Skip to main content
V Posavju 27.1° C Sobota, 2. julij 2022
13.09.2021
12:41
Zavržene mačke v Posavju
Grafika: ePosavje.com
Prostoživeče mačke pri nas niso nikakršna redkost, po opažanju Društva za zaščito živali Posavje pa se je njihovo število v zadnjih letih močno povečalo. Veliko je tudi zavrženih mačjih mladičev.

Vse več zapuščenih mačk

KRŠKO S podobnim stanjem se srečujejo tudi drugod po državi. Zapuščenih mačk ne najdemo le v urbanem okolju, ampak tudi na podeželju. Nekatere živijo samostojno in samotarsko življenje, običajno pa se združujejo v tako imenovane mačje kolonije – tem sledijo v Društvu za zaščito živali Posavje. "Kljub temu, da je naša vloga ozaveščanje o odgovorni skrbi za živali, o sterilizacijah in kastracijah, in prizadevanje za zajezitev mačje populacije, se vseeno znajdemo na terenu in oskrbimo marsikaterega mladiča," pojasnjuje Dona Gomilšek iz Društva za zaščito živali Posavje.

"Neverjetno, koliko veliko muc je nastavljenih v škatlah in vrečkah pred zavetišči "

Največja odgovornost pada na ljudi, torej na odgovorno lastništvo. Sogovornica zato poudarja, kako pomembno je, da so živali sterilizirane oz. kastrirane, tako za zajezitev širjenja bolezni kot prevelike populacije mladičev. "Neverjetno, koliko veliko muc je nastavljenih v škatlah in vrečkah pred zavetišči in sedeži društev na našem območju. Kljub subvencioniranim sterilizacijam in kastracijam se rezultati ne kažejo tako hitro, kot bi se lahko."

Problem prostoživečih mačk je treba rešiti bolj celostno

Ena nesterilizirana samica bo imela mladiče v le nekaj mesecih, na leto ima lahko štiri legla po pet, šest mladičev. In če so v teh leglih še dodatne samičke, ki imajo lahko mladiče, se to število v enem letu lahko zelo poveča. "Ta muca, Vampirela, je ena takih, ki je zdaj imela štiri mladiče. Socializirali smo jo, pripravljena je na nov dom, je sterilizirana, mladiči so oddani. Pred sterilizacijo je veterinarka opozorila, da je zopet v fazi ponovne gonitve." Če v roku štirih mesecev ne bi poskrbeli s sterilizacijo, bi najbrž kmalu imeli kakšno neželeno leglo in z njim vse težave – od mačjih bolezni do oddaje mladičev, dodaja. Problem prostoživečih mačk je zato treba rešiti bolj celostno, še poudarja Dona Gomilšek.

Kakšne rešitve predlagajo?

"Potrebno bi bilo več sredstev na tem področju, morda kakšna boljša inšpekcijska, veterinarska kontrola lastniških mačk – ali je to na način čipiranja muc, se pravi vpisa v register mačk, tako kot imamo trenutno centralni register psov, in kontrola, koliko ima ta muca skozi leto mladičev." Pomembno je pa predvsem izobraževanje in usmerjanje predvsem otrok v vrtcih in šolah o pomenu sterilizacije in kastracije ter veterinarske oskrbe mačk.

(eP)

brežice
krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam