Skip to main content
V Posavju 26.9° C Sobota, 2. julij 2022
02.10.2020
19:18
Vodni center Brežice
Grafika: ePosavje
Pred izgradnjo akmulacijskega bazena hidroelektrarne predzadnjega v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi so imeli v Brežicah velike načrte z vodnim centrom nad elektrarno. Nekaj se dogaja.

Vodni center Brežice

Ideje o projektu segajo pred leto 2015

BREŽICE Ideje o izgradnji vodnega centra ob hidroelektrarni Brežice segajo tam pred leto 2015. Ureditev območja na levem bregu reke Save nad jezovno stavbo hidroelektrarne Brežice je bila na mizah brežiških občinskih svetnikov nato februarja 2015, ko je v uvodu, kasneje potrjenega, predloga Sklepa o potrditvi dokumenta investicijskega projeka Vodni center Brežice,  pisalo, "da se bo s predvideno izgradnjo verige hidroelektrarn na spodnji Savi vodni režim bistveno spremenil, obstoječe brzice bodo s tem posegom za vedno izgubljene."

Dve leti pozneje o veslaškem centru

Dve leti pozneje, septembra 2017, so oživele ideje o vzpostavitvi veslaškega centra na mirnih vodah. "Zelo enostavno in z manjšimi sredstvi se lahko veslaški center naredi na samem jezeru in verjamem, da nam bo v drugem letu to uspelo," je tedaj povedal brežiški župan Ivan Molan. V tem času so lahko sprehajalci, rekreativci in ostali domačini, ki jih je pot zanesla ob reko, na vodi opazovali jadralce na deski, suparje, tu in tam kakšno jadrnico in kakšnega ribiča.

Surferji na Savi

Javni natečaj za Dostopni vodni center Brežice

Idejna rešitev za arhitekturno in krajinsko oblikovanje kajakaškega centra

Na Občini Brežice so konec meseca objavili javni, projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za Dostopni vodni center Brežice.

Želijo izbrati tudi izdelovalca projektne dokumentacije

Kot pravijo v natečaju, želijo pridobiti kakovostno idejno rešitev za arhitekturno in krajinsko oblikovanje kajakaškega centra, dostopov do vode na izbranih lokacijah in ureditev rekreacijskih poti na obstoječih nasipih akumulacijskega bazena, cilj natečaja je tudi izbor izdelovalca projektne dokumentacije.

"Dostopni vodni center bo imel pomembno vlogo pri razvoju športa za gibalno ovirane ljudi"

V razpisu natečaja pravijo, da bo imel "Dostopni vodni center bo imel pomembno vlogo pri razvoju športa za gibalno ovirane ljudi. Izhajamo iz želje po vzpostavitvi Dostopnega vodnega centra Brežice, ki bo zgrajen ob akumulacijskem jezeru hidroelektrarne Brežice in bo omogočal dostop do športno rekreativnih aktivnosti za vse."

Javno naročilo je odprto do 3. decembra letos

Odločitev od izidu natečaja s poročilom do 11. januarja

Javno naročilo za javni nateja za Dostopni vodni center Brežice je odprt do 3. decembra letos, odločitev o izidu natečaja z zaključnim poročilom bo predvidoma 11. januarja naslednje leto, razstavo natečajnih elaboratov pa predvidevajo v februarju naslednje leto. Kot pravijo v razpisu, je prva nagrada 6.500 evrov, druga nagrada 5.200 evrov, tretja 3.900 evrov, tri priznanja po 1.950 evrov in deset odškodnin po 600 evrov. Skupni znesek nagradnega sklada je sicer 21.450 evrov.

(bš)

brežice
hidroelektrarne

Pridružite se nam

Novice iz Posavja