Skip to main content
V Posavju 21.8° C Sreda, 18. maj 2022
22.01.2022
10:20
Sevnica
Foto: Visit Sevnica
V Sevnici so za šolsko leto 2021/2022 potrdili 33 štipendij, od tega 30 srednješolcem, ki
so se odločili izobraževati za enega izmed deficitarnih poklicev.

V letošnjem šolskem letu 33 štipendij

SEVNICA Dve štipendiji so potrdili študentoma s področja kulture za izobraževanje v tujini in eno bodočemu prevzemniku kmetije. "S štipendiranjem srednješolskega izobraževanja za deficitarne poklice želi občina zagotoviti ustrezen kader na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev, s tem pa omogočiti boljši gospodarski razvoj in večjo zaposljivost mladih," pravijo v Sevnici.

Štipendije za šolanje v deficitarnih poklicih

V šolskem letu 2021/22 so za štipendiranje deficitarnih poklicev sredstva dodelili dijakom, ki so vpisani v izobraževalne programe avtoserviser, oblikovalec kovin-orodjar, elektrikar, elektrotehnik, strojni tehnik, gastronomski tehnik, gastronomski-turistični tehnik in lesarski tehnik. Na Občini Sevnica pravijo, da se je v zadnjih dveh letih število teh štipendij podvojilo.

Letos le ena štipendija za bodočega prevzemnika kmetije

S podeljevanjem štipendij bodočim prevzemnikom kmetij, dijakom oziroma študentom kmetijske, živilske in gozdarske stroke iz občine, ki bodo po končanem šolanju ostali in delali na domači kmetiji, želijo v sevniški občini povečati strokovno usposobljenost nosilcev kmetijskih gospodarstev. V Sevnici štipendije podeljujejo že skoraj 30 let, kot pa opažajo, število štipendistov s tega področja žal upada. V letošnjem šolskem letu so podelili le eno tovrstno štipendijo.

(eP)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja