Skip to main content
V Posavju 25.8° C Ponedeljek, 4. julij 2022
03.12.2020
13:23
Krško, 2. december 2020
Foto: ePosavje.com
V Krškem so v torek potrdili 97 primerov okužbe s SARS-CoV-2 virusom, največ od začetka testiranj. O vzrokih za tako visok porast številk smo se pogovarjali z direktorico Zdravstvenega doma Krško.

Zgolj v enem dnevu 97 novih potrjenih primerov

V Domu starejših občanov Krško potrdili 35 primerov

KRŠKO Ob tej dnevni visoki številki novih primerov tudi za Slovenijo smo v dopoldnevu govorili z direktorico Zdravstvenega doma Krško Tatjano Fabjančič Pavlič. "Število pozitivnih oseb se veča, seveda je veliko tudi na račun brisanih iz podjetij. Imeli smo kar nekaj podjetij, ki so se odločili, da brišejo svoje zaposlene, tako da je mogoče več kot polovica teh dejansko iz podjetij, ostalo so pacienti," nam je povedala direktorica.

V sklopu ambulant 42% delež pozitivnih, v Domu starejših občanov 43%

V Zdravstvenem domu Krško so v torek v okviru ambulant vzeli brise 95 osebam, 40 oseb je bilo pozitivnih (42% delež pozitivnih). "V Domu starejših občanov smo brisali 81 oseb in je bilo 35 oseb pozitivnih na covid-19. Torej skupaj za Zdravstveni dom Krško govorimo 75 pozitivnih oseb, seveda so tukaj še odvzemi s strani koncesionarjev, kar rezultira današnje rezultate," dodaja sogovornica.

Kako in kje prihaja do širjenja virusa?

In kje je največ širjenja okužbe? Direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič misli, "da je največ širitve okužb, oziroma nekih koncentracij v podjetjih. Ljudje prihajajo iz različnih delovnih okoljih in potem okužbe širijo okoli po populaciji. Tako, da je smiselno, da se podjetja, vsaj tista, ki se lahko, preventivno odločajo za brise in na ta način izločajo zaposlene iz delovnih organizacij, da se okužba ne širi. Večina je teh delavcev, ki prihaja v službo, asimptomatskih in lahko na ta način okužbe nevede prenaša okoli."

Podjetja se odločajo za hitra testiranja

Kako poteka odvzem brisa za takšen test?

"Za hitre teste so se podjetja tudi dejansko odločala, tukaj v okolici, v občini Krško in Kostanjevica na Krki. Odločili so se, da testirajo zapslene, tako da mi organiziramo mobilne ekipe za podjetja," dodaja direktorica. 

"Rezultati v pol ure, da lahko še pravočasno umaknejo pozitivne zaposlene"

In kako poteka tak odvzem testa? Kot pove sogovornica, "pridemo v organizacijo, pobrišemo delavce in dobijo rezultat v roku pol ure, tako da lahko še pravočasno odstranijo te zaposlene, ki so pozitivni. Tudi pri naših zaposlenih uporabljamo hitre teste, kadar se pojavi okužba. Tudi na ta način preprečujemo, da se okužba širi znotraj delovnega kolektiva na širšo populacijo."

COVID-19, odvzemno mesto v Krškem

"Statistika NIJZ ne vsebuje rezultatov hitrih testov"

Včeraj opravili 15 hitrih testov, v ponedeljek 150

Na vprašanje, ali tudi ti testi sodijo v to statistiko, je sogovornica povedala, da "statistika, ki jo objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je na voljo za javnost, ne vsebuje rezultatov hitrih testov. Naša statistika, ki je bila predstavljena, vsebuje tudi hitre teste. Konkretno je bilo včeraj 15 hitrih testov, v ponedeljek ji je bilo približno 150. Različno za katere teste se podjetja odločijo. Ali za PCR teste ali hitre teste. Za zaposlene v ZD Krško, uporabljamo tudi hitre teste, kadar se pojavi težava, da okužbo dovolj hitro prepoznamo."

(bš)

koronavirus
krško
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja