Skip to main content
V Posavju 20.8° C Ponedeljek, 4. julij 2022
21.06.2022
08:22
Foto: eposavje.com
Ob polnoči se je podražilo pogonsko gorivo, zato ga je na nekaterih bencinskih servisih v teh dneh zmanjkovalo. Medtem so na Hrvaškem zamrznili cene goriva.

TOREK, 21. 6. 2022

(07:59) Pogonska goriva dražja, na avtocestah liter dizelskega goriva tudi čez dva evra

Vlada z današnjim dnem spreminja način regulacije cen goriv, ta danes prinaša podražitve. Nova cena 95-oktanskega goriva zunaj avtocest od polnoči znaša 1,755 evra, liter dizelskega goriva pa 1,848 evra. Na bencinskih servisih, ki se nahajajo na avtocestah, vlada marž ni omejila, zato so tam cene še višje - za liter bencina boste odšteli od 1,85 do 1,94 evra, za liter dizelskega goriva pa več kot dva evra.

PONEDELJEK, 20. 6. 2022

(16:43) Znane so nove cene pogonskih goriv

S torkom, ko se izteče trenutna ureditev določanja cen pogonskih goriv, bo cena 95-oktanskega bencina zunaj avtocest znašala 1,755 evra, liter dizelskega goriva pa bo stal 1,848 evra. Po napovedih bosta tako obe gorivi dražji za približno 20 centov na liter. Nove cene bodo veljale do 4. julija.

(14:29) O pomanjkanju goriva v Sloveniji pišejo hrvaški mediji

O pomanjkanju goriva na slovenskih bencinskih servisih v ponedeljek pišejo tudi hrvaški mediji. Na spletnem portalu Index.hr tako povzemajo informacije z današnje novinarske konference gospodarskega ministra Matjaža Hana, v katerem med drugim navajajo, da inšpektorji med drugim preverjajo ali vsi spoštujejo trenutno regulirane cene ter ali prihaja morda do zavajanja potrošnikov.

(12:09) Hrvaška vlada zamrznila cene goriva

Hrvaška vlada je na današnji telefonski seji sprejela nove ukrepe v zvezi s cenami pogonskih goriv, poroča portal Index.hr. Cene goriv na vseh bencinskih servisih izven avtocest so fiksne po trenutnih cenah – za liter 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 13,50 kune (1,80 evra), za liter dizla pa 13,08 kune (1,74 evra). Hkrati pa na avtocestah cene rastejo, liter dizla bo tako znašal 13,57 kune (1,81 evra), liter 95-oktanskega bencina pa 14,06 kune (1,87 evra).

Vladna uredba, ki v veljavo vstopa v torek ob polnoči za 94 odstotkov vseh bencinskih postaj, bo veljala dva tedna.

Kakšna bo cena goriva v Sloveniji?

Kakšna bo v torek cena goriva, zaenkrat še ni znano. Gospodarski minister Matjaž Han je sicer napovedal ceno litra dizla malo nad 1,8 evra, natančnejše informacije pa bodo znane danes popoldne okoli 17. ure.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(09:12) Na posameznih prodajnih mestih občasno prihaja do pomanjkanja goriva

Iz družbe Petrol so sporočili, da v teh dneh na vseh prodajnih mestih po Sloveniji zaznavajo večje povpraševanje po pogonskih gorivih. Slednje močno presega dolgoletna dnevna povprečja. "Čeprav smo dobavo povečali in prodajna mesta oskrbujemo iz vseh razpoložljivih skladišč, zaradi izrednega povpraševanja in logističnih omejitev pri oskrbi na posameznih prodajnih mestih občasno prihaja do pomanjkanja goriva," so sporočili iz Petrola. Da zaradi "izredno povečanega povpraševanja po pogonskih gorivih tega na naših različnih bencinskih servisih trenutno ni na zalogi," sporočajo tudi iz družbe OMV Slovenija. "Trudimo se zagotoviti čim hitrejšo oskrbo," dodajajo. Tudi s Petrola sporočajo, da "se trudijo, da bi bila vsa prodajna mesta čim prej ustrezno oskrbljena." Dodajajo, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, zato je strah pred pomanjkanjem odveč.

"Dizla je zmanjkalo, bencina je še v malih količinah"

Da smo pomanjkanju goriva v teh dneh priča tudi v Posavju, kaže že vožnja skozi katerega od krajev ali že bežen pogled na družbena omrežja. Pri tem se številni sprašujejo, ali gre za dejansko pomanjkanje ali za špekulacije do načrtovanih torkovih podražitev. Sicer pa so nam iz enega večjih brežiških Petrolovih servisov sporočili, da jim je zmanjkalo dizelskega goriva, "bencina je še v malih količinah, ampak bo tudi tega tekom dneva zmanjkalo." Na vprašanje, ali je za danes predvidena dobava, pa odgovarjajo, da "v računalnikih ni nič razvidno, da bi dobili kakšno dobavo."

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam