Skip to main content
V Posavju 15.9° C Nedelja, 14. avgust 2022
14.01.2020
11:03
Helikopterska nujna medicinska pomoč
Grafika: ePosavje.com
Če so helikopterske posadke Slovenske vojske v letu 2015 posredovale v 224 primerih, je ta številka konec leta 2019 skočila na 733 intervencij. Eno takšnih posredovanj je bilo v ponedeljek v Sevnici.

Letalci lani opravili rekordno število reševanj

"Trikratno povečanje delovanja 15. polka slovenskega vojaškega letalstva"

BREŽICE Poročali smo že, da so piloti Slovenske vojske na 1. januarja opravili medicinski let in v Slovenijo pripeljali darovan organ. V ponedeljek je v Sevnici pristal helikopter z ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči. To sta samo dva primera intervencij, s katerimi se srečujejo pripadniki 15. polka slovenskega vojaškega letalstva. Kot pravi njihov poveljnik, podpolkovnik Janez Gaube, se je število intervencij v zadnjih petih letih potrojilo.

Največ posredovanj pri helikopterski nujni medicinski pomoči

Lani so namreč dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske v različnih reševalnih akcijah opravile 733 intervencij. Med njimi je bilo 183 posredovanj pri reševanju v gorah, 505 intervencij so opravili v sistemu helikopterske nujne medicinske pomoči, v 39 primerih so prepeljali inkubator in šestkrat sodelovali pri gašenju požarov.

Prepeljali 757 poškodovanih

Dežurne posadke so prepeljale 757 poškodovanih ali obolelih oseb, pri gašenju požarov v naravi so odvrgli 290.000 litrov ovde, skupaj pa so naleteli za 840 ur. Ob tem so z letalom Falcon sodelovali pri 56 prevozih ogranov in tkiv, ki jih od maja 2015 opravljajo po pogodbi med Ministrstvom za obrambo in Zavodom Republike Slovenije za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant.

Slovenska vojska na Brniku in v Mariboru

Slovenska vojska z dvema helikopterjema na letališču Brnik in v Mariboru vsak dan, v 15-minutni pripravljenosti, zagotavlja dežurni helikopterski posadi za reševanje v gorah in izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči. Ob tem je še en helikopter v 120-minutni pripravljenosti na letališču v Cerkljah ob Krki. Za delovanje dežurnih helikopterskih posadk Slovenske vojske so v lanskem letu namenili 2.248.314 evrov.

 

(bš)

slovenska vojska
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam