Skip to main content
V Posavju 3° C Sreda, 30. november 2022
04.10.2022
18:55
Nagrajenci Občine Brežice
Foto: Občina Brežice
Na 25. seji Občinskega sveta Občine Brežice so svetnice in svetniki potrdili predlog kandidatov za oktobrske nagrade in priznanje občine za leto 2022. In kdo so letošnji dobitniki priznanj?

Nagrade bodo podelili 27. oktobra

BREŽICE Priznanje Občine Brežice bo letos prejelo Kulturno društvo Drugi oder, oktobrske nagrade pa Ljudmila Ban, Vlado Leskovar in Jožica Penič.

Kulturno društvo Drugi oder

Občinsko priznanje prejmejo organizacije, ki so se v preteklih letih še posebej odlikovale. Tako bo prejelo priznanje občine za leto 2022 Kulturno društvo Drugi oder, ki v letošnjem letu praznuje deseto obletnico svojega delovanja. Društvo s kakovostno kulturno ponudbo, ki zajema tudi avtorske kulturne prireditve, širi in dviguje kulturno zavest med Brežičani ter tudi širše. Člani društva se s kulturo ukvarjajo ljubiteljsko, a njihove predstave - tako gledališke, lutkovne in muzikal - presegajo amatersko delo. "Delovanje KD Drugi oder prinaša v lokalno okolje dodano vrednost in s kulturo bogati življenje občanov," pravijo na Občini Brežice.

Prejemniki oktobrskih nagrad

Ljudmila Ban

Ljudmila Ban je s svojim dolgoletnim prostovoljnim delom na različnih področjih in v več društvih v krajevni skupnosti Sromlje močno prispevala k prepoznavnosti in razvoju kraja ter občine Brežice. "Njeno predano delo predstavlja pomemben prispevek pri ustvarjanju mozaika slovenske turistične ponudbe," dodajajo v obrazložitvi. S svojim čutom za prostovoljstvo je k sodelovanju pri različnih projektih in dogodkih znala pritegnila številne krajane.

Vlado Leskovar

Vlado Leskovar je v letu 2022 obeležil 25 let mašniškega posvečenja, 20 let vodenja Župnije Bizeljsko in 15 let vodenja Župnije Kapele ter svojih 50 let. Kot pravijo, "je večkrat dokazal, da s svojim delovanjem in s svojo preudarnostjo, umirjenostjo ter pozitivnostjo povezuje ljudi in krepi lokalno skupnost. Ob pomoči predanih sodelavcev in v sodelovanju s krajevnimi društvi je obogatil in oplemenitil versko, kulturno in družabno medgeneracijsko življenje v kraju in občini."

Jožica Penič

Jožica Penič ima izredne zasluge v prizadevanju, da se v Kapelah in v občini Brežice ohranjata ter predstavljata naši snovna in nesnovna dediščina, zaslužna je tudi za temeljite filmske zapise snovnega, nesnovnega in jezikovnega izročila posavskih krajev, ki pomembno prispevajo k ohranjanju dediščine tega prostora. Rezultati njenega delovanja presegajo meje občine in regije ter odmevajo v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru, so še zapisali v obrazložitvi letošnjih nagrajencev.

Nagrade bodo podelili 27. oktobra

Nagrade in priznanje bodo prejemnikom podelili na slavnostni sejo občinskega sveta 27. oktobra 2022, na na predvečer praznika Občine Brežice.

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja