Skip to main content
V Posavju 18.3° C Nedelja, 2. oktober 2022
20.11.2020
09:46
Spremenjene nakupovalne navade v času epidemije
Grafika: ePosavje.com
Kupci so se v času epidemije preselili na splet – kupujejo pogosteje in kupujejo izdelke, ki jih prej morda niso. Število spletnih nakupov je v primerjavi z lanskim letom na zelo visoki ravni.

Spremenile so se naše nakupovalne navade

Epidemija je povzročila bistven porast spletnega in brezstičnega nakupovanja

KRŠKO Kupci so se v času epidemije preselili na splet – kupujejo pogosteje in kupujejo izdelke, ki jih prej morda niso. Število spletnih nakupov je v primerjavi z lanskim letom na zelo visoki ravni, pravijo pri spletnem trgovcu Mimovrste. "Vse od marca dalje beležimo visoke skoke rasti v primerjavi z lanskim letom. Tudi v času po epidemiji smo beležili rasti, višje od 50 odstotkov, ob začetku drugega vala, v drugi polovici oktobra, pa smo celo dosegli več kot 70-odstotno rast. V nekaterih oddelkih so se rasti v primerjavi z lanskim letom celo podvojile," pravi vodja marketinga Mojca Gorenc in ob tem dodaja, da je vračanje kupcev na splet tudi posledica dobre izkušnje, ki so jo imeli v prvem valu.

Povečano povpraševanje po določenih izdelkih

Spremenjene nakupovalne navade v času epidemije

V času epidemije so opazili povečano povpraševanje po izdelkih, ki so jih ljudje potrebovali za delo in šolanje od doma, govorimo o prenosnikih, prenosnih kamerah, monitorjih, tiskalnikih, povečalo pa se je tudi povpraševanje po tako imenovanih artiklih hitre potrošnje – predvsem hrane za male živali in higienskih potrebščinah. Sicer pa se vsebina nakupovalne košarice prilagaja tudi času oziroma sezoni primerno. "Že od druge polovice oktobra kupci nakupujejo igrače, torej že razmišljajo prazničnih nakupih. Verjetno kalkulirajo, da obiski klasičnih trgovin ne bodo mogoči oz. si ne želijo obiskovati klasičnih trgovin zaradi lastne varnosti. O prazničnih nakupih so začeli razmišljati že veliko prej, kot smo bili temu priča v preteklih letih."

Sto tisoč naročil mesečno

Opažajo, da kupci nakupujejo pogosteje, kot so pred epidemijo, predvsem tisti, ki so vešči spletnega nakupovanja. "Ljudje več plačujejo s kreditnimi karticam, delež plačila s kreditnimi karticami je bil v preteklosti manjši kot delež plačil z gotovino." V povprečju mesečno prejmejo okoli sto tisoč naročil, dodaja Mojca Gorenc, so pa tudi meseci, ko so te številke krepko višje. "Največji dnevni izkupiček je bil nad osem tisoč naročil dnevno, s tem, da je bil to lanski črni petek, to je največji nakupovalni praznik v letu in pričakujem, da bomo letos te številke presegli, kajti že prvi dnevi v novembru kažejo na to, da bodo letos številke še nekoliko višje.

Do 10-krat več nakupov v spletni trgovini Mercator

Najpogostejši nakupi osnovna živila in trajni izdelki

Z močno povečanim povpraševanjem po spletnih nakupih so se soočili tudi drugi trgovci. Število nakupov v Mercatorjevi spletni trgovini se je na vrhuncu tako prvega kot drugega vala epidemije povečalo tudi do 10-krat, v povprečju pa se je delež spletne prodaje povečal za približno 30 % glede na začetek leta. Kot so nam sporočili, so najpogostejši nakupi osnovna živila in trajni izdelki, torej mleko, moka, olje, pijače, vložnine, testenine in riž, ter toaletne potrebščine in detergenti. Skoraj v vsaki košarici pa so tudi sveži izdelki, torej sadje in zelenjava, pakirane delikatese in meso. "Večinoma je možna dostava naslednji dan po naročilu, ob konicah pa v treh dneh po naročilu. Priročna je tudi možnost osebnega prevzema, saj je ta možen do zasedbe terminov že v 4 urah po naročilu," pravijo v Mercatorju. Nakupe iz spletne trgovine dostavljajo povsod po Sloveniji, zunaj dosega je le manj kot 2 % naslovov, torej res tisti najbolj odročni naslovi.

Spremenjene nakupovalne navade

Izrazit porast spletnega nakupovanja tudi v Sparu

Dodatni sodelavci, razširjeno skladišče, povečano število voznikov in dostavnih vozil

Tudi v Sparovi spletni trgovini zaznavajo povečano povpraševanje po osnovnih dobrinah in izdelkih z daljšim rokom uporabe, hkrati pa tudi večjo povprečno košarico. Omogočajo osebni prevzem na drive-in točki v Ljubljani, dostavo na dom izvajajo le v Ljubljani ter večjih okoliških naseljih. "Izrazitemu porastu zanimanja za spletno nakupovanje, ki smo mu v teh dneh ponovno priča, se skušamo prilagoditi v največji možni meri. Zaposlili smo dodatne sodelavce, razširili skladišče ter povečali število voznikov in dostavnih vozil. Dnevno lahko obdelamo določeno količino naročil in toliko jih tudi sprejmemo, saj je naš cilj tudi v trenutnih razmerah ohraniti kakovostno storitev," dodajajo.

Spremenjene navade tudi v fizičnih trgovinah

Da so se navade ljudi spremenile, opažajo tudi pri obisku fizičnih trgovin. Kupci v zdajšnjih razmerah obiskujejo trgovine nekoliko manj pogosto, nakupi pa so nekoliko večji, dodajajo trgovci. Kupci sicer večinoma kupujejo tedenske, ne pa večjih zalog.

(eP)

video
posavski tednik
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja