Skip to main content
V Posavju 4° C Četrtek, 28. oktober 2021
25.09.2021
16:17
Foto: ePosavje.com
V dobovski "mašinhaus", kot podjetju Slovenske železnice - Vleka in tehnika pravijo domačini, od prejšnjega petka trije delavci nimajo vstopa.

Pred vrati "mašinhausa" čakajo že dober teden, vsak dan stojijo pred ograjo

Danijel Supančič, Marjan Gerjevič in Jakob Dvoršak nimajo vstopa, ker ne želijo izkazati potrdila, da izpolnjujejo PCT pogoj, saj menijo, da delodajalec s tem od njih nezakonito zahteva osebne zdravstvene informacije. Do vhoda v podjetje sicer pridejo vsak dan in pred ograjo čakajo ves delovnik.

Dogajanje, ki se je začelo prejšnji četrtek, 16. septembra, nam je podrobno predstavil Danijel Supančič. "Prejšnji četrtek je naš nadrejeni vsakega poimensko klical, da se izjasni, če izpolnjuje PCT pogoj. Jaz sem mu povedal, da ga izpolnjujem, a da mi ni treba izkazati zdravstvenega statusa. Odgovoril sem, da sem zdrav. Nato me je poklical v svojo pisarno, kjer sem podpisal neko izjavo, ki sem jo argumentiral s členi ustavnega zakona in jih zapisal, s tem pa pravice, ki jih imam, to je, da se mi pač ni treba izkazati s potrdilom, ampak z odgovornostjo, da sem zdrav. In to sem tudi naredil." Kot dodaja, so isti dan zaposlene klicali k testiranju, ki so ga organizirali v podjetju. "Cepljenim so rekli, naj se postavijo v zadnjo vrsto, v prvo vrsto naj gredo tisti, ki se morajo testirati. Jaz sem stal med vrati. Vodja delavnice me je poklical, naj pridem v njegovo pisarno, ker se nisem hotel testirati. V pisarni me je želel prepričati oz. nagovoriti, naj se testiram. Čeprav sem jaz njemu bolj razlagal, da pogoj izpolnjujem, ampak ga ne želim izkazati. Nato nas je še enkrat klical in povedal, da nam bo napisal odredbe, potem smo šli nazaj na delovna mesta in nam je rekel, da je z nami končal. Jaz sem mu rekel, da nisem še končal, da imam svoje delo za opraviti, ker sem zavezan s pogodbo, da moram opraviti svoj 40-urni delovnik in sem nadaljeval z delom po dveh pogovorih, čeprav je on v svoji odredbi, ki nam jo je izdal, pisalo, da smo bili zaslišani. Pri zaslišanju ne more on biti zasliševalec. Vemo, kdo zasliši, ali policisti ali sodniki. Neka oseba, ki je za to pooblaščena. Bolj kot ne jim je bilo to vse smešno, čeprav je pogovor potekal na prijateljski ravni. Rekli smo mu, naj pokliče policijo, če ima pristojnosti, še ena nelogičnost, ker policija varuje ustavne pravice. Ona je naš varuh. Hoteli smo le dokazati, da če bi mi kršili kateri ustavni zakon, policija varuje ustavni zakon, bi mi morali kazensko ovadeni in bi v tem primeru, ki nam ga očitajo, morali odgovarjati. Ampak je on dobil odgovor, da policija nima pristojnosti in pooblastil, da sploh pride."

Vsi trije so se tisti dan odpravili nazaj na delovna mesta in, kot so dejali, še veliko delali, saj je bilo treba opraviti tudi delo za čas, ko so bili v pisarni. V petek pa se je stanje zapletlo. "V petek nam trem niso dovolili vstopa v službo. Poleg našega varnostnika sta bila prisotna še dva iz Ljubljane. Sem vprašal, zakaj ne, in je odgovoril, da ne ve, a da je dobil navodila, da nam ne sme dovoliti vstopa." Sogovorniki so sicer zagotovili, da izpolnjujejo PCT pogoj, a ga ne želijo dokazati, ker menijo, da je odlok o tem neustaven. "Zdravi ljudje smo in želimo delati." V petek so prav tako prejeli odločbo o disciplinskem postopku, kot pravijo, jim jih je osebno vročil kurir Slovenskih železnic. "Mi smo jo prebrali in jo nato predali pravni službi, ki smo jo pooblastili. S tem bi šli dalje, vendar sploh ne vemo, kakšen status imamo. Tukaj smo v službi, a ne smemo notri. V tem disciplinskem postopku nam, kot smo si interpretirali, nekaj očitajo, čeprav mislim, da je prišlo do nekega neskladja, za katerega mislim, da se ga niti sami ne zavedajo. Pričakujem najmanj to, da bo prišel nekdo od pristojnih iz Ljubljane, da se pogovorimo. Menim, da je neprimerno, da se pogovarjamo tu na mostu, ker mi nismo želeli tega, še enkrat poudarjam, ampak smo prišli do roba. Zavedamo se, da nam je odvzeto dostojanstvo, ker se ustava sploh ne spoštuje."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Obrnili so se na inšpektorat za delo in sindikat

