Skip to main content
V Posavju 28° C Nedelja, 3. julij 2022
25.06.2019
22:05
Foto: Doroteja Jazbec
Minuli četrtek je bilo na pomolu ob reki Savi v centru Radeč živahno, zbralo se je precejšnje število tako domačinov kot tudi gostov, ki so na prvo uradno plovbo pospremili novozgrajen splav Savus.

Slavnostna predaja četrtega splava v plovbo v Radečah

RADEČE Pred prerezom traku so kulturni program oblikovali člani Pihalnega orkestra radeških papirničarjev, bojevita viteza, nekaj grajske gospode v oblačilih tedanjega časa in članice Kulturnega društva Svibno ter članice Društva kmečkih žena Arnike ter spremljevalno osebje v splavarskih opravah.

Prva "rajža" novega splava, katerega je v pičlih dveh tednih zgradilo okrog petdeset posameznikov domačinov, je trajala dobre pol ure, ob čemer je bil navzočim postrežen tudi splavarski golaž.

Savus LA 004

Splav, ki nosi oznako Savus LA 004 je bil izdelan v sklopu operacije Oživimo savske zgodbe, za katero so moči združili Kulturno turistični rekreacijski center Radeče, Občina Radeče in Posavski muzej Brežice. Projekt v skupni vrednosti 169.451,38 evrov je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ob otvoritveni priložnosti so zbrane nagovorili in kratko predstavili projekt, vsak s svojega vidika organizacije in vsebinske vključenosti, Dubravka Kalin, v.d. direktorice KTRC Radeče, Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Tomaž Režun, župan Občine Radeče, kateri so pozneje izvedli tudi uradno predajo splava v plovne namene s prerezom traku.

Fotogalerija:

Po besedah Kalinove nameravajo v duhu tradicije turizem povezati tudi z vseživljenjskim učenjem ter s pomočjo študijskih krožkov razvijati in udejanjati inovativne zgodbe, medsebojno povezati ponudnike ob Savi, ki bodo savske zgodbe komunicirali tudi preko aplikacije in skupnega kataloga ter v aktivnosti vključiti tudi najmlajše - otroke.

Splavarstvo v Radečah s tradicijo

Sicer ima splavarstvo v Radečah kar 500 let staro tradicijo, vendar se je flosarstvo z razvojem železniškega in cestnega prometa z vidika gospodarske dejavnosti opustilo, vseeno pa je splavarjenje še kako živo tudi v današnjem času - leta 1998 je namreč idejni oče splavarjenja Cveto Gerčer (sicer dolgoletno aktiven na področju turizma) s somišljeniki vdihnil življenje preprostemu splavu, namenjenemu turistom in vsem željnim izkustva flosarske plovbe po reki Savi, od leta 2002 pa KTRC Radeče ponuja vožnje s splavom v sodobni obliki kot jo poznamo tudi danes.

S projektom Oživimo savske zgodbe želijo radeški turistični zanesenjaki doseči, da splavarjenje z vsemi historičnimi podlagami, modernimi pristopi, regijskim povezovanjem z ostalimi ponudniki in povečevanjem vidnosti regije, postane eden ključnih nosilcev in promotorjev turizma na destinaciji Čatež in Posavje.

Splavarjenje 2019

Ravno z dnem pa je pričela teči največja, večdnevna prireditev v radeški občini - SPLAVARJENJE 2019, ki bo zagotovo, kakor vsako leto, privabila obiskovalce, ne le na vožnjo s splavom, pač pa tudi k udeležbi na raznolike kulturne, glasbene in športne dogodke.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja