Skip to main content
V Posavju 17.4° C Sreda, 6. julij 2022
11.03.2021
10:19
Foto: arhiv ePosavje
Med 5. in 20. marcem v Sloveniji poteka mednarodna vojaška vaja Sokol 2021, v dveh dneh tega tedna in dveh naslednjega bodo na vaji iz zraka sodelovali tudi piloti Slovenske vojske.

Mednarodna vaja Sokol 2021

BREŽICE Na mednarodni vaji Sokol 2021 sodelujejo pripadniki 1. brigade Slovenske vojske in 173. zračno-desantne brigade ameriške kopenske vojske. Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna bodo taktično vajo z bojnim streljanjem izpeljali ob podpori brezpilotnih letal in minometov ter posadk helikopterjev AS 532 AL Cougar in letal Pilatus PC-9M Hudournik. "Posadke bodo zagotavljale ognjeno podporo iz zraka, izvajale taktične polete ter infiltracije in izmike na območju delovanja in z njega," pravijo na Slovenski vojski.

V zraku letala in helikopterji

V četrtek in petek, 11. in 12. marca, ter v sredo in petek, 17. in 19. marca

Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva bodo na mednarodni vaji Sokol 2021 sodelovali v četrtek in petek, 11. in 12. marca, ter v sredo in petek, 17. in 19. marca. 

V četrtek in petek, 11. in 12. marca, bodo letalniki Slovenske vojske med Cerkljami ob Krki in osrednjim vadiščem Slovenske vojske (OSVAD) pri Postojni v zraku med 11. in 13., med 15. in 17. ter med 19. in 22. uro. Naslednji teden bodo leteli na spremenjeni trasi, v sredo, 17. marca, med 12. in 14. uro bodo na leteli na trasi Cerklje ob Krki - Vojašnica Edvarda Peperka Ljubljana -OSVAD Postojna, v petek, 19. marca, med 10. in 12. uro pa na trasi Cerklje ob Krki - OSVAD Postojna - Vojašnica Edvarda Peperka Ljubljana -Cerklje ob Krki.

Izgradnja zmogljiovsti za delovanje v bojni skupini

Bojno streljenja v okviru usposabljanja za pridobitev dolžnosti minometnik

Kot so še dodali v Slovenski vojski, je ob izmenjavi izkušenj in povečevanju povezljivosti enot cilj slovenskih udeležencev vaje izgradnja zmogljivosti za delovanje v bojni skupini Evropske unije (EUBG) v drugi polovici letošnjega leta ter izvedba bojnega streljanja v okviru usposabljanja za pridobitev vojaške evidenčne dolžnosti minometnik. Piloti letalnikov se bodo ed izvajanjem aktivnosti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji, še pravijo.

(eP)

brežice
slovenska vojska

Pridružite se nam

Poglejte tudi