Obrnili so se na inšpektorat za delo, saj so prepričani, da jim je kršena pravica do dela. "Rekli so, da bodo opravili nadzor. Nihče nas ni niti poklical, smo pa potem mi klicali v Ljubljano, Novo mesto, Krško, Brežice in nihče ni nič vedel. Sprašujem se, ali sploh še kdo dela, ali država sploh še funkcionira …" Obrnili so se tudi na sindikat, v katerega sicer niso včlanjeni. "Moje mnenje je, da sindikat ne opravlja svoje funkcije, saj pomoči ni. Odzval se je sicer naš sindikalni zastopnik in je edini prišel pred nas kot do ljudi. Dejal nam je, da je imel pogovore z nadrejenimi in da ima zvezane roke," je pojasnil Supančič. "Sindikat, ki ima zvezane roke, v praksi ne deluje," pa je bil kritičen Gerjevič. "Zdaj se bo pokazalo, da ljudje nekaj plačujejo brez zveze. Bolje, da dajo denar za otroke," je še dodal.

"Mi hodimo v službo za tako nizke plače, vsi imamo kredite in družine. Žalostno je, da smo v eno tako situacijo pripeljali državo, da se težko preživljamo. Smisel življenja ni, da komaj preživimo. Prišlo je tako daleč, da vemo, da ne bomo več sužnji. Po vprašanju tega se zdaj počutimo dobro, zdaj smo svobodni. Tudi svoje delo smo opravljali dobro, bili smo pohvaljeni delavci in ni bilo problema v tem. Zdaj je pač PCT pogoj ta … Ga izpolnjujemo, ker smo odgovorni, saj nam je vsem jasno, da ne bomo širili okužbe," je nadaljeval Supančič. "Včeraj sem svoje potrdilo o izpolnjevanju PCT pogoja izkazal varnostniku, ki je bil tukaj in sem predlagal, naj pokliče tega šefa v Ljubljano, kaj bomo pa zdaj naredili. Ura je bila okoli 14.00. In spet smo prišli v eno situacijo, v pogovor, da je zbegano. Jaz vem, zakaj ne poteka vse gladko, in sicer, ker tega zakona ni. Če bi bilo nekaj po zakonu, bi mi kršili zakon. Gleda na očitke smo pričakovali, da kršimo vse po vrsti, da bomo dobili odpoved."

V ponedeljek jih čaka disciplinski postopek

V ponedeljek, 27. septembra, so vabljeni v Ljubljano na disciplinski postopek. "Seveda pod PCT pogojem, ki ga izpolnjujemo, ampak bomo spet prišli v spor, kar smo danes tukaj tudi povedali. Če kaj kršimo, naj nam argumentirajo, ne po odloku, ampak po zakonu. Ker smo še vedno tukaj zaposleni, bi šli v Ljubljano s službenim avtom. Zakaj bi šli s svojim?" A, kot je Supančiča dopolnil Marjan Gerjevič, jim delodajalec tega ne bo dovolil, ker ne izpolnjujejo pogoja. "Rekli so nam, da to ne bo šlo, ker ne izpolnjujemo pogoja. Odgovoril sem, da se bomo mi trije vozili notri in avto od nas ne zahteva pogoja – to je ena možnost, druga možnost pa je, da se pripeljejo iz Ljubljane k nam. Pa so spet odgovorili, da ne bomo mogli notri, ker ne izpolnjujemo pogoja. Mi pogoj izpolnjujemo. Je pa še tretja možnost, in sicer, da pridejo sem na most in bomo disciplinski postopek opravili tukaj."

Želimo si statusa, pravijo naši sogovorniki. Neuradno so izvedeli, "da nam se pišejo 'plavi', torej neopravičeni izostanki iz službe in smo pričakovali, da bomo dobili odpovedi."

Za komentar smo zaprosili tudi vodstvo podjetja Slovenske železnice - Vleka in tehnika (SŽ - ViT Dobova). Na odziv še čakamo.

(eP)

dobova
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja