Skip to main content
V Posavju 1.2° C Petek, 3. december 2021
30.09.2019
08:18
Foto: Doroteja Jazbec
V sončnem petkovem popoldnevu je bilo ob radeškem zdravstvenem domu trojno slovesno, saj je ZD Radeče organiziral uradno otvoritev Centra za starejše Dobra energija.

Trojno veselje v Radečah

Otvoritev centra za starejše s prevzemom vozila in vstop v rožnati oktober

RADEČE Ob tem so pripravili tudi prevzem, namenjenim prav tako za potrebe starejših, prihajajoč mesec oktober, posvečen osveščanju o raku na dojkah pa so preko Združenja Europa Donna obeležili s prireditvijo, poimenovano Prinesi mi rože.

Rožnati oktober

Wanda Mantej Brkopec, članica Upravnega odbora Europe Donne Slovenija, je v uvodnem delu zbrane nagovorila na temo ozaveščanja in pomembnosti pravočasnega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb na dojkah ter kratko orisala skupne značilnosti "rozik", kakor se ženske, ki bijejo boj z boleznijo, medsebojno poimenujejo.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

V tem tednu so sicer v znamenje podpore tudi otroci vrtca in učenci šole s pomočjo strokovnih delavcev in učiteljev okrasili drevesa, na katera so obesili rožnate rože iz različnih materialov (volne, papirja, kartona). S posebnim drevesom, katerega je podaril Jože Prah, so župan in nekaj otrok, simbolično izrazili podporo prizadevanjim Europe Donne in tako zaokroženo z različnimi aktivnostmi nekaj dni pred pričetkom rožnatega meseca pripomogli k razširjanju zavesti pomembnosti udeležbe med drugim tudi v presejalnih zdravstvenih programih.

Zbrane so nato nagovorili še Vesna Bregar (predsednica Sveta uporabnikov javnega zavoda ZD Radeče), Jožefa Novak (predsednica Društva upokojencev Radeče), Franci Čeč (direktor javnega zavoda ZD Radeče) in župan Občine Radeče, Tomaž Režun ter poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, Matjaž Han in slavnostna govornica mag. Barbara Kobal Tomc, podpredsednica Socialne zbornice Slovenije in direktorica Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo - ti so v sklepnem delu prireditve tudi izvedli otvoritev Centra za starejše Dobra energija.

Še pred tem pa je po nacionalni tradiciji novo pridobitev - vozilo blagoslovil radeški župnik Miro Bergelj, nato pa je župan predal ključe avtomobila predstavniku prostovoljnih šoferjev, Branetu Zorcu, kateri je z zagonom motorja in hupanjem simbolično prevzel vozilo. Z njim bodo prostovoljci starejše brezplačno odpeljali denimo k zdravniku, v trgovino, na krajevni urad ali občino in podobno, za kar sicer že skrbi blizu 20 starejših, pojasni Vera Lipec, koordinatorica programa Starejši za starejše Društva upokojencev Radeče.

Investicijo, katere največja stroška sta bila ureditev notranjosti Centra za starejše in nakup avtomobila, je zagotovila uspešna prijava na razpis Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, katera je vodilnemu partnerju ZD Radeče in partnerjema Občini Radeče in Društvu upokojencev Radeče projekt v skupni vrednosti blizu 74 000 evrov sofinanciral v večinskem deležu s prispevanjem 50 tisočakov.

Kulturni program ob slovesnem dogajanju so z zapeto pesmijo oblikovali otroci iz radeškega vrtca, radeške šole in svibenske podružnične šole, pod mentorstvom Mateje Zahrastnik, Katarine Kmetič in Jane Wetz, z deklamiranjem avtorske pesmi pa upokojena učiteljica angleščine in nemščine, Mihaela Zahrastnik. Nastopila je še komorna skupina Glasbene šole Laško-Radeče v sestavi Iza in Zoja Kalin (violinistki), Matevž in Petra Lazar z vokaloma in Matija Lazar na diatonični harmoniki, za katere je ljudsko pesem priredil Boris Razboršek, in plesalke Glasbene šole Laško-Radeče 3.-6.razreda pod mentorstvom Lucije Boruta.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam