Skip to main content
V Posavju 22.9° C Ponedeljek, 16. maj 2022
05.10.2021
14:10
Strateški svet Fakultete za turizem Univerze v Mariboru
Foto: Fakulteta za turizem UM
Ob svetovnem dnevu turizma so na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru pripravili srečanje strateškega sveta fakultete, na katerem so govorili o trenutnem stanju in priložnostih v prihodnje.

Turistični sektor sicer okreva, a posledice epidemije so vidne

BREŽICE Na okrogli mizi so sodelovali Matej Knaus, ustanovitelj in direktor TA Palma, Predsednik ZTAS, predsednik Strateškega sveta Fakultete za turizem Univerze v Mariboru), Ivan Molan (župan občine Brežice), Alenka Mokrovič Pogačar (pomočnica direktorja prodaje in marketinga Terme Čatež d.d.), Mateja Pavlič, izvršna direktorica hotelske operative Life Class Hotels & Spa, Istrabenz Turizem d.d., Urška Topolšek Planinšek iz Eko turistične kmetije Urška, Uroš Škrinjar, direktor kadrovske službe v Sava Turizem d.d. in dr. Marjetka Rangus, prodekanica za izobraževalno dejavnost na Fakulteti za turizem UM, predstavnica vodstva fakultete.

Potrebe po dodatni delovni sili so velike

Zbrani so v analizi trenutnega stanja ugotovili, da turistični sektor sicer okreva, vendar sta pandemija in začasno zaprtje pustila velike posledice ravno na kadrovskem področju. Težavo vidijo predvsem zaradi prezaposlovanja zaposlenih v druge panoge. Potrebe po dodatni delovni sili v turizmu so velike, zaposlovalci iščejo tako mlade in perspektivne kadre, kot tudi tiste bolj izkušene, "zavedajo se pomena izobraževanja znotraj podjetij ter vlaganja v znanje zaposlenih."

Fotogalerija (Foto: Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru):

V prihodnosti bo potrebno spremeniti pristope na področju zaposlovanja

Sogovorniki so se strinjali, da bo v prihodnosti potrebno spremeniti in prilagoditi pristope na področju zaposlovanja - predvsem mladih, tudi sistemsko v smeri v večje fleksibilnosti zaposlitev ter se zavedati, da je dober kader potrebno tudi ustrezno plačati.

"Mladim svetujejo malce večjo potrpežljivost pri iskanju prvih priložnosti zaposlitve in napredovanju, sami pa pri sebi vidijo priložnost za izboljšanje procesov v smeri, da pripravijo delovno okolje, ki bi mlade bolj motivirale za delo v panogi, kot do sedaj," še dodajajo na Fakulteti za turizem.

Strateški svet Fakultete za turizem Univerze v Mariboru

Strateški svet Fakultete za turizem Univerze v Mariboru

Strateški svet je svetovalno telo fakultete, katerega namen je združevanje predstavnikov gospodarstva s predstavniki drugih organizacij na področju turizma ter raziskovalcev in pedagogov. Kot pravijo v Brežicah, svet predstavlja deležnike na področju oblikovanja kadra na strokovnem področju, ki svetujejo fakulteti pri oblikovanju študijskih programov – ciljev, kompetenc in učnih izidov, ki ustrezajo potrebam delovnih mest. 

Najbolj iskana znanja? Krizno upravljanje

Sodelujoči na okrogli mizi so posebej izpostavili znanja, ki pokrivajo področje kriznega upravljanja, tudi s financami, znanje o dejavnikih tveganja, upravljanje s človeškimi viri, psihologija ter predvsem t.i. mehke veščine: komunikacija, timsko delo, prilagodljivost in reševanje težav s strpnostjo ter razumevanjem.

Strateški partnerji nadaljnje sodelovanje s fakulteto vidijo v še boljšem povezovanju in prilagodljivosti na področju študentske prakse, v pomoči pri razumevanju mladih iskalcev zaposlitev, kaj je tisto, kar jih motivira, ter tudi v obliki izobraževanj za že zaposlene v turizmu.

(eP)

turizem
fakulteta za turizem
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja