Skip to main content
V Posavju 5° C Torek, 23. 2024
19.09.2022
08:03
Alex Novak državni prvak v motokrosu
Foto: Goran Krošelj
Mladi Brežičan Alex Novak je postal novi državni prvak v motokrosu.

Alex Novak novi državni prvak v motokrosu

BREŽICE Uradno prvenstvo Slovenije pod okriljem AMZS v motokrosu se je zaključilo z zadnjo, sedmo dirko v Šentvidu pri Stični. Motokrosisti so se osredotočili na zaključek državnega prvenstva in boj za prestižna mesta v najpomebnejše tekmovanju. Motorji so utihnili, izpušne cevi so se ohladile, čas je za ogled nazaj in analizo doseženega. To velja tudi za Alexa Novaka, mladega dirkača iz Brežic, ki vozi za ekipo Darsad MX z licenco AMD Brežice.

Fotogalerija (Foto: Veljko Jukič in Goran Krošelj):

"Na koncu smo lahko zadovoljni"

"Nastopili smo na mnogih dirkah, preizkusili smo se tudi na najprestižnejših mednarodnih dirkah in na koncu smo lahko zelo zadovoljni. Zbrali smo nove dragocene izkušnje na dirkah SP in EP, ob tem osvojili tudi 5.mesto v evropski konkurenci. Na domačem prvenstvu smo uspeli tudi obdržati konstantno moč in hitrost, tako da se veselimo dveh dvojnih zmag na obeh zaključnih dirkah. Alex je naslov prvaka Slovenije v razredu MX-65 osvojil s solidno prednostjo 40 točk (288 : 248) pred Tajem Vidovičem in ostalimi tekmeci, na kar smo svi v ekipi Darsad MX zelo ponosni,” je ob koncu sezone dirk v državnem prvenstvu povedal Aleš Novak, oče in vodja ekipe.   Zadnja dirka za DP je potekala minuli konec tedna v Šentvidu pri Stični in je bila odločilna. Alex Novak je pred Tajem Vidovičem imel solidnih 30 točk prednosti in v boju za naslov bi mu bila dovolj tudi nekoliko previdna, zadržana, taktična vožnja…   V Šentvidu na stezi “Cukrca” je nočno deževje zaznamovalo blatni jutranji trening. Alex se je dobro znasel in dosegel 1. čas treninga z dobrimi 3 sekundami prednosti pred drugim. Na štartu prve voznje je povedel ter nadaljeval s tempom, ki je bil za ostale tekmece prehiter. Ustvaril si je prednost ter se  tako oddaljeval od drugega Taja Goleža in Taja Vidovič na tretjem mestu.

Prednost je povečeval vse do zadnjega kroga, kjer je prehiteval “vlakec” treh zaostalih voznikov (za en krog), ki so se bojevali med sabo. Po prehitevanju vseh treh pa je zgodil zdrs v enem od ovinkov. Alex je vožnjo lahko takoj nadaljeval, prednost pa je bila dovolj velika, da ga kljub padcu ni nihče ogrozil in Novak je osvojil prvo zmago dneva. Do naslova prvaka ga je ločila le še ena točka v drugi vožnji…

Tudi v drugi vožnji je Novak povedel z minimalno prednostjo pred Vidovičem, a je v naslednjem ovinku oba prehitel Golež z izbiro boljše linije. Takoj, ko se je “kača” dirkačev razpletla, pa je Novak v naslednjem krogu uspel odigrati svojo spretnost in hitrost, prehitel oba tekmeca (na dirki in za naslov), prevzel vodstvo in ga obdržal do konca dirke. Vidoviču kljub stevilnim napadom ni uspelo priti pred Goleža, ki je bil tokra res v odlični formi. Končni vrstni red na drugi dirki je bil Novak pred Goležom, Vidovičem in ostalimi. Prvak je postal Alex Novak (288) pred Taijem Vidovičem (248), Tajem Golžem (209 točk)  in ostalimi. Alex Novak se je lahko veselil novega velikega uspeha letos, ki mu skupaj z mednarodnimi izkušnjami (SP) in uspehi (EP: 5.mesto) odpira nove izzive v prihodnji sezoni.

Do naslova z majhnim številom napak

Zelo sem ponosen, da mi je uspelo osvojiti naslov z zelo majhnim številom napak in solidno prednostjo, pa tudi z dvema zmagama na obeh odločilnih dirkah,” pravi Alex Novak. "V novi sezoni me čakajo novi izzivi, hvala mojemu trenerju Miljenku Pernarju za vso pomoč, očetu in celi družini, tudi babici in dedku, za podporo, pa seveda vsem sponzorjem, ki verjamejo vame in vaš družinski MX project," pravi mladi dirkač Alex.

Aleš in Alex Novak nista pozabila na svoje športne partnerje: “Vseh teh uspehov ne bi bilo brez pomoči  prijateljev in sponzorjev: Darsad, Viktor motorsport, Marsi Group, Občina Brežice, Gofar, Debeluh, Mana, RR racing, Vulkanizerstvo Furlan, Dunlop, Alufinal, Radionaocic, Jetsafe, Ortema sport protection, Foto123, Reklame Vikom, Roostex izpuhi; pa seveda: Pako, Rožle Jazbinšek inštalacije s.p. in HES. Hvala vsem.”

Sedaj Alexa in njegovo ekipo čaka počitek, morda pa za trening nastopijo brez pritiska  še na kakšni dirki, recimo na obeh zadnjih dirkah pokalnega prvenstva. 

V MX ekipi Darsad-Novak iz AMD Brežice verjajo, da zmore Alex z odličnim, