Skip to main content
V Posavju 31.3° C Nedelja, 26. junij 2022
21.05.2022
23:25
Urbani vrtički v Krškem
Foto: ePosavje.com
V letu 2015 je Občinski svet sprejel Odlok o urejanju in oddaji urbanih vrtov v najem in Sklep o določitvi cen najemnin za zemljišča in spremljajoče objekte v lasti Občine Krško.

Urbani vrtovi v Krškem

KRŠKO Na območju Krškega je več lokacij urbanih vrtov, na Papirniški ulici, nad Hotelom City in v starem mestnem jedru v Krškem ter na Bračičevi ulici na Senove. Na Mestni občini Krško pravijo, da je na vseh lokacijah urejen prostor za zalogovnike in prostor za kompostnike, okoli vrtov pa je postavljena panelna ograja.

In koliko je najemnikov?

Videm

Na Papirniški ulici v Krškem je 10 uporabnikov vrtov in vsi plačujejo najemnino. Na Mestni občini Krško pravijo, da je prostor v celoti izkoriščen, posamezniki obdelujejo od 30 m2 do 60 m2 površine. Na lokaciji nad Hotelom City v Krškem je 19 uporabnikov vrtov, 12 jih plačuje najemnino, 7 uporabnikov je upokojencev in so oproščeni plačila najemnine. Na tem prostoru najemniki oi obdelujejo 30 m2 površine.

Staro mestno jedro

Na lokaciji v starem mestnem jedru je Mestna občina Krško nadomestno lokacijo vrtov zaradi gradnje knjižnice ponudila na drugi strani Bohoričeve ulice. Nadomestni prostor sicer ni enakovreden predhodnemu, je pa začasna rešitev za uporabnike, ki želijo pridelati zelenjavo za lastne potrebe. Na tem prostoru je 11 uporabnikov vrtov, najemnino plačujeta dva uporabnika, ostali so zaradi statusa upokojenca najemnine prosti.

Senovo

Na lokaciji Bračičeve ulice na Senovem je 24 uporabnikov, prostor je v celoti izkoriščen, imajo pa uporabniki v večini status upokojenca in obdelujejo od 30 m2 do 90 m2 površine.

Urbani vrtički v Krškem

Vrtovi so bili večinoma neurejeni

Na Mestni občini Krško so v odgovoru občinskih svetnici Nataši Šerbec (SD) na vprašanje, koliko površin je zasedenih na podlagi Odloka o urejanju in oddaji urbanih vrtov v najem, koliko je koristnikov in kolikšne površine in kje so še na razpolago, odgovorili, "da so bili večinoma vsi prostori, razen ubranih vrtov na Bračičevi ulici na Senovem, neurejeni, celo odlagališča za smeti."

Urejeni prostori - samooskrba družin

Občina je te prostore vzdrževala, na predlog prebivalcev pa je pristopila k urejanju teh površin in začasno spremenila tudi dejansko rabo. Ti prostori imajo zdaj dvojni učinek - so urejeni in služijo kot samooskrba družinam, ki živijo v stanovanjskih blokih.

Razpoložljivih površin za urejanje vrtov na občinski zemlji ni

Kot še pravijo, občina na svoji lastnini razpoložljivih površin za potrebe urejanja vrtov v neposredni bližini bivalnih enot nima na razpolago. "Vsak uporabnik si želi, da je njegov vrt na »očeh« in si ne želi, da bi bil prostor namenjen za vrtnarjenje oddaljen kilometer ali dva. Občina spremlja povpraševanje po uporabi vrtov, evidentira potencialne uporabnike in jim nudi lokacije, kjer so bile podane odpovedi najema vrta."

krško

Pridružite se nam