Skip to main content
V Posavju 34.2° C Ponedeljek, 4. julij 2022
25.04.2019
10:22
Foto: Luka Rudman
V Mestni hiši Brežice so v sredo, 24. aprila, razglasili rezultate ocenjevanja vin v sklopu izbora Županovo vino za leto 2019.

Zmagovalci Miran Skočaj, Martina Matjašič in Branko Varlec

Županovo vino 2019 Letos so ocenjevali cviček PTP in beli bizeljčan PTP ter novost, »izbrano županovo vino«, ki letos sauvignon, naziv županovo vino pa sta si z najvišjima ocenama prislužila cviček PTP Miran Skočaj (VTKD Cerklje ob Krki) in beli bizeljčan PTP Martina Matjašič (VD Sromlje). »Izbrano županovo vino« je letos sauvignon, ki ga je pridelal Branko Varlec (VD Pišece).

69 vzorcev Ocenjevanje vin je potekalo 18. aprila v Mestni hiši, komisija v sestavi Milena Rožman (predsednica), Roman Baškovč, Mihael Balon, Jože Prah in Adi Brod je ocenila 30 vzorcev cvička PTP, 28 vzorcev belega bizeljčana PTP (štirje izločeni) in 11 vzorcev sauvignona. Najvišjo oceno med cvički, 16,23, so dobili kar štirje pridelovalci, po rangiranju pa je zmaga šla v roke Miranu Skočaju (VTKD Cerklje ob Krki). Najvišje ocenjen beli bizeljčan PTP je dobil oceno 17,40 in zmage se je veselila Martina Matjašič (VD Sromlje).

Izbrano županovo vino Tudi pri "izbranem županovem vinu", ki je letos sauvignon, ni šlo brez rangiranja. Zmago pa je odnesel Branko Varlec (VD Pišece) z oceno 18,00. Podporo pri projektu »Županovo vino« je izkazalo vseh 6 vinogradniških društev v Občini Brežice, ki so v zbor prijavila izbrana vina, ki so na društvenih ocenjevanjih vin dosegla najvišje število točk.

V občini imajo dva vinorodna okoliša Priznanja in diplome vinogradnikom je ob pomoči Rožmanove podeljeval brežiški župan Ivan Molan, ki je ob tej priložnosti poudaril, da gre pri izboru županovega vina predvsem za promocijo vin, ki se pridelujejo v brežiški občini, pri čemer so se dogovorili, da bodo izbirali dve vini, saj sta v občini dva vinorodna okoliša. Letos pa po novem dodali še »izbrano županovo vino«, ki je letos sauvignon. Vinarje je povabil tudi že na tradicionalen uvodni dogodek festivala Brežice, moje mesto, ki bo tudi letos Dan kruha, vina in salam 24. junija na grajskem dvorišču, na katerem se bodo promovirali tako pridelovalci žlahtne kapljice kot salamarji, nekateri pa se bodo ponovno preizkusili v peki kruha. Zahvalil se je predvsem Romanu Matjašiču z Občine Brežice, ki pelje projekt izbora županovega vina – poleg občine je organizator tudi ZPTM Brežice –, in vsem zaželel še boljšo letino kot lani.

Navzoče je pozdravila tudi vinska kraljica Bizeljskega Andreja Mihelin, za glasbeni točki je poskrbel harmonikar Erik Hočevar, pod mentorstvom prof. Nika Ogorevca iz Glasbene šole Brežice, dogodek pa je povezovala Barbara Srečković Žlak. Po koncu uradnega dela je v avli Mestne hiše sledilo še druženje ter seveda degustacija letošnjih obeh županovih vin ter »izbranega županovega vina«, ki je letos sauvignon in nekaterih ostalih, ki so sodelovala na ocenjevanju.

ZPTM Brežice

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja