Skip to main content
V Posavju 23° C Torek, 9. avgust 2022
27.09.2021
14:20
Sušomer, stanje suše v Sloveniji
Grafika: ARSO
Na Agenciji Republike Slovenije za okolje ne pričakujejo, da bi se sušne razmere v naslednjih dneh kaj bistveno izboljšale.

Sušne razmere se bodo še nadaljevale

SEVNICA "V zadnjem 30-dnevnem obdobju imamo po državi večinoma normalno obdobje. Temperaturni odklon je v večjem delu države med 0 in 1 °C, v zahodnem delu Goriške in Bovške regije malo nad 1 °C, na skrajnem severu in jugu države pa okoli -0,5 °C," o septembrskih temperaturah pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

"Padavine v mejah normale"

Padavine v zadnjem mesecu dni so sicer nekoliko izboljšale sušne razmere. Količina padavin je v zadnjem 30-dnevnem obdobju v precejšnem delu države v mejah normale, suhe razmere pa so še v severozahodnem in severnem delu države. Na severu je glede na dolgoletno povprečje padlo med 40 in 60%, v preostalem delu Slovenije med 60 in 80%, v delu Pomurja pa tudi med 80 do lokalno 110% padavin.

Septembrske padavine v Posavju

Na eni izmed padavinskih postaj nad Krškim so v letošnjem septembru zabeležili tri dni z dežjem in skupaj 36,4 mm dežja. Lanskega septembra je bilo deset dni s padavinami, padlo je 94,4 mm dežja. Torej dvakrat več kot v letošnjem septembru. Sušno.

Izhlapevanje vode iz trave in tal

"V zadnjem 30-dnevnem obdobju beležimo v večjem delu države visoke, ponekod na zahodu in severu države pa zelo visoke vrednosti potencialne evapotranspiracije. Največje vrednosti beležimo v jugozahodnem delu Slovenije, kjer smo lokalno izmerili tudi do 130 %, v preostalem delu države pa se gibljejo večinoma med 110 in 120 % v primerjavi z dolgoletnim povprečjem," še pravijo v zadnjem sušomeru.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja