Skip to main content
V Posavju 27.3° C Sobota, 2. julij 2022
25.04.2022
11:26
Jože Rovan
Foto: Manca Ogrin
Delegati planinskih društev so na sobotni skupščini Planinske zveze Slovenije v Sevnici za predsednika krovne planinske organizacije izvolili dosedanjega predsednika Jožeta Rovana.

Podprli edinega kandidata za predsednika Planinske zveze Slovenije

SEVNICA V Sevnici se je zbralo 117 delegatov planinskih društev, tako da je bila skupščina sklepčna s 40-odstotno pristotnostjo delegatov, ki so praktično soglasno podprli edinega kandidata za predsednika Planinske zveze Slovenije v mandatnem obdobju 2022-2026.

"Naš mandat je v preteklih dveh letih zaznamovala covidna bolezen, izgubili smo kar 16 odstotkov članstva in naša prva naloga je vrniti članstvo v naše vrste. Lahko smo optimistični, saj je včlanjevanje v prvih štirih mesecih tega leta na ravni izpred covidnega obdobja. Imamo nekatere trajne naloge, kot je skrb za varnost, kar poskušamo zagotoviti z usposabljanji, demonstracijo pravilne hoje na turah planinskih društev ter strokovno planinsko literaturo in kakovostnimi zemljevidi. Druga stalna naloga je skrb za varstvo narave, zato v naše vrste vključujemo samo tiste planinske dejavnosti, ki nimajo pretiranega vpliva na naravno okolje," je o nadaljnjih izzivih planinske organizacije spregovoril Jože Rovan.

Slovenski turizem potrebuje dobro urejene poti in posodobljene koče

Kot pravi, "smo si zadali tudi čim boljše delo s starejšimi, saj se populacija stara, tudi planinska, in jim je treba prilagoditi planinske programe. Nikakor ne smemo pozabiti na mlade in covidno obdobje smo dobro izkoristili za usposabljanje mentorjev, zdaj pa si prizadevamo, da bodo planinske skupine v šolah znova aktivno delovale. Posvečali se bomo tudi našim športnim panogam, torej alpinizmu, športnemu in lednemu plezanju ter turnemu smučanju, kjer želimo še izboljšati že visoko raven rezultatov. Naše planinske koče niso v najboljšem stanju, potrebna je energetska in okoljska sanacija. Podobno velja tudi za poti, kjer pa smo relativno optimistični, ker novela zakona o planinskih poteh prinaša tudi državno sofinanciranje usposabljanja markacistov in urejanja planinskih poti. Lani je bil po dolgem času realiziran razpis za okoljsko in energetsko sanacijo planinskih koč, društva so ga dobro izkoristila, dela tečejo, seveda ob sofinanciranju s strani društev in sponzorjev. Prizadevali si bomo, da bi podobni razpisi postali stalnica, saj slovenski turizem potrebuje dobro urejene poti in posodobljene koče."

(PZS, eP)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja