Skip to main content
V Posavju 27.8° C Torek, 16. avgust 2022
11.06.2019
07:43
Foto: ePosavje.com
Če ste v ponedeljkovem večeru na posavskem nebu opazili transportno letalo, ste videli prav. Po našem nebu se je zapeljalo transportno letalo Airbus A-400. V štirih državah poteka vaja HIter odgovor.

Vaja Hiter odgovor 2019

Od 7. do 22. junija

Urjenje v izvajajnu zračnodesantnih operacij in zagotavljanju podpore

Na ozemlju in v zračnem prostoru Republike Slovenije, Bolgarije, Hrvaške in Romunije bo od 7. do 22. junija potekala vojaška vaja Hiter odgovor 2019. Kot pravijo v Slovenski vojski, "se bodo enote zavezništva iz Francije, Italije, Kanade, Nemčije, Nizozemske, Španije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike urile v izvajanju zračnodesantnih operacij in zagotavljanju podpore le-teh."

Hiter odgovor 2019

Vaja Hiter odgovor zagotavlja priložnost za skupno usposabljanje, ki omogoča vodenje in nadzor kompleksnih operacij na različnih lokacijah. Sodelujoče enote sodelujejo z namenom vzpostavitve skupne večnacionalne sile, in sicer kjerkoli in kadarkoli je to potrebno. Sodelovanje v večnacionalnih vajah povečuje pripravljenost, krepi profesionalne odnose in izboljšuje splošno usklajevanje z zavezniki in s partnerji v času krize.

Vir: Slovenska vojska vojska

Logistična in letališča podpora na območju letališča Cerklje ob Krki

Kot dodajajo v sporočilu, bodo aktivnosti v Sloveniji potekale predvsem na območju letališča v Cerkljah ob Krki, ki bo logistično podpiralo in zagotavljalo letališko podporo ter zaščito sil države gostiteljice. "Aktivnosti na letališču bodo zajemale pristajanje in vzletanje zavezniških transportnih letal ter nastanitev, konsolidacijo in premik zavezniških enot na domnevno krizno območje, kjer bodo skupaj s partnerskimi vojskami znova vzpostavili mir," še pravijo v sporočilu.

(bš)

krško
brežice
slovenska vojska

Pridružite se nam

Novice iz Posavja