Skip to main content
V Posavju 12.1° C Torek, 27. september 2022
22.08.2019
08:05
Grafika: Ansat TV
V Kostanjevici na Krki so obeležili občinski praznik. Župan Ladko Petretič je ob prazniku predstavil pridobitve in projekte, ki so zaznamovali minulo leto in načrte za naprej.

16. avgusta v Kostanjevici na Krki praznujejo občinski praznik

KOSTANJEVICA NA KRKI V spomin na prvo omembo Kostanjevice na Krki kot mesta v Judenburški listini leta 1252, ta najmlajša posavska občina 16. avgusta praznuje občinski praznik. Sicer pa je občinski praznik tudi čas za analizo dela v preteklem letu in predstavitev načrtov za naprej.

Minulo obdobje je bilo investicijsko naravnano

Minulo obdobje je bilo investicijsko naravnano, vlagali pa so predvsem v komunalno in cestno infrastrukturo. Od letošnjih naložb velja izpostaviti sanacijo osnovne šole in ureditev postajališča za avtodome.

Zbirni center kosovnih odpadkov

"Naslednji projekt, ki bo za naš kraj zelo pomemben, je zbirni center kosovnih odpadkov, kjer smo v pridobivanju gradbenega dovoljenja. Če ga pravi čas dobimo, upam, da ga še letos dokončamo," pravi Petretič. In nadaljuje, da bodo letos temeljito obnovili obzidje na pokopališču. "Če bo možno, bomo naredili tudi prostor za raztros pepela. Če pa ne bo mogoče, pa bomo to naredi prihodnje leto."

Ceste in infrastruktura

V izvedbi sta obnovi dveh večjih cest. "Ena se že dela, za drugo iščemo ponudbe. Nekaj je še manjših odsekov in bo ta infrastruktura v naši občini zaključena. Potem bo manj letnega vzdrževanja. Vemo kakšne so razmere, hudi nalivi in lahko vsak dan popravljamo ceste. Edina rešitev je, da se čimveč cest poasfaltira in upamo, da nam bo to uspelo še letos," še pove župan.

Kako je pa s poplavno varnostjo?

Kostanjeviški župan se je dotaknil tudi področja poplavne varnosti. "V Kostanjevici smo imeli konferenco o poplavni varnosti, na kateri so predstavili ideje za širšo in strokovno javnost. Dogovor z ministrstvom je, da naj bi bile nekje do druge polovice leta 2020 narejene idejne zasnove, ki bodo podlaga za sam gradbeni načrt. Tudi sredstva za ta projekt so zagotovljena iz Evropske unije, občina tu nekih stroškov ne bo imela. Pričakujem pa, da se bo to v parih letih nato tudi realizirano," dodaja Petretič.

Podelili nagrade in priznanja

Jubilej Občine Kostanjevica na Krki so tudi tokrat obeležili s podelitvijo nagrad in priznanj zaslužnim občanom. Kostanjeviške srebrnike za leto 2019 so prejeli Brane Čuk, Andrej Jordan in Franc Štokar, zlate listine za leto 2019 pa Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Klub jamarjev Kostanjevica na Krki in Planinsko društvo Polom Kostanjevica na Krki.

(Ansat TV, bš, eP)

kostanjevica na krki
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja