Skip to main content
V Posavju 29.7° C Četrtek, 30. junij 2022
09.05.2022
07:13
Posteljnina, spanje
Top nasveti za miren in globok spanec

Če ste ponoči nagnjeni k premetavanju, so lahko vaše težave s spanjem posledica stresa, vašega zdravja ali pa le neudobna postelja z neprimerno posteljnino. Ne glede na to, ali trpite za nespečnostjo ali imate občasne težave z dobrim nočnim počitkom, lahko naredite nekaj stvari, da boste uživali v globljem in bolj umirjenem spanju.

Pomen in prednosti dobrega spanca

Pomanjkanje globokega spanca lahko negativno vpliva na vaše zdravje. Če se ne boste dobro naspali, se boste naslednji dan počutili počasni in nerazpoloženi. Nekateri stranski učinki pomanjkanja spanja vključujejo utrujenost, nezmožnost osredotočanja in prenajedanje.

Pomanjkanje spanja dejansko prispeva k debelosti, saj poveča raven kortizola, hormona stresa, zaradi katerega se čez dan počutite lačni. Če boste vsako noč spali dovolj ur, boste bolj osredotočeni in pozorni.

EM spanje nudi številne prednosti, ki lahko izboljšajo vaše zdravje, vključno z:

 • Izboljšano učenje in boljše delovanje možganov
 • Stabilno razpoloženje (brez nihanja razpoloženja)
 • Več energije – tako fizične kot duševne
 • Zdravo delovanje srca in pljuč
 • Močnejši imunski sistem Če se trenutno spopadate z nespečnostjo ali ugotovite, da se čez noč večkrat zbudite in ne morete zaspati, lahko sprejmete ukrepe za ustvarjanje bolj umirjenega in sproščujočega okolja.

9 nasvetov za globok spanec

Zavedamo se, da je spanec izjemno pomemben za vaše zdravje, zato smo vam pripravili kar 9 nasvetov za miren in globok spanec.

Barva sten spalnega prostora

Barva sten in barve posteljnine v vaši spalnici lahko pomembno vplivajo na vašo sposobnost mirnega spanca.

Razmislite o spremembi barv spalnice v mehke pastelne in nevtralne tone in ne v svetle, živahne barve. Mehka modra, siva in rjava lahko pomirijo um in spodbudijo možgane, da upočasnijo in počivajo.

Dodajte nekaj rastlin, kot sta sivka ali zlati pothos, v svojo spalnico, da boste lažje spali. Sobne rastline so enostavne za nego, čistijo zrak in prispevajo k pomirjujočemu okolju.

Udobna posteljnina

Izberite pravo posteljnino

Ko kupujete posteljnino, izberite lahke bombažne rjuhe, ki so mehke, a tudi ne pretežke. Široko izbiro posteljnin boste našli na spletni trgovini odeja.si, kjer najdete vzglavnike, rjuhe, odeje in vse ostalo za udoben spanec. Ne pozabite niti na kvalitetno vzmetnice, ki podpira vaš osebni slog spanja, da ne bo preveč pritiskala na hrbet in vrat, pač pa se prilegala vašemu telesu.

Dosežite idealno temperaturo za spanje

Večina ljudi bolje spi pri nižjih temperaturah, zato je pomembno, da v svoji spalnici dosežete pravo temperaturo. Izogibajte se spanju v težkih pižamah, ki vam lahko povzročijo vročino. Namesto tega preklopite na lahek bombaž ali zračno perilo za oblačila pred spanjem ali pa se zgolj ogrnete z lahko poletno odejo.

Zmanjšajte hrup v spalnici

Zaradi glasnih zvokov se spanec zdi nemogoč. Ustvarite dosledno, pomirjujoče ozadje za svojo spalnico.

Naj bo vaša spalnica svetišče za spanje

Okolje, kjer vsako noč položite glavo, mora biti prijazno za spanje. To pomeni brez močnih luči, brez glasnih zvokov in z nižjo temperaturo. Na nočni omarici uporabljajte nizke, jantarne žarnice in se izogibajte uporabi elektronskih naprav vsaj eno uro pred spanjem. Prav tako je pomembno, da poskrbite za udobno vzmetnico, ki vas podpira, ko spite. Združite to s svojo najljubšo blazino in plišasto odejo in hitro boste zaspali.

Ustvarite sobo, ki je pripravljena za udobno noč

Naše okolje ima lahko velik vpliv na našo sposobnost spanja. Vaša soba mora biti miren kraj, ki vam omogoča, da se sprostite in umirite. Temperaturo, osvetlitev in hrup je treba nadzorovati tako, da okolje v vaši spalnici spodbuja kakovosten spanec.

To lahko storite tako:

 • pospravite svojo sobo. Če je vaša soba v neredu, ste lahko izpostavljeni večjemu tveganju za težave s spanjem. Kar vidijo vaše oči, ko vstopite v sobo, lahko vpliva na to, ali boste zlahka zaspali ali ne.
 • preizkušanje različnih vonjev, ki vas morda sproščajo v vaši sobi, na primer pršenje sivke na blazino
 • idealna soba za spanje je hladna in temna.
 • izberite posteljnino (in položaj za spanje), ki vam najbolj ustreza. Udobna vzmetnica in vzglavniki so bistvenega pomena za dober spanec, toda ali so mehki ali čvrsti, je odvisno od vas.
 • Vzglavnik, ki ga izberete, je lahko odvisen od vašega želenega položaja spanja. Če spite na strani (kot večina ljudi), mora vaša blazina udobno podpirati glavo, vrat in uho ter ramo. Ljudje, ki spijo na hrbtu, bi morali razmisliti o tanjšem vzglavniku, da bi omejili obremenitev vratu. Pomembno je, da vam je v postelji udobno. Zato poskrbite, da bosta vaša vzmetnica in vzglavnik udobna in da imata popolno prileganje. 
 • izberite popolno blazino zase. Če imate alergije, je pomembno, da razmislite o polnilu vzglavnika. Polnila se razlikujejo od naravnih izbir, kot je perje, do sintetičnih, kot so rajon, pena ali lateks.
Ritem spanja

Držite se rutine pred spanjem

Potrudite se, da se vsak dan zbudite in greste spat ob isti uri. Poskusite svojo spalnico povezati samo s spanjem in je ne uporabljajte za delo ali gledanje televizije, saj lahko te dejavnosti otežijo umiritev uma.

Izogibajte se modri svetlobi iz zaslonov

Računalniki in pametni telefoni proizvajajo "modro svetlobo", ki lahko moti spanje. Izklopite svoje elektronske naprave vsaj nekaj ur pred spanjem, da boste telesu in umu pomagali razumeti, da je čas, da se pripravljate na spanje.

Od hladnejše spalnice do zmanjševanja hrupa pa še veliko je stvari, ki jih lahko storite, da zagotovite spanec, ki ga potrebujete. Z dobrim spanjem se boste počutili močnejše, bolj pozitivne in pripravljene na soočenje z dnevom. Preizkusite te nasvete in ugotovite, kateri vam lahko pomagajo, da se vrnete v zdrav cikel spanja.

Naj bo vaša spalnica zatočišče za spanje

Želite, da je vaša spalnica prostor, ki je povezan s spanjem. Vaša spalnica ni vaša pisarna, telovadnica ali dnevna soba. Zato imejte računalnik, tekalno stezo in TV zunaj, da vas ne odvrnejo od opravila, ki ga imate pri roki ... spanja.

In ne pozabite, ena najboljših stvari, ki jih lahko storite za svoje zdravje in dobro počutje je, da vsako noč spite dovolj.

oglasna novica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja