Skip to main content
V Posavju 18.2° C Sreda, 17. avgust 2022
05.08.2021
15:25
Cerkev v Malem vrhu pri Globokem po potresu
Foto: Gregor Majcen
Žalostni prizori prihajajo iz Malega Vrha pri Globokem v brežiški občini. Tam se je namreč v torkovem poznem popoldnevu porušil 18-metrov visok zvonik podružnične cerkve sv. Jakoba.

Zvonik cerkve sv. Jakoba se je sesedel sam vase

Po decembrskem potresu pri Zagrebu, ki smo ga še kako občutili v Posavju, je bilo poškodovanih več stavb, med njimi tudi cerkvi v Kapelah in na Malem Vrhu. In slabih devet mesecev pozneje so od cerkve sv. Jakoba na Malem Vrhu pri Globokem ostale le še stene. Pa še to žal bolj krhke. 

Cerkev, ki so jo po besedah donedavnega župnijskega upravitelja in kaplana Gregorja Majcna po lanskem potresu zaradi poškodb in razpok prenehali uporabljati, so letos nameravali obnoviti. A jih je narava prehitela in 3. avgusta popoldne se je 18-metrov visok zvonik cerkve sesedel sam vase. Vse kaže, da bo potrebno ruševino počistiti in pod strokovnim vodstvom cerkev na novo pozidati. Kot njeno znamenitost je Majcen navedel njen prvi v samostojni Sloveniji na novo nameščeni cerkveni zvon.

Cerkev sv. Jakoba na Malem Vrhu pri Globokem

Špes: "Župnija sama tako obsežne sanacije ne bo zmogla"

Župnijski soupravitelj župnije Pišece in brestaniški župnik Jože Špes je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da od pristojnih pričakujejo, da bodo območje omenjene cerkve primerno varnostno zavarovali.

V Župniji Pišece pričakujejo pomoč pristojnih pri sanaciji, odstranitvi ruševin in oceni škode. Radi bi tudi, da se zagotovi sanacijski načrt in da se župnijo pri sanaciji nastale škode podpre. Sama namreč tako obsežne sanacije ne bo zmogla, je še opozoril Špes.

(bš)

potres
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja