Skip to main content
V Posavju 26.9° C Sobota, 2. julij 2022
28.04.2022
07:32
Nasveti pred sajenjem krompirja
Nasveti pred sajenjem krompirja
Krompir je v kulinariki vsesplošno uporaben, saj lahko z njim ustvarimo različne jedi in se ga zlepa ne prenajemo.

Gre za kulturo, ki je znana po tem, da je pridelek obilen, zato ni nič nenavadnega, da jo na naše vrtove in njive sadimo že stoletja.

Vendar pa se obilnega pridelka krompirja lahko nadejamo le, če že pred njegovim sajenjem upoštevamo nekaj pomembnih nasvetov. Pridelava krompirja je namreč zelo preprosta, če ste pozorni na čas in postopek sajenja, pripravo tal in pravilno gnojenje.

Katero vrsto krompirja izbrati?

Ali ste vedeli, da poznamo danes več kot 3000 sort krompirja? Te se med seboj razlikujejo po:

 • barvi kože: rumena, rožnata, rdeča;
 • barvi mesa: bela, rumena;
 • kulinaričnih lastnostih: A, AB, B, BC, C in D;
 • zgodnosti: zgodnja, srednje zgodna, srednje pozna, pozna,
 • tehnoloških lastnostih: občutljivost na plesen, bolezni, škodljivce.

Še predno se lotite sajenja krompirja, je pomembno izbrati ustrezno sorto. In verjetno se že sprašujete, kako med pestro ponudbo izbrati pravo.

Najprej se morate odločiti, kdaj želite imeti pridelek na svojih mizah in za katere jedi boste krompir uporabljali. Glede na to, izberite zgodnjo ali pozno sorto krompirja, ustrezno barvo krompirja in njegove kulinarične lastnosti.

Različne vrste krompirja

 

Če imate majhen vrt, vam priporočamo, da izberete zgodnje vrste krompirja, saj boste vrt lahko kasneje izkoristili tudi za druge vrtnine. Če pa imate velik vrt oziroma njivo, vam priporočamo, da zasadite več sort krompirja po zgodnosti (zgodnjo, srednje pozno in pozno), pri čemer izbirajte tudi različne barve kože oziroma mesa.

Kdaj je najboljši čas za sajenje?

Mnogi se sajenja krompirja pogosto lotevajo prezgodaj. Zavedati se moramo, da je temperatura tal veliko nižja kot pa temperatura ozračja, zato s sajenjem nikakor ne smete biti neučakani. Najboljši čas za sajenje krompirja je šele takrat, ko so tla ogreta na vsaj 9°C – na Primorskem je to že februarja, v ostalem delu Slovenije pa marca ali aprila, seveda odvisno od vremenskih razmer.

Pri zgodnjem sajenju ali v primeru spomladanske pozebe vam priporočamo, da krompir pokrijete z zimsko vrtno kopreno, s čimer bodo tla ostala preko noči toplejša. Seveda pa je pokrivanje krompirja smiselno le v primeru manjših vrtov, če pa imate večjo njivo, je to veliko težje.

Priprava tal za sajenje krompirja

Pridelek krompirja je v veliki meri odvisen od priprave tal, zato temu delu namenite posebno pozornost. Ob pogledu na bujno rast krompirja boste kmalu ugotovili, da vaš trud ni bil zaman.

Na kaj vse morate biti pozorni pri pripravi tal?

 1. Pri krompirju upoštevajte vsaj tri letni kolobar, pri čemer upoštevajte njegove dobre in slabe sosede.
 2. O tem, kam boste naslednje leto posadili krompir, razmislite že v mesecu avgustu. Če le imate možnost, posejte oljno redkev, ki jo pred zimo pokosite in vdelajte v tla. Oljna redkev bo poskrbela za dodatna hranila in rahla tla.
 3. Gredico, vrt ali njivo, kjer bo krompir, že v jeseni pognojite s hlevskim gnojem, spomladi pa so uporabna kupljena organska gnojila, vendar z njimi ne pretiravajte.
 4. Znano je, da krompir najbolje uspeva v rahlih tleh. Zato zemljo pred saditvijo temeljito zrahljajte vsaj do globine 15 cm. Pri tem vam pride prav razno vrtno orodje, s katerim si olajšate rahljanje in prekopavanje ter kakovostna zemlja za vrtnine, ki vsebuje vsa hranila za rast krompirja.
Sajenje krompirja Metrob

Z nekaj preprostimi nasvet do obilnega pridelka

Semenski krompir lahko pripravite iz pridelka preteklega leta tudi sami. Vendar v tem primeru ni zaščiten proti raznim boleznim in škodljivcem. Zato ga je priporočljivo kupiti v trgovinah oziroma kmetijskih zadrugah. Gnojila in ostale izdelke za dobro rast krompirja pa lahko kupite v trgovinah, kjer vam je na voljo vse za vrt.

In kako boste v tem primeru prišli do obilnega pridelka? Zelo enostavno – upoštevajte naše nasvete:

 1. Izbirajte debelejše seme, ki zagotavlja zanesljivejši vznik, vendar le ob pogoju, da ga ne režete na pol.
 2. Po nakupu, semenski krompir skladiščite do saditve pri temperaturi okoli 4°C. Če je temperatura previsoka, bo krompir začel kaliti skozi vreče, zato je bolje, da ga stresete v zabojčke.
 3. Pred sajenjem se lahko odločite za postopek nakaljevanja. Semenski krompir stresite v zabojčke in jih postavite v svetel prostor, ki ima med 10 in 15 °C.
 4. Razmak in globina: Pri ročnem sajenju krompirja naj bo med posameznimi gomolji razmak 20 do 30 cm, med vrstami pa med 60 in 75 cm. Če sadite krompir s sadilcem krompirja, potem je razmak med gomolji in vrstami že vnaprej določen in vam za to ni potrebno skrbeti. Krompir sadite na globino 5 cm.
 5. Ko krompir vznikne, ga okopljite. S tem odstranite plevel in zrahljate tla.
 6. Pri višini rastlin 15 cm krompir osujte in naredite grebene. Med osipanjem krompir pognojite z ustreznim gnojilom.
 7. Tekom rasti krompir redno pregledujte. V primeru prisotnosti bolezni ali škodljivcem, pravočasno ukrepajte.

S pobiranjem krompirja nikar ne čakajte predolgo!

Tisti najbolj neučakani s pravočasnim pobiranjem krompirja nimajo težav, saj komaj čakajo, da se mladi krompir pojavi na krožniku. Za vse ostale pa - tudi vi ne čakajte, da se krompirjev nadzemni del obarva rumeno.

Krompir lahko za sprotno porabo kopljete takoj, ko so gomolji dovolj debeli. Kdaj je to, lahko ugotovite zelo preprosto: izkopljite pridelek pod eno ali dvema rastlinama in ugotovili boste, ali je čas za pobiranje krompirja že tu!

krško
brežice
sevnica
oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja