Skip to main content
V Posavju 26.7° C Četrtek, 18. avgust 2022
11.10.2020
18:35
Snegolom, nedelja
Foto: arhiv ePosavje
Po sončni jesenski soboti, ko so temperatura v naši krajih okrog 17°C, nas bo v noči na nedeljo dosegla hladna osvežitev, ki bo lahko v višje lege prinesla tudi že prvi sneg.

NEDELJA, 11. OKTOBER 2020

(18:34) Izredni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije Republike Slovenije za okolje, je do 17.30 ure na Voglu padlo 43, na Vršiču 27, na Pavličevem sedlu 16 in v Bohinjski Češnjici 9 cm snega. Najmočnejši sunki burje v Vipavski dolini dosegajo hitrost okoli 100 kilometrov na uro.

Meja sneženja se bo spustila

Zvečer se bo meja sneženja predvidoma še nekoliko spustila, snežiti bo začelo tudi v višjih predelih - nad okoli 700 metrov Koroške, Notranjske in Kočevske. V predelih nad okoli 800 metri bo tudi v noči na ponedeljek nevarnost snegoloma, padavine bodo v drugi polovici noči na ponedeljek oslabele.

Burja na Primorskem

Burja na Primorskem se bo predvidoma v naslednjih urah nekoliko okrepila in bo na izpostavljenih legah v sunkih dosegala hitrost od 100 in 120 kilometrov na uro. Burja bo proti jutru začela slabeti.

Vir: ARSO

(09:54) Reke bodo zvečer v večjem delu države narasle

V nedeljo se bo vodnatost rek sprva zmanjševala. Zvečer in v noči na nedeljo bodo reke v večjem delu države narasle, najmočneje v severni Sloveniji, kjer lahko dosežejo velike pretoke. Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo manjše reke in hudourniki, možna so tudi njihova razlivanja.

Sava v spodnjem toku bo še naraščala

V nedeljo čez dan se bo vodnatost večine rek začela zmanjševati, Mura, Drava in Sava v spodnjem toku pa bodo še naraščale. Podobno hidrološko dogajanje se bo nadaljevalo tudi naslednje dni.

SOBOTA, 10. OKTOBER 2020

V nedeljo sneg lahko tudi na okoli 500m nad morjem

Sobota

In kako kaže vremenske karte? Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da bo v soboto povečini sončno, po nekaterih nižinah bo dopoldne megla. Popoldne se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije oblačnost povečala, zvečer bodo na severozahodu padle prve dežne kaplje. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 °C.

Nedelja

Ponoči bo povsod pričelo deževati, ob morju bo tudi kakšna nevihta. Začel bo pihati severovzhodni veter, na Primorskem proti jutru burja. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem okoli 14 °C. V nedeljo bo oblačno s padavinami in občutno hladneje. Meja sneženja se bo na severu spustila na okoli 800 m nadmorske višine, drugod bo dopoldne še nad 1000 m. Popoldne in zvečer bo ponekod lahko snežilo do okoli 500 m nad morjem. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Popoldanske temperature bodo le od 4 do 9, na Primorskem do 12 °C.

Ponedeljek in torek

V noči na ponedeljek bodo padavine postopno ponehale, v ponedeljek bo na Primorskem precej jasno z burjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. V torek kaže na večinoma suho vreme, le na vzhodu bo lahko padla kakšna kaplja dežja. Burja na Primorskem bo ponehala.

V nedeljo možnost snegoloma

Na severu države že dopoldne, popoldne in zvečer tudi ponekod drugod

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelka za meteorološke in oceanografske napovedi, se bo v nedeljo pojavila nevarnost snegoloma že dopoldne v višjih predelih Gorenjske in Koroške, popoldne in zvečer pa tudi ponekod na Notranjskem, Kočevskem in v Zasavju.

Kako kaže rekam?

To pravijo hidrologi za soboto in nedeljo

V soboto bodo reke počasi upadale, v nedeljo se bodo pretoki rek začeli povečevati najprej na zahodu in severu, popoldan pa tudi drugod po državi. Vodnatost rek bo velika v večjem delu države. Povečale se bodo tudi ojezerjene površine kraških polj. Ljubljanica se bo začela razlivati na Ljubljanskem barju. V porečju Vipave, Reke in na Primorskem bo možno hitro naraščanje in razlivanje posameznih manjših rek in hudourniških vodotokov. V nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek bo možno tudi razlivanje rek v južni in severovzhodni Sloveniji.

(ARSO, eP)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja