Skip to main content
V Posavju 4° C Četrtek, 28. oktober 2021
14.10.2021
12:56
Brez vstopa v dobovski mašinhaus
Grafika: ePosavje.com
Danijel Supančič, Marjan Gerjevič in Jakob Dvoršak, trije delavci dobovskega "mašinhausa", so 21. delovni dan izven delovnega mesta. V četrtkovem dopoldnevu smo jih obiskali na mostu v Dobovi.

21. delovni dan brez vstopa v dobovski "mašinhaus"

BREŽICE Dogajanje v Dobovi se je začelo četrtek, 16. septembra, nam je konec septembra ob našem prvem obisku podrobno predstavil Danijel Supančič. "V četrtek, 16. septembra, je naš nadrejeni vsakega poimensko klical, da se izjasni, če izpolnjuje PCT pogoj. Jaz sem mu povedal, da ga izpolnjujem, a da mi ni treba izkazati zdravstvenega statusa. Odgovoril sem, da sem zdrav. Nato me je poklical v svojo pisarno, kjer sem podpisal neko izjavo, ki sem jo argumentiral s členi ustavnega zakona in jih zapisal, s tem pa pravice, ki jih imam, to je, da se mi pač ni treba izkazati s potrdilom, ampak z odgovornostjo, da sem zdrav. In to sem tudi naredil," je konec septembra povedal Supančič.

Pogovor v celoti:

"Tu ni nobene logike, mi smo samo želeli delati"

"V vsem skupaj tu ni nobene logike, mi smo samo želeli delati. Mi smo zdravi, že 27. dan. Tukaj smo, ker pisno ne izkažemo, da izpolnjujemo PCT pogoj in kar je naša pravica. To je naš osebni zdravstveni izkaz, ki nam ga ni potrebno izkazati z listino, ampak s tem, da smo odgovorni, da smo zdravi. Če bi bili bolani, verjetno na tem mostu ne bi stali že tako dolgo. Dobivamo odločbe ... Jaz sem v drugem postopku, ker sem pod sumom, da sem prek Facebook delil napačne informacije in jih izpostavljal, čeprav smo na javnem mestu," nam je v četrtek na mostu čez Negot v Dobovi povedal Danijel Supančič.

"Če nimamo statusa, to pomeni, da je delovno razmerje še vedno isto"

Od našega zadnjega poročanja so bili sogovorniki na dveh zagovorih na disciplinski komisiji pri svojem delodajalcu. "Želeli smo si, da bi šli na zagovor v Ljubljano s službenim vozilom. Napisali smo jim SMS sporočilo, če lahko. Odgovor je bil ne, ker za skužbeno vozilo ne izpolnjujemo PCT pogoja. Meni ni jasno, a to vozilo samo odreja, je vozilo tako moderno, da če si pod vplivom alkohola, ti sploh ne vžge? Meni ni jasno, mi bi se sami vozili v službenem vozilu. To je šlo za samovoljo človeka, oz. samovoljo tega vozila," je povedal Marjan Gerjevič. Druga možnost prevoza z vlakom je odpadla. "Zdaj dejansko sploh nimamo statusa, ne vem... Če nimamo statusa, to pomeni, da je delovno razmerje še zmeraj isto, kot je v kolektivni pogodbi, 40-urni delavnik. Mi teh 40 ur izpolnjujemo tu na mostu."

(eP)

brežice
dobova
koronavirus
video

Pridružite se nam