Skip to main content
V Posavju 3.1° C Petek, 2. december 2022
13.08.2021
07:48
Nov most čez Savo v Brežicah
Grafika: arhiv ePosavje
Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so na zadnji dan lanskega leta objavili javno naročilo za inženirske storitve pri novogradnji mostu čez Savo v sklopu Obvoznice Brežice.

To bo najdaljši most preko reke Save

BREŽICE Konec aprila so nato podpisali pogodbo za opravljanje inženirskih storitev pri novogradnji mostu čez Savo v sklopu izgradnje obvoznice Brežice, ko gre za vodenje gradnje ceste v dolžini 1500 metrov, vključno s 487 metrov dolgim mostom preko Save. Projekt za cesto je izdelalo podjetje GPI d.o.o. Novo mesto, projekt za most pa Ponting d.o.o.

Zgrajen še pred pričetkom polnitve akumulacije HE Mokrice

Kot pravijo v družbi Ponting, d.o.o., je predvidena tehnologija gradnje mostu postopno narivanje s karakterističnim razponom 56 metrov. Most bi moral biti zgrajen pred začetkom polnitve vodne akumulacije za hidroelektrarno Mokrice, investicijska ocena za most znaša 10 milijonov evrov, projekt skupaj s cesto pa 18 milijonov evrov.

Dogovor o sofinanciranju gradnje mostu čez Savo v Brežicah

Za tako obsežno investicijo so v Brežicah še sestavili finančno konstrukcijo. Kot nam je v četrtkovem dopoldnevu povedal brežiški župan Ivan Molan, so z Ministrstvom za infrastrukturo in Ministrstvom za okolje in prostor sklenili dogovor o sofinanciranju gradnje novega mostu čez reko Savo v Brežicah od avtoceste pri Termah Čatež do prvega dela nove brežiške obvoznice v Trnju. 

"Zelo si želimo, da bi bilo čimprej izdano gradbeno dovoljenje za HE Mokrice"

"V občini Brežice si zelo želimo, da bi bilo čimprej izdano gradbeno dovoljenje za hidroelektrarno Mokrice. S tem bi občina pridobila ogromno druge infrastrukture, poplavno varnost in še marsikaj drugega."

V sklopu obvoznice Brežice

Novogradnja Most čez Savo bo v sklopu obvoznice Brežice potekala od krožnega križišča z regionalno cesto R2-420/1335 Brežice-Dobrova preko premostitve reke Save z novim mostom do krožnega križišča regionalne ceste R1-219 Čatež ob Savi.

V projektu bodo zgradili most, novogradnjo državne ceste v skupni dolžini 1.500 m, uredili dve krožišči, dva para avtobusnih postajališč, večnamenske poti, vodovod, cestno razsvetljavo, zaščito in prestavitev vodov na srednje napetostnem in nizko napetostnem omrežju, zaščiti in prestavili bodo telekomunikacijske vode, poskrbeli za začasno prometno ureditev ter za krajinsko ureditev.

(bš, eP)

brežice
ceste

Pridružite se nam

Poglejte tudi