednostim celo rakava obolenja.

Pohištvo iz ponovne uporabe je običajno že sprostilo te strupene pline, prav tako pa med rabljenim najdemo tudi več kakovostnega in masivnega pohištva po sprejemljivih cenah.

3. Skrb za okolje in etičnost

Pohištvena industrija je ena izmed največjih onesnaževalcev, podobno kot modna industrija. Trendi se hitro menjajo, zato proizvajalci izdelujejo pohištvo vse hitreje in ceneje, kar povzroča visoko onesnaževanje in izkoriščanje delovne sile.

Pri izdelavi novega pohištva se porabljajo naravni viri. Pri nakupu rabljenih ali recikliranih izdelkov prihranimo naravne vire, zmanjšamo količino odpadkov in znižujemo ogljični odtis, ki je za kar 82% nižji kot pri novem izdelku.

Ob nakupu v lokalnem okolju pa vračamo tudi v lokalno skupnost in na ta način spodbujamo razvoj in priložnosti v našem kraju.

4. Kakovost, edinstvenost in kreativnost

Stanovanje opremljeno z le novim pohištvom lahko deluje neosebno, sterilno… kot iz kataloga. Morda je lepo na sliki ni pa nujno, da je v njem bivanje prijetno, udobno, sproščeno. Rabljeno pohištvo, lahko tudi v kombinaciji s kakovostnim novim pohištvom naredi dom unikaten, oseben, odraža stil osebe, ki v njem živi.

Tudi, če ne želimo v celoti opremiti svojega stanovanja z rabljenim pohištvom, pa lahko za začetek izberemo posebne ikonične "statement" kose, ki bodo prostoru dodali karakter.

5. Ohranjanje kulturne dediščine

Z globalizacijo in instant potrošništvom se je začela tudi izgubljati kulturna avtentičnost in z njimi stare obrti in znanja (mizarski mojstri, šivilje – mladi ne znajo v praksi). Stili pohištva so skoraj po celem svetu podobni.

Z nakupom ikoničnih kosov prejšnjega stoletja, tisočletja ohranjamo našo kulturno dediščino (stare tovarne kot je Stol Kamnik, pri oblačilih vezenine Bled ipd.) s popravili pa ohranjamo znanja in veščine preteklih generacij in jim dodajamo nova.

Nasveti ob nakupu pohištva:

- popravi kar imaš (sam ali zaupaj mojstrom)

- kupi rabljeno

- kupi kvalitetno

- kupi masivno, če imaš možnost

Če imamo nizek budžet ali v ustvarjanju uživamo, pa lahko z malo smisla pohištvo tudi sami kreativno nadgradimo, obnovimo.

Fotogalerija (Foto: Salon KNOF):

Salon KNOF praznuje prvi rojstni dan

Salon pohištva iz ponovne uporabe KNOF praznuje prvi rojstni dan, zato smo pripravili razprodajo pohištva - tako imamo na voljo stole že od devet evrov, omare in mize pa od 30 evrov naprej. Popuste nudimo tudi na zbirateljske kose in svetila. Nahajamo se v Krškem, v šoping centru Mercator, na CKŽ 132a. Več na knof.si.

Naše pohištvo je priča našemu vsakdanjemu življenju; odraščanju, praznovanjem in dogodkom, ki jim vdahnejo karakter in dušo. V njem se zrcali nešteto zgodb.

Žal pa te zgodbe po navadi končajo na odlagališču odpadkov, saj je rabljeno in staro pohištvo težko prodati ali reciklirati. Zato se uporabniki raje odločijo za nakup novega, velikokrat manj kvalitetnega pohištva, ki pa ga čaka podobna usoda. Ta problem onesnaževanja je prisoten vsepovsod po svetu.

Mi si prizadevamo zmanjšati količino kosovnega odpada in podaljšati življenjsko dobo predmetov, ohraniti kulturno dediščino in podati alternativo instant potrošništvu.

Stare kose pohištva iz prejšnjega stoletja vračamo v življenje in jih v sodelovanju z oblikovalci, mizarji in tapetniki obnovimo tako, da pridobijo na karakterju in vrednosti.

Ni nam treba zavreči našega dragocenega pohištva, ki nosi spomine družine ali celo več generacij. Morda rabi le barvno osvežitev ali pa novo tekstilno preobleko. Za to z veseljem, skrbnostjo in kreativnostjo poskrbimo mi.

V 12 mesecih smo zbrali kar 1117 kosov pohištva, v skupni teži 12,5 ton. Z analitično metodo LCA, ki analizira vpliv vseh faz življenjska cikla komercialnega izdelka na okolje, smo izračunali, da smo z našim modelom ravnanja s kosovnimi odpadki prihranili kar 24,869,53 kg CO₂.

Pri nakupu rabljenih ali recikliranih izdelkov je CO2 odtis namreč kar za 82% nižji kot pri novem izdelku.

Zavesten nakup pohištva in odgovorno recikliranje posameznika se morda ne zdi velika reč, vendar če se za to odloči dovolj ljudi, lahko iz zavrženih predmetov naše preteklosti, naše dediščine ustvarimo čudovito in čisto prihodnost, s stilom.

(Salon KNOF)

oglasna novica

Pridružite se nam