Skip to main content
V Posavju 17.1° C Petek, 27. maj 2022
02.12.2020
13:50
Zimske službe pripravljene na napovedano sneženje
Grafika: ePosavje.com
Vremenoslovci pravijo, da se bodo v sredo zjutraj in dopoldne na jugu začele pojavljati rahle padavine, ki se bodo popoldne nekoliko okrepile in razširile nad večji del Slovenije.

Vzdrževalci cest pripravljeni na zimski začetek decembra

Kaj pravijo vremenoslovci?

KRŠKO Kot smo napovedali že v ponedeljek, se nam obeta zimski začetek decembra. V sredo bo po nižinah Primorske deževalo, drugod pa snežilo. Sredine jutranje temperature bodo od -5 do 0, najvišje dnevne od -3 do 1.

V četrtek možna poledica

V četrtek bo v notranjosti Slovenije občasno še snežilo, padavine bodo oslabele in dopoldne na zahodu tudi ponehale, ponekod na vzhodu bo sneg prešel v dež, možna bo poledica.  V noči na petek bodo padavine povsod ponehale. V petek bo zmerno do pretežno oblačno, na zahodu se bodo popoldne znova začele pojavljati padavine, po nižinah bo deževalo.

Kaj pravijo vzdrževalci cest?

Posavski vzdrževalci cest so pripravljeni na snežne razmere. "Letos se napoveduje malce ostrejša zima kot v prejšnjih zimah. Nekaj mraza nas je obiskalo že ta vikend, tekom tedna in v naslednjem tednu pričakujemo nekoliko bolj zimsko vreme kot pretekla leta," nam je ob tem povedal Janez Kozole, vodja Sektorja gospodarskih javnih služb kolektivne rabe v družbi Kostak, d. d., v sklop katerega spada tudi vzdrževanje cest in javnih površin ter zimska služba. 

Krško, Kostanjevica na Krki: "V pripravljenosti je približno 50 strojnih enot"

"Zaloge posipnih  materialov so pripravljene"

"Na Kostaku smo na izvajanje zimske službe pripravljeni kot vsako leto takšen čas. V pripravljenosti je približno 50 strojnih enot," ob tem dodaja Kozole. V krški in kostanjeviški občini bo za prevoznost cest, ulic in pločnikov skrbelo med 70 in 80 sodelavcev družbe Kostak, d. d. "Zaloge posipnih materialov so pripravljene. Skupaj vzdržujemo 800 kilometrov javnih cest v obeh občinah, v občinah Krško in Kostanjevica na Krki," je še povedal Kozole.

Posavska posebnost: Široka razvejanost cestnega omrežja

Več kilometrov cest imajo samo še v Ljubljani

Posebnost posavskih občin je zelo široka razvejanost cestnega omrežja. V krški občini je tako po podatkih Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo 815 kilometrov cest, v občini Brežice 731, nekaj manj pa v občini Sevnica (721 kilometrov cest). Več od vseh treh posavskih občin imajo kilometrov cest le še v Ljubljani (1.124.483 kilometrov). 

Zima v Krškem, februar 2018

Zimska služba v občinah Krško in Kostanjevica na Krki

"Družba Kostak v sklopu opravljanja zimske službe skrbi za prevoznost cest in drugih javnih površin ter varen promet v zimskih razmerah, ko je zaradi snega, poledice ali drugih zimskih pojavov lahko ogroženo normalno odvijanje prometa. Zimska služba tako zagotavlja prehodnost in prevoznost cest in javnih površin, nadstandardno pluženje in posipanje pa v okviru zimske službe ni predvideno. Zimska služba se izvaja v skladu s prednostnimi razredi in prioritetami izvajanja. Ceste so razvrščene glede na kategorijo, gostoto in strukturo prometa, geografsko–klimatske razmere in krajevne potrebe," pravijo v družbi Kostak, d. d.

OBČINA KRŠKO

1. območje:

 • KS Brestanica, KS Rožno-Presladol, KS Koprivnica: KOSTAK d. d. – dežurni telefon: 041 671 484
 • KS Senovo: POŽUN d. o. o. – dežurni telefon: 041 739 485

2. območje:

 • KS Krško – levi breg, KS Zdole, KS Dolenja vas, KS Sp. Stari Grad-Sp. Libna: KOSTAK d. d. – dežurni telefon: 041 671 484

3. območje:

 • KS Krško – desni breg, KS Senuše, KS Raka, KS Veliki Podlog, KS Krško polje, KS Veliki Trn, KS Leskovec pri Krškem, KS Gora: ŽARN d. o. o. – dežurni telefon: 041 546 509

4. območje:

 • KS Podbočje: CGP d. d. – dežurni telefon: 051 355 174

OBČINA KOSTANJEVICA NA KRKI

 • dežurni telefon: 041 651 864

  (bš)

  krško
  kostanjevica na krki
  video
  brežice
  ceste
  sevnica

  Pridružite se nam

  Poglejte tudi

  Novice iz Posavja