Skip to main content
V Posavju 21.5° C Sobota, 2. julij 2022
20.09.2019
14:26
Foto: Občina Krško
V petek so na parkirišču Zdravstvenega doma Krško uradno namenu predali eno od petih novih postaj za brezplačno izposojo koles. Kje vse so še in še bodo preostale postaje? Več v nadaljevanju.

Nove postaje za Krčana

KRŠKO Druge postaje bodo urejene še pri Sparu na Vidmu, pri dvonivojskem parkirišču na Dalmatinovi ulici, na parkirišču pri gostilni Pečnik v Brestanici (ki sodi v projekt Povezani s Savo), do konca leta pa še eno postajo na novem sistemu parkirišča Park&Ride v bližini tovarne Vipap.

Kot je na krajšem dogodku povedal župan občine Krško mag. Miran Stanko, gre za širitev sistema, potem ko je v letu 2017 občina prvič vzpostavila avtomatiziran sistem brezplačne izposoje koles s tremi postajališči (pri železniški postaji, na parkirišču pri Občini Krško ter pri Šolskem centru Krško – Sevnica). V letu 2018 so pridobili dodatna evropska sredstva za širitev sistema Krčan, ki je že nadgradnja prvotnega sistema.

Kot je še dodal župan, pa že potekajo pogovori z Občino Brežice, da bi oba sistema povezali, torej, da bi se občan z izposojenim kolesom iz enega mesta lahko odpeljal v drugo mesto in tam vrnil kolo ter obratno. Izvajalec Igor Dolar iz Šolskega centra Velenje, Medpodjetniškega izobraževalnega centra je pojasnil, da gre pri novih postajah za nadgradnjo, ki omogoča, da ima uporabnik na terminalu vse informacije, tudi o zasedenosti drugih postaj, hkrati je prilagojen za električna kolesa. Novo pridobitev je pozdravila tudi direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič, ki je poudarila pomen kolesarjenja tako za fizično kot duševno zdravje.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

Za naložbo v vseh sedem postajališč za izposojo koles je Občina Krško namenila okoli 200.000 evrov, s strani ministrstva za infrastrukturo pa je prejela 105.000 evrov. Občani si lahko že dve leti brezplačno izposojajo kolo za 14 ur vožnje na teden, za izposojo pa se morajo najprej z osebnim dokumentom registrirati in pridobiti kartico, in sicer v sprejemni pisarni Občine Krško ali na sedežu Centra za podjetništvo in turizem Krško, v Mestnem muzeju Krško ali na info točki Tržnice Videm. V Krškem je trenutno na voljo skupno 15 koles, z vzpostavitvijo novih postaj, tudi tiste v Brestanici, pa bo na razpolago dodatnih 25 koles. Od jeseni 2017 do letošnjega avgusta je bilo skupno registriranih 232 imetnikov pametnih kartic.

Kulturni program ob krajši slovesnosti so prispevali dijaki Šolskega centra Krško – Sevnica, ki so se tudi prvi zapeljali z novimi kolesi.

krčan
krško
fotogalerija

Pridružite se nam