Skip to main content
V Posavju 9.4° C Torek, 4. oktober 2022
07.05.2022
19:35
Roman Urbanč, Slovenska vojska
Foto: arhiv ePosavje
Vlada je v soboto dala soglasje za povišanje brigadirja Romana Urbanča, na formacijski dolžnosti generalmajor, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske (GŠSV) v čin generalmajorja.

Podali soglasje za povišanje v čin generalmajorja

KRŠKO Kot pravijo v obrazložitvi, brigadir Roman Urbanč izpolnjuje z Zakonom o obrambi predpisane splošne pogoje za povišanje v čin generalmajorja. Pogoj iz tretje alineje prvega odstavka 63. člena Zakona o obrambi bo izpolnil 10. maja 2022, Urbanč pa izpolnjuje tudi posebne pogoje za povišanje v čin generalmajorja, določene z Uredbo o činih in povišanjih v Slovenski vojski.

V Slovenski vojski je zaposlen od leta 1994

Krški rojak brigadir mag. Roman Urbanč je v Slovenski vojski zaposlen od leta 1994, diplomiral je na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani in na Ekonomsko poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, Urbanč je magister obramboslovnih znanosti. Svojo vojaško pot je v Slovenski vojski sicer začel leta 1988, ko je postal poveljnik voda v sklopu vojašnice v Cerkljah ob Krki. Od 10. maja lani je namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Trenutno je namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske

V obrazložitvi pravijo, da je Urbanč v svoji vojaški karieri opravljal različne štabne in poveljniške dolžnosti na vseh ravneh poveljevanja. Med drugim je opravljal poveljniške dolžnosti poveljnika tankovske čete, poveljnika oklepno-mehaniziranega bataljona, poveljnika učnega bataljona, namestnika poveljnika 1. brigade Slovenske vojske in poveljnika 1. brigade Slovenske vojske ter štabne dolžnosti načelnika za operativne zadeve v bataljonu, pomočnika za oklepno mehanizirane enote na pokrajinskem štabu Teritorialne obrambe, načelnika sektorja za izobraževanje in usposabljanje na Generalštabu Slovenske vojske (GŠSV) in namestnika načelnika GŠSV za operacije, skozi vojaško kariero se je dodatno izobraževal na višje štabnem in generalštabnem šolanju v domovini. V tujini pa je uspešno zaključil tečaj za generale International Capstone Course v izvedbi centra za visoke obrambne študije v Rimu.

Z bogatimi mednarodnimi izkušnjami

Brigadir Roman Urbanč je mednarodne izkušnje pridobival na različnih dolžnostih v tujini kot namestnik nacionalnega vojaškega predstavnika pri zavezniškem poveljstvu za operacije in nacionalni vojaški predstavnik pri zavezniškem poveljstvu za operacije v Monsu, hkrati pa je opravljal tudi dolžnost namestnika poveljnika mirnodobne strukture Slovenske vojske v tujini in vojaškega predstavnika pri Natu in Evropski uniji, napoten je bil tudi na opravljanje dolžnosti v misiji Evropske unije v Bosni in Hercegovini kot načelnik sektorja v poveljstvu za operacije in poveljnik slovenskega kontingenta. Za svoje delo je brigadir Urbanč prejel številna priznanja, tudi bronasto medaljo Generala Maistra, zlato medaljo Slovenske vojske, medaljo v službi miru ter medalji italijanskega in avstrijskega ministrstva za obrambo.

slovenska vojska
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi