Skip to main content
V Posavju 18.7° C Sreda, 6. julij 2022
27.07.2020
13:49
Avtodomarji v Kostanjevici na Krki
Grafika: ePosavje
V Kostanjevici na Krki so imeli doslej urejenih pet postajališč za avtodome brez urejenega priključka za vodo, elektriko in prostora za rešetko za fekalije. Pogovarjali smo se s turisti in županom.

Avtodomarjev v Kostanjevici na Krki je vse več

Na parkirišču so našteli tudi skoraj 30 avtodomov

KOSTANJEVICA NA KRKI Na prostoru pod cesto glavno cesto, pri krožišču, pa so letos dokončali postajališče za avtodome, na katerem je urejena vsa potrebna infrastruktura. Kostanjeviško postajališče za avtodome z vso potrebno infrastrukturo je uradno zaživelo pred dobrima dvema mesecema. Beležijo dober obisk, predvsem med vikendi. "Urejenih je 12 uradnih postajališč za avtodome, in sicer je osem večjih in štiri manjša. Imamo še pet rezervnih prostorov. Na zadnje, ko sem štel, je bilo celo 27 avtodomov na tem prostoru, uradno je prostora sicer nekoliko manj," o obisku postajališča za avtodome pove kostanjeviški župan Ladko Petretič.

In kaj pravijo avtodomarji?

Prejšnji ponedeljek smo sicer našteli le pet avtodomov. Sodeč po registrskih oznakah gre za goste iz vseh koncev Slovenije. "Všeč nama je, ker je mir, všeč nama je tudi Krka, ker je mirna. Celo čoln sva si nabavila. Všeč nama je, da ni gneče, na morju je trenutno prevelika," nam o razlogih obiska pove Mojca iz Braslovč. Sogovornica doda, da sta z možem Kostanjevico obiskala že tretjič, tokrat – v družbi vnukinje – sicer le za dva dneva. "Bila sva pa že skoraj en teden. Okoliško hribovje nudi možnost pohodov, pa tudi ponudba je v redu. Zdaj si sicer ne upava preveč obiskovati gostinskih lokalov, z vnukinjo pa sploh ne. Uživali bomo raje na tej parceli."

Iz leta v leto beležijo porast turistov

V Kostanjevici na Krki iz leta v leto beležijo porast turistov. "Letos pa sploh, saj zaradi koronavirusa tujcev sicer ni, potovati v tujino je nerodno, zato je tukaj velik priliv domačih gostov. Vsi vemo, da je to otok, da je možnosti za turizem precej – turisti imajo na voljo podzemno jamo, galerijo, veliko pohodnih in kolesarskih poti ter celotna obala. Tu so avtodomarji lahko en teden, čeprav je določeno, da so lahko na enem mestu tri dni, v nasprotnem morajo plačati turistično takso."

"Letos smo se zavestno odločili, da parkirnine ne bomo pobirali"

Kostanjeviška občina je za investicijo namenila dvesto tisoč evrov. "Na občini se zavedamo, da te investicije ne bomo nikoli pokrili. Želimo doseči vsaj to, da bi lahko poravnavali tekoče stroške, kar zadeva čiščenja in vzdrževanja tega objekta. Letos smo se zavestno odločili, da ne bomo pobirali nobene parkirnine," pove kostanjeviški župan.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

"Če želimo razvijati turizem, ne moremo kar takoj skočiti na cene, kot jih imajo Primorci ali Gorenjci"

Avtodomarji tako plačujejo samo stroške elektrike in vode. "Vemo, da s tem ne bomo pokrili stroške. Tukaj ni nobene ekonomike, a če želimo turizem razvijati in tržiti, ne moremo kar takoj skočiti na cene, kot jih imajo Primorci ali Gorenjci, ki so letos cene parkirnin celo povišali. Mi smo se odločili, da jih letos ne bomo zaračunavali, kako bo drugo leto, pa bomo še videli, verjetno bomo zaračunavali neko simbolično parkirnino, da pokrijemo vsaj stroške vzdrževanja." Vsak turist ima v Kostanjevici na Krki tri dni kaj početi oz. lahko v tem času razišče njeno okolico, še dodaja župan Petretič.

(bš)

kostanjevica na krki
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja