Skip to main content
V Posavju 21.7° C Torek, 24. maj 2022
25.02.2021
14:13
Napoved PM10 delcev
Foto: arhiv ePosavje
V naslednjih dveh dneh na Agenciji Republike Slovenije pričakujejo visoko onesnaženost zraka z delci PM10. V Kopru in Novem mestu bo onesnaženost zraka v četrtek zmerna.

Visoka onesnaženost zraka z delci PM10

KRŠKO V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 z Agencije Republike Slovenije za okolje priporočajo občanom in pravnim osebam da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja in da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, pa tudi, da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil in ne kurijo na prostem.

Razlika v hodih temperature, 24. februar 2021

Zakaj? Zaradi izrazite temperaturne inverzije

Inverzija preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere

Povišana onesnaženost je posledica predvidene izrazite temperaturne inverzije, ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere, navajajo na Agenciji za okolje.

Zjutraj bunda, popoldne kratke hlače

Te dni imamo zelo visok hod najnižjih in najvišjih dnevnih temperatur - v sredo je bila najvišja razlika 21,2°C v Birni vasi v občini Sevnica. V sredo zjutraj so imeli 1,1°C, čez dan pa 20,1°C. Še bolj zanimive so temperature iz Krškega, v sredo zjutraj so imeli v Krškem 0,7°C, na Sremiču pa 8,1°C. V vsega nekaj kilometrih zračne razdalje.

Zastarele ogrevalne naprave in premalo suha drva

Občasne meritve Agencije Republike Slovenije za okolje so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti pojavljajo tudi drugje, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje pretežno uporablja les. Najbolj namreč zrak onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva.

(eP)

krško
vreme v posavju
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi