Skip to main content
V Posavju 20.8° C Torek, 24. maj 2022
12.01.2021
12:01
Krško, 11. januar 2021
Grafika: ePosavje
Z direktorico Zdravstvenega doma Krško Tatjano Fabjančič Pavlič smo se v ponedeljkovem dopoldnevu pogovarjali o testiranjih, ki jih opravljajo njihove ekipe, pa tudi o cepljenju in interesu zanj.

Januarja v Krškem 380 potrjenih primerov

V vseh treh najbolj izpostavljenih občinah več kot 2000 primerov na 100.000 prebivalcev

KRŠKO V Posavju so od 1. do 9. januarja s PCR in HAT testi potrdili 1063 primerov okužbe s SARS-CoV-2 virusom, od tega 380 v krški, 340 v brežiški in 248 v sevniški občini, v preostalih treh občinah pa skupaj 95 primerov. V zadnjih petih dneh je v krški občini, tako kot v preostalih dveh najbolj izpostavljenih občinah, incidenca presegla 2000 primerov na 100.000 prebivalcev - najvišja je bila z 2268,9 po petkovih testiranjih 8. januarja.

Prejšnji teden v Krškem 808 hitrih antigentskih testov

Poziv k množičnem testiranju

Kot je povedala direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič, so v preteklem tednu po novem letu z antigenskim hitrim testom množično testirali 808 oseb, od tega je bilo 16 % pozitivnih. "V tem tednu nadaljujemo z množičnim testiranjem in sicer v ponedeljek, sredo in petek, od 7.30 do 10.30 ure.  Kar se izvajanja hitrih antigenskih testov tiče, moram reči, da je bila udeležba največja v preteklem tednu takoj po praznikih, v ponedeljek, torek in sredo, potem se je nekako umirilo. Tudi danes ni videti gneče, vsi pridejo na vrsto brez čakanja, tako da pozivam prebivalce občine Krško in Kostanjevica, da se odzovejo na množično testiranje, kadar imajo dvom, kadar so bili v stiku in na ta način razbremenijo sebe, svojo družino in tudi podjetje. V kolikor so pa simptomatski, pa naj pokličejo svojega osebnega zdravnika, ki jih bo napotil na PCR odvzem brisov," dodaja sogovornica.

O hitrih antigenskih testih

Na vprašanje, kako je z zanesljivostjo hitrih antigenskih testov, so v Krškem te dobili za množično testiranje s strani Ministrstva za zdravje in so jih preizkusili že pred novim letom z množičnim testiranjem. "Tako smo že bili seznanjeni z načinom, metodo dela. Nismo imeli večjih težav pri izvajanju. Pri sami pošiljki, ki je prišla s hitrimi testi, so bile prisotne paličice za brisanje iz nosu in grla, tako da mi uporabljamo paličice za brisanje iz nosu. Tudi zanesljivost testov kaže to večje število okuženih po novem letu, ki jih je zaznalo to množično testiranje," je še dodala 

In kako je s cepljenjem proti COVID-19?

Pacienti, starejši od 80 let, cepljeni že v tem tednu

Prvi del cepljenja so v Zdravstvenem domu začeli že v letu 2020, ko 27. decembra cepili varovance v domu starejših občanov. "Drugi del cepljenja je bil v preteklem tednu, cepivo je prišlo v sredo. V sredo in četrtek smo cepili zdravstvene delavce, sodelavce koncesionarje, en del cepiva za zaposlene v zdravstvu še prihaja v tem tednu, kar je pa mogoče dobrodošlo, je pa tudi to, da bodo imeli pacienti, ki so starejši od 80 let, v tem tednu možnost, da se cepijo. Seveda se morajo zglasiti pri svojih izbranih osebnih zdravnikih, izraziti interes za cepljenje in na podlagi tega jih bomo vabili. Cepili bomo pa po posamičnih ambulantah. Vabili bodo izbrani osebni zdravniki, s tem namenom, da se izognemo množičnemu prihodu na eno mesto in mogočemu prenosu okužb, bo tako varneje za paciente, kot za zdravstvene delavce."

Cepljenje, COVID-19

Seznami v splošnih ambulantah so "že kar dolgi"

Interes za celjenje se je, sploh sedaj v zadnjem tednu, po besedah direktorice še povečal. "Sicer tudi med zdravstvenimi delavci še prihajajo potrebe in želje po cepljenju. Med pacienti pa so že kar dolgi seznami v splošnih ambulantah, tako da bodo naši zdravniki lahko zagotovili ustrezno število dejansko pacientov, da porabimo to cepivo, ki prihaja v tem tednu," dodaja.

Kakšno je stanje z virusom v kolektivu?

V preteklem tednu so cepili 35% zdravstvenih delavcev v Zdravstvenem domu Krško, pa tudi koncesionarji so se večinoma vsi odzvali, tako Tatjana Fabjančič Pavlič. V tem tednu bodo nadaljevali s cepljenjem zaposlenih. "Do sedaj je nekje 15 % zaposlenih prebolelo okužbo, 8 % zaposlenih je okuženih. Če dodamo že cepljene, imamo sedaj 60 % zaposlenih pokritih z neko odpornostjo," nam je v ponedeljek dopoldne še povedala sogovornica.

(bš)

krško
koronavirus
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja