Skip to main content
V Posavju 29.9° C Četrtek, 30. junij 2022
24.11.2020
19:20
Anica Hribar, delovanje Splošne bolnišnice Brežice
Grafika: ePosavje.com
Na covid oddelku Splošne bolnišnice Brežice trenutno zdravijo 40 pacientov, na voljo imajo 45 postelj. Z direktorico Anico Hribar tudi o testiranju s ti. hitrimi testi in o okužbah v kolektivu.

Kakšno je stanje v brežiški bolnišnici v torek, 24. novembra?

Doslej so obravnavali 144 pacientov

BREŽICE V brežiški bolnišnici se sicer pojavljajo okužbe tudi med zaposlenimi. Zaenkrat število okuženih ne predstavlja problema, kar se tiče organizacije dela, a se zavedajo, da lahko hitro pride do spremembe.

Trenutno v obravnavi samo akutni pacienti

Doslej so obravnavali 144 pacientov, trenutno so v obravnavi samo akutni pacienti, pacientov na negovalni covid oddelek ne sprejemajo več. "Trenutno v bolnišnici zdravimo 40 pacientov, na voljo pa imamo 45 postelj. Že kar nekaj časa nimamo več samo negovalnega covid oddelka, ampak od 19. oktobra dalje zdravimo akutne covid paciente," je za ePosavje TV povedala direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar.

"Če je potreba, nudimo tudi intezivno terapijo"

Do sedaj so iz intenzivne terapije v druge bolnišnice premestili tri paciente

"Če je potreba, lahko nudimo vsakemu pacientu, ki potrebuje intenzivno terparijo, tudi intenzivno terapijo. Vendar poskušamo takšne paciente, potem ko jih ustrezno pripravimo in stabiliziramo, premestimo na zdravljenje v katero od drugih bolnišnic, največ takšnih bolnikov pošljemo na kliniko Golnik ali v Splošno bolnišnico Novo mesto," dodaja sogovornica. Do sedaj so iz brežiške bolnišnice na takšen način premestili tri paciente.

Okužbe med zaposlenimi

V brežiški bolnišnici se sicer pojavljajo okužbe tudi med zaposlenimi. "Do nekaterih okužb pride znotraj bolnišnice, do nekaterih izven v okviru družinskega življenja." Dnevno je zaradi covida v bolniškem staležu od pet do petnajst zaposlenih, kar predstavlja od tri do pet odstotkov vseh zaposlenih. "To ni tolikšno število, da bi za nas predstavljalo kak večji problem pri organizaciji dela, vendar pa se zavedamo, da lahko pride hitro do spremembe," je dodala direktorica. "V primeru, da bi bilo teh odsotnosti zaradi okužb zaposlenih več, potem bi zelo težko izpeljali organizacijo dela, da bi delali v takšnem obsegu, kot delamo do sedaj."

Kako je s hitrimi testiranji med zaposlenimi?

Na vprašanje, kako je s testiranjem zaposlenih, direktorica pravi, da so te testirali že do sedaj. "Uredba, ki je prišla od ministra prejšnji teden, in je bila popravljena v soboto, pa to predvideva, kar smo mi že počeli. Kjer se želijo testirati tudi drugi zaposleni, ki niso v oddelkih, kjer se pojavi okužba, pa imajo kakršnikoli sindrom, omogočamo tudi vsem ostalim, da se testirajo."

Kot nam je v torkovem dopoldnevu povedala direktorica Splošne bolnišnice Brežice, imajo testov dovolj. "Imamo jih zaenkrat okoli 800, to zadostuje nekje za naslednja dva tedna - tako za paciente in naše zaposlene. Bomo pa objavili javno naročilo, s katerim želimo izbrati dobavitelje hitrih testov za daljše časovno obdobje, predvidevamo za leto dni."

(eP)

brežice
splošna bolnišnica brežice
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi