Skip to main content
V Posavju 18.9° C Sobota, 13. avgust 2022
07.11.2019
11:13
Žuram s prijatelji, ne z drogo
Foto: Večgeneracijski center Posavje
Po osnovnih in srednjih šolah v občini Brežice poteka usposabljanje prostovoljcev za delo na preventivnem projektu "Žuram s prijatelji, ne z drogo!"

V torek so v Mladinskem centru Brežice v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Posavje in v okviru preventivnega projekta "Žuram s prijatelji, ne z drogo!" izvedli usposabljanje za prostovoljce za vodenje preventivnih delavnic v osnovnih in srednjih šolah na temo droge (dovoljene in prepovedane droge) in zasvojenost (kemična in nekemična vrsta zasvojenosti).

Preventivne delavnice izvajamo v okviru projekta »Žuram s prijatelji, ne z drogo!«, ki ga v šolskem letu 2019/2020 izvajamo 16. leto zapored. Delavnice izvajamo za devetošolce in srednješolce na vseh osnovnih in srednjih šolah v občini Brežice. Namen projekta je preprečevanje zasvojenosti oziroma zmanjševanje škode. Osnovni cilj delavnice je ozaveščanje mladih o škodljivosti rabe dovoljenih in nedovoljenih drog ter promoviranje zdrave, torej varne zabave.

Cilj usposabljanja je bil predstaviti različne metode dela z mladostniki ter prostovoljce seznaniti s konceptom in potekom delavnice. Usposabljanje je izvedla sociologinja mag. Danijela Švajger, ki je dolgoletna zunanja strokovna sodelavka Mladinskega centra Brežice ter vodja preventivnih delavnic. Na usposabljanju smo navedli nekaj primerov dobrih praks z dosedanjih izvedb delavnic po šolah. Izobraževanje je potekalo interaktivno in v sproščenem vzdušju, pri čemer smo si izmenjali veliko vprašanj, razmišljanj in osebnih izkušenj. Na željo udeležencev izobraževanja bomo izvedli še eno usposabljanje – nadgradnjo, pri kateri bomo predstavili še nekaj uporabnih metod dela z mladostniki. Udeležencem se zahvaljujemo za odziv in aktivno udeležbo ter jim želimo dobro izkušnjo sodelovanja in veliko veselja pri delu z mladostniki.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

Za VGC Posavje zapisala: mag. Danijela Švajger

brežice
večgeneracijski center posavje

Pridružite se nam