Skip to main content
V Posavju 12° C Petek, 20. maj 2022
02.07.2019
15:05
Foto: JZ OŠ M.N. Radeče
Javni zavod OŠ Marjana Nemca Radeče se lahko zahvaljujoč angažiranima in kemijskem področju predanima učencema pohvali, da ima v svoji sredini kar dva državna prvaka.

Zlati radeški učenci: Nino, Liza in Ana Marija

RADEČE V svoji sredini so ponosni na osmošolca Nina Kolandra in devetošolko Lizo Novak ter prejemnico zlatega priznanja z področja novinarskega ubesedovanja, Ana Marijo Vintar. Znotraj Zveze za tehnično kulturo Slovenije so se na področju KEMIJA že konec marca na petnajstih lokacijah po Sloveniji pomerili učenci, ki so na šolskem tekmovanju iz znanja kemije dosegli prag za uvrstitev na državni nivo.

Skupno je januarja na izbirnem tekmovanju sodelovalo 6771 učencev in učenk iz 446 šol, nato pa se je 1697 najboljših učenk in učencev osmih in devetih razredov pomerilo za srebrna in zlata Preglova priznanja ter za naslove državnih prvakov v posameznih skupinah. Med 67 prejemniki zlatega Preglovega prizananje je v iztekajočem se šolskem letu tudi radeški učenec, Nino Kolander pod mentorstvom učiteljice kemije, Nevenke Tratar. Izjemen uspeh je dosegla tudi radeška učenka, Liza Novak (prav tako pod budnim učesom učiteljice Nevenke Tratar) katera je v sodelovanju s podjetjem Radeče papir nova d.o.o. raziskovala vpliv vira celuloze na fizikalne lastnosti celuloze in porabo belila pri proizvodnji papirja in z delom najprej prepričala strokovno komisijo na srečanju gibanja Mladi za Celje, kjer je osvojila 1. mesto ter nato še na 53. državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije v Murski Soboti, kjer je osvojila 1. mesto, zlato priznanje in naziv državne prvakinje.

Uspeh radeške osnovne šole ni izostal niti v projektu Zeleno pero - to je ekološko-novinarsko tekmovanje, katerega od leta 2014 organizira društvo Planet Zemlja, s ciljem, da bi mlade spodbudili k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbudili njihovo zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem okolju. Tudi letos se je Javni zavod Osnovna šola Marjana Nemca Radeče udeležil tekmovanja - radeško šolo je zastopala Ana Marija Vintar.

Učenci so pisali novinarski prispevek na temo ohranjanja narave in varovanja okolja. Tema letošnjega tekmovanja je bila trajnostna mobilnost, skupni nameni vsako leto druge obravnavane tematike pa se nanašajo zlasti na širjenje in poglabljanje znanja iz varstva okolja, ohranjanja narave in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, raziskovanja lokalnih okoljskih značilnosti ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

Strokovno komisijo je Ana Marija Vintar s svojim novinarskim člankom, katerega je pripravila pod mentorstvom Ljiljane Lopatić Legan in Nevenke Tratar, prepričala do te mere, da je osvojila 1. mesto ter s tem zlato Zeleno pero v kategoriji 6. in 7. razred. Kot je še dejala mentorica Tratarjeva ob koncu šolskega leta, so na vse sodelujoče v dodatnih aktivnostih, ki se poleg rednega obveznega šolskega programa, udeležujejo še tekmovanj in lotevajo raziskav, posebej ponosni, vsi učenci, ki bi želeli pridobivati oziroma razvijati dodatno znanje, pa so vselej dobrodošli k vključitvi.

Doroteja Jazbec
Vir in foto: JZ OŠ M.N. Radeče

radeče
šole v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja