Skip to main content
V Posavju 22.3° C Četrtek, 7. julij 2022
28.03.2020
19:47
Rok Kerin, intervju
Grafika: ePosavje.com
Kako nekdanji vrhunski plavalec gleda na razmere, v katerih smo se znašli takorekoč čez noč? Kaj lahko športniki iz svojih izkušenj s treningov in tekmovanje povedo bralkam in bralcem?

Kako bodo nove razmere vplivale na slovenski šport?

Kaj za vrhunskega športnika pomeni prestavitev olimpijskih iger?

Kaj pomeni prestavitev olimpijskih iger za leto dni? Kako bodo nove razmere vplivale na slovenski šport? Pogovarjali smo se z nekdanjim vrhunskim športnikom, daljinskim plavalcem Rokom Kerinom. Kerin je sodeloval tudi na svetovnem prvenstvu v daljinskem plavanju, ob tem je povedal nekaj zanimivih besed v luči novih razmer.

Kako kot nekdanji vrhunski športnik gledate na razmere, v katerih smo se znašli takorekoč čez noč?

Moram reči, da sem na hitro podoživel obdobje, prišlo je čez noč. Podoživel sem, kot da plavam maraton. Tam se je potrebno odločati na hitro. Počutim se, kot da sem šel na priprave in sem v ritmu trening - spanje - prehrana, tu je pa zdaj trening izvzet s kakšnim sprehodom. Šel sem nazaj v tisto obdobje, ko je bilo težavno, a po svoje zanimivo in razburljivo.

Kaj lahko športniki iz svojih izkušenj s treningov in tekmovanj poveste gledalkam in gledalcem?

To je zelo primerljivo vsaj z mojim daljinskim plavanjem in preizkušnjam na maratonih. Gre za težki moment, na koncu pa še vedno, ne glede na to, kakšen bo izid - gre za neko vrsto zadovoljstva, da sem prišel na cilj. V tem primeru črpamo iz tega, da bomo preživeli in bomo iz tega izšli še močnejši. Pri plavanju je bilo ključno, da priplavam do konca, tu je pa ključno, da ostanemo zdravi. Te stvari povezujem in mi je veliko lažje.

Sodelovali ste na svetovnem prvenstvu v daljinskem plavanju in lahko ocenite, kaj za vrhunskega športnika pomeni prestavitev olimpijskih iger?

Tu sta zdaj dva vidika. So tisti, katerim to ustreza in tistim, ki ne. Sam lahko rečem, da ustreza tisti, ki jim malce manjka do vrhunske forme in jim bo ta zamik zagotovo koristil. Tisti, ki so bili že lansko leto v vrhunski formi in so računali, da bi jo obdržali še za to leto, bi pa lahko padli v luknjo. Po tem premoru bodo težko ponovno začeli, se motivirali še za eno leto treningov in dela. To je polovično. So športniki, ki bodo profitirali in so tisti, ki bodo izgubili.

Kako lahko zdaj vrhunski športniki začnejo znova s pripravami na igre?

Mislim, da športnika je tu še najmanjša težava. Za top športnike mislim, da tu ne bo tako velika ovira. Bolj se zna zgoditi s finančnega vidika. Vemo, da so bile tu sklenjene štiriletne pogodbe in da bo potrebno to še za eno leto podaljšati. Napoveduje se recesija in tu vidim večjo težavo, kot pa v sami motivaciji. Morda pri starejših športnikih tu zna nastati problem z motivacijo. A po drugi strani to pomeni, da bodo tisti, ki bodo eno leto starejši, bodo lahko padli v možnost nastopa na olimpijskih igrah, kot tudi to, da imajo leto dni več za pripravo. Sam počitek mislim, da ne bo problem. Verjamem, da tudi profesionalni športniki trenirajo kljub karanteni.

Kako bodo nove razmere vplivale na slovenski šport? Kakšen bo odziv sponzorjev?

Slovenski šport zna biti tu prikrajšan. Mislim, da je podhranjen v primerjavi s športom v tujini. Dobro bodo izšli iz tega tisti, ki imajo nekaj sredstev na rezervi in bodo lahko "odprli hladilniki in namazali na kruh". Tisti, ki so šli s praznim hladilnikom v krizo, mislim, da bo malce težje. Verjamem, da podjetja prva sredstva ne bodo namenjala športnikom (ne glede na pogodbe), mislim, da bodo dali v svoj obstoj in razvoj. So plusi in minusi, ampak še vedno mislim, da se bodo športniki in trenerji maksimalno potrudili, da bodo tudi v teh razmerah poskrbeli za nadaljnje vrhunske rezultate.

(bš)

koronavirus
posavje
krško
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi