Skip to main content
V Posavju 21.1° C Četrtek, 7. julij 2022
23.08.2019
12:04
Foto: arhiv ePosavje
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v petkovem Uradnem listu objavilo 3. javni razpis za naložbe v namakalne sisteme, ki so namenjeni več uporabnikom.

3 milijone evrov nepovratnih sredstev

Vloge zbirajo od 16. septembra do 15. novembra

Kot pravijo v sporočilu, je razpisanih 3 milijone evrov nepovratnih sredstev. "Namen razpisa je krepitev aktivnosti na področju zagotavljanja stabilnosti in kakovosti v kmetijski proizvodnji in večji konkurenčnosti kmetijskega sektorja," dodajajo v sporočilu.

"Cilj je zmanjšati občutljivost slovenskega kmetijstva na podnebne spremembe"

Kakor še dodajajo, "je cilj javnega razpisa zmanjšati občutljivost slovenskega kmetijstva na podnebne spremembe, ob enem pa tudi zagotavljanje stabilnega in kakovostnega pridelka. Podnebne spremembe so postale stalnica, zato se je treba nanje prilagoditi z različnimi ukrepi, med kater spada tudi namakanje kmetijskih zemljišč. Suša in vročina močno prizadeneta pridelovalce hrane, zato želi MKGP s tem javnim razpisom pomagati pridelovalcem slovenske hrane k stabilni proizvodnji slovenske hrane."

Vnos vloge v elektronski sistem in vložitev vloge poteka od 16. septembra 2019 do vključno 15. novembra 2019, do 24. ure. Zadnji možni rok za vložitev zahtevka za izplačilo sredstev je 30. junij 2023.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Za vzpostavitev črpališča ter izgradnjo razvoda, ne pa za opremo

Stroški, ki jih lahko upravičenec uveljavlja na javnem razpisu, so predvsem vzpostavitev črpališča ter izgradnja primarnega in sekundarnega namakalnega razvoda, upravičenec pa lahko uveljavlja tudi ureditev vodnega vira (na primer vrtina, akumulacija). "Strošek namakalne opreme posameznega uporabnika ni upravičen strošek pri tem javnem razpisu, saj se ta strošek financira iz podukrepa 4.1 - Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva," še pišejo v razpisu.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja