Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
22.03.2021
09:03
Karate Sevnica
Foto: KBV Sevnica
Od karate sekcije TVD Partizan Sevnica, Karate kluba Sevnica, Karate kluba Hypo do današnjega Kluba borilnih veščin Sevnica - sevniški karate - 45 let tradicije in uspehov.

45 let karateja v Sevnici

SEVNICA Pred natanko 45 leti, se je 17. marca 1976, Sevnica, v kraju pod Lisco prvič soočila z borilno veščino karate. Najprej je delovala kot sekcija sevniškega TVD Partizana, od l. 1995 dalje pa samostojno kot Karate klub Sevnica. Njen prvi mentor in ustanovitelj karate sekcije je bil g. Tomaž Jelenc iz Rimskih Toplic. Prve mojstrovine te vzhodnjaške borilne veščine so se tečajniki učili pod okriljem Budokai zveze iz Zagreba, pod takratnim vodstvom dr. Emina Topića. Tomaža Jelenca je po šestih mesecih zamenjal trener Janez-Jani Krivec, mojster karateja iz Zidanega mosta. Septembra 1980 se je Janezu Krivcu priključil in pomagal pri vodenju treningov Jože Sečen iz Dobove, mojster Budokai karateja. Jeseni 1985 je glavno trenersko delo prevzel Jože Sečen. Že v kratkem času so njegovo delo in prizadevanja obrodila prve uspehe z mlajšimi člani.

Leta 1986 se je sekciji priključil še Franc Kotar, po rodu sicer iz Dobove (*1953 - +2012), mojster karateja 3. DAN Shorin ryu, ki je imel s svojimi bogatimi tekmovalnimi izkušnjami velik vpliv pri kasnejših uspehih sekcije. Prevzel je vlogo vodje sekcije in glavnega trenerja. Istega leta pa se mu je priključil še Jurij Orač iz Hrastnika. Jurij, je že pred prihodom v Sevnico treniral Budokai in Shorin ryu karate pri mojstru Francu Kotarju v Društvu za borilne veščine Ljubljana in sicer v letih od 1974 – 1978. Z njegovim prihodom se je med karateisti v Sevnici pojavila dodatna svežina in želja po tekmovanjih. Ob njegovem velikem poznavanju borilnih veščin boksa (1972 - 1974 TVD Partizan Hrastnik), jiu-jitsa in juda (1974 - 1978 v ŠMK v Tacnu) Budokai in Shorin ryu karateja, je ob vodji sekcije Francu Kotarju prevzel delo trenerja mladih in funkcijo sekretarja sekcije. Treninge sta poslej vodila Jože Sečen in Jurij Orač, leto kasneje pa se jima je pridružil še Rajko Bončina iz Trbovelj, mojster Shotokan karateja in eden izmed izkušenejših tekmovalcev tistega časa. Njihovo delo in pristop k treningu je veljal za takratne vadeče povsem nekaj novega. Od takrat naprej pa se je pričel uveljavljati trenerski trio Sečen- Orač-Bončina. Prihod slednjih trenerjev je za sevniški karate pomenil zares veliko prelomnico. V Sevnici so vse od samega začetka pa do danes ob različnih menjavah mentorjev trenirali izvorni Budokai, Shorin ryu, Shotokan in Kyokushinkai karate. Vse do danes pa se je Budokai karate zasidral v njihovih srcih. Poleg Kyokushin Budo Kai karateja, za katerega je značilno, da se borbe izvajajo s polnim kontaktom, so sistematsko pričeli z uvajanjem učenja šolskih in postopoma še mojstrskih kat Shotokan in Kyokushin Budokai stila. Sevniški karate je primarno postal tekmovalno usmerjen. S kasnejšo stalno prisotnostjo trenerjev na raznih seminarjih in strokovnih posvetovanjih doma in v tujini, so svoja znanja začeli prenašati tudi na mlajše in treningi so postajali vse zanimivejši, rezultati vse obetavnejši. Hkrati pa se je še povečal obisk treningov novih in starih članov tudi iz sosednjih občin.

Fotogalerija (Foto: arhiv KBV Sevnica):

Leta 1988 so se prvič uradno včlanili v Karate zvezo Slovenije in registrirali svoje prve tekmovalce. Istega leta so 10.aprila 1988 v sevniškem TVD Partizanu s pomočjo nacionalne panožne zveze prvič tudi organizirali, Regijsko karate prvenstvo za pionirke in pionirje, 8.novembra 1990 pa prvi uradni Tradicionalni karate turnir Sevnica, ki je kasneje prerasel v velike mednarodne športne prireditve - Grand Prix Hypo pokal. V letih od 2000 do 2010 se je klub preimenoval v Karate klub Hypo, po generalnem sponzorju Hypo Leasinga iz Ljubljane. V tistem obdobju so bili doseženi veliki in odmevni športni dosežki sevniških karateistov, ki so jih poleg številnih osvojenih medalj krasile čudovite klubske trenirke podjetja Andraž iz Celja.

