Skip to main content
V Posavju 27.2° C Sobota, 2. julij 2022
08.06.2022
21:33
Stanka Hrastelj
Foto: Anton Hruševar
V okviru praznovanja krajevnega praznika Leskovec pri Krškem je Kulturno društvo Leskovec pri Krškem v sodelovanju s KS Leskovec pri Krškem v petek, 3. junija, izvedlo prireditev Znani Leskovčani.

Znani Leskovčani

LESKOVEC PRI KRŠKEM Za gostjo na vsakoletnem dogodku, v sklopu katerega poskušamo širši javnosti predstaviti znamenite krajane, ki so oziroma še puščajo pomembno kulturno in umetniško sled ne le v okviru domačega Leskovca, pač pa širše, nacionalno ali celo mednarodno, smo letos izbrali Stanko Hrastelj ter z njo pripravili zanimiv pogovor, ki je odstrl svet njenega ustvarjanja. Stanka Hrastelj je doslej objavila tri pesniške zbirke in dva romana. Za svoja literarna dela je prejela več nagrad, med drugimi naziv najboljša mlada pesnica Slovenije (2001), nagrado za najboljši prvenec (2005), naziv vitezinja poezije (2007) in modro ptico za najboljši roman (2012). Je avtorica spremnih besed, urednica, kolumnistka, organizatorka kulturnih prireditev, moderatorka, mentorica kreativnega pisanja. Ukvarja se tudi s prevajanjem poezije iz hrvaškega jezika. S Hrasteljevo, ki je od leta 2009 samostojna kulturna delavka, je pogovor vodila Mojca Pacek, tudi scenaristka večera, navzočim pa je bil približan svet ustvarjalke v številne podrobnosti.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Kako denimo intenzivno dela na zapisu, pa ga nato odloži tudi za več mesecev, nato pa ga znova predela - in dodela. Kako se načrtno trudi, da je vsako delo pravzaprav zgodba zase, po vsebini, obliki, načinu izražanja in še čem. Tak način njenega dela je poimenovala kar sprejemanje izzivov, ki jih postavlja sama sebi v težnji, da bi bilo vse, čemur se posveti skozi izražanje, v njenih očeh popolno. Posebej blizu so ji teme, od katerih se posamezniki ali družba morda nekoliko ograjujejo ali pa so tabuizirane, denimo duševne bolezni, motnje hranjenja, samopoškodovanje in samomorilnost. Te temne plati, ki so sicer zelo prisotne in tudi naraščajo, se je lotila raziskovati in jih na svoj način ubesedila v lastnih delih. »Kar je slabo za življenje, je dobro za literaturo,« je v povezavi z zgodbami, ki jih – tudi malo manj lepe – piše življenje, ponazorila Hrasteljeva, od koder med drugim črpa svoj navdih. Prav domača besedna ustvarjalka nam je obenem razširila obzorja z opisom specifičnega načina dela prvega slovenskega poklicnega pisatelja Ivana Cankarja in ruskega velikana književnosti Dostojevskega. »Jaz obožujem Sveto pismo,« pa je bil Stankin uvodni stavek v opis njenega romana Prva dama (izid leta 2018), ob čemer je poudarila, da sta tako Sveto pismo kot tudi denimo antična mitologija polna zgodb za življenje, z vsemi sočnostmi in nauki, ki jih prinašata. Že samo Stankino pripovedovanje o nekaterih odlomkih je pri marsikomu, ki njenih del še ni bral, vzbudilo močno zanimanje, kot je bilo razbrati iz izmenjave vtisov po zaključeni prireditvi, zlasti ker je zgodbe, zapisane tako daleč v preteklosti, na privlačen način postavila v sodoben čas in spretno spodbudila k razmisleku tudi o moralni odgovornosti, o vzrokih in posledicah določenih ravnanj. Skratka – čas (dobri dve uri) ki smo ga preživljali skupaj v dvorani večnamenskega doma v Leskovcu, je stekel hitro, navzoči pa smo z zanimanjem vpijali osebne poglede in prisluhnili doživetemu prebiranju izbranih odlomkov iz njenih del.

Glasbena gostja večera je bila obetavna violinistka Lucija Jakhel iz Glasbene šole Krško, katere mentor je Luka Dukarić. Ob Martinu Šušteršiču, ki je Lucijo spremljal na klaviaturah, smo slišali skladbo italijanskega skladatelja in dirigenta Vittoria Montija Čardaš ter skladbo Labod francoskega skladatelja in pianista Camilla Saint-Saënsa. Za prijetno druženje po literarnem večeru je z drobnim pecivom in žlahtno kapljico poskrbel Aktiv kmečkih žena Krško.

Kulturno društvo Leskovec pri Krškem

kd leskovec pri krškem
leskovec pri krškem

Pridružite se nam

Novice iz Posavja