Kljub temu, da prehojena pot le ni bila vedno rožnata, so se skušali truditi in najti najboljšo možno rešitev, tako za vsakega posameznika in ekipo kot celoto. S karatejem so se ves čas ukvarjali amatersko, pristop k treningom pa je bil profesionalen, strokoven pod strogim mentorskim nadzorom visoko usposobljenih trenerjev, z bogatimi tekmovalnimi in trenerskimi izkušnjami.

V svoji dosedanji uspešni tekmovalni ekspanziji, so do danes osvojili že več kot 2250 medalj. Pri tem je treba poudariti, da so bili zelo uspešni, tako na domačih tekmovanjih, kot na mednarodnih turnirjih, GP, EC in WC ter na EP in SP.

Kratek pregled števila osvojenih medalj in naslovov:

  • Pokalna tekmovanja – 161 naslovov pokalnega zmagovalca Slovenije
  • Državna prvenstva – 500 medalj, od tega 191 naslovov državnih prvakov
  • Mednarodni turnirji – osvojili so 178 zlatih, 166 srebrnih in 206 bronastih medalj
  • Grand Prix karate turnirji –117 zlatih, 119 srebrnih in 179 bronastih
  • Evropski pokal – 1 zlata, 11 srebrnih in 4 bronaste
  • Svetovni pokal – 3 zlate, 6 srebrnih in 4 bronaste
  • Evropsko prvenstvo – osvojili so 3 medalje, 1 zlato, 1 srebrno in 1 bronasto
  • Svetovno prvenstvo – osvojili so 9 medalj, 1 naslov ekipnega svetovnega prvaka, 5 krat so bili drugi in 4-krat tretji

Najboljši sevniški karateisti, ki so spisali uspešno zgodovino sevniškega karateja pa so zagotovo:

  • Marko Stopar - 240 osvojenih medalj (141/59/40)
  • Denis Orač - 143 medalj (79/37/27)
  • Aljoša Orač - 159 medalj (75/38/46)
  • Rok Črepinšek – 163 medalj (68/48/46)
  • Danilo Lisec – 76 medalj (31/19/26)
  • Domen Vavtar – 75 medalj (29/17/29)
  • Žiga Žveglič – 72 medalj (24/27/21)
  • Jasmin Dautbegović – 62 medalj (23/16/23)
  • Rok Kuzem – 54 medalj (16/20/18)
  • Marja Zidarič – 55 medalj (16/11/28)
  • Lino Šalamon – 59 medalj (15/12/32) in številni drugi.

Vsi ti vrhunski športniki, so ponesli slavo sevniškega in slovenskega karateja daleč preko naših meja. Če omenimo samo še nekaj najpomembnejših in najodmevnejših:

  • srebrna medalja na mladinskem svetovnem prvenstvu Denisa Orača v borbah v Južni Afriki, Johannesburg, junija 1996,
  • bronasta medalja na mladinskem svetovnem prvenstvu Saša Vaša v borbah v Južni Afriki, Johannesburg, junija 1996,
  • srebrna medalja na mladinskem svetovnem pokalu junija 1999 na Švedskem Roka Črepinška v borbah, ter bronasti medalji Danila Lisca v borbah ter ekipe Denisa Orača, Roka Črepinška in Danila Lisca v katah ekipno,
  • na evropskem pokalu marca 2000 na Madžarskem sta bili osvojeni dve srebrni medalji Denisa Orača v borbah in Marka Stoparja v katah posamezno ter bronasta medalja v borbah posamezno Roka Črepinška,
  • srebrna medalja mladinske ekipe Denisa Orača, Danila Lisca in Roka Črepinška s Svetovnega mladinskega prvenstva oktobra 2002 v Srbiji,
  • zlata medalja naše članske ekipe Denisa Orača, Marka Stoparja in Roka Črepinška na svetovnem Shotokan karate prvenstvu na Sardiniji julija 2005, pa še dve srebrni medalji Marka Stoparja na istem prvenstvu v katah in borbah posamezno, srebrne medalje Jurija Orača med veterani ter srebrne medalje Marje Zidarič v katah, ….

Težko bi naštevali vse odlične rezultate, ki so jih dosegali sevniški karateisti, zato pa jih skrbno beležijo na klubski spletni strani www.kbv-sevnica.org , v biltenih in na družabnih omrežjih.

Številne osvojene medalje doma in na tujem pričajo, da ima sevniški karate bogato zgodovino, za katero so zaslužni tako trenerji, kot njihovi varovanci, ki so ponesli odmevne uspehe daleč preko naših meja. V svojih vrstah imajo vrsto kategoriziranih vrhunskih športnikov, ki so pridobili status športnika s strani OKS – Združenja športnih zvez Slovenije.

Vsi skupaj so lahko upravičeno ponosni, da so s svojimi idejami uresničili številne zamisli, še posebej tiste na mednarodnem športnem področju, promociji Slovenije in naše Sevnice.

Pred njimi je še veliko ciljev, vendar z vrlinami, kot so vztrajnost, potrpežljivost in predanost karateju, so v Klubu borilnih veščin Sevnica lahko trdno prepričani, da jih bodo še dosegali.

Vir: Klub borilnih veščin Sevnica

sevnica
borilni športi
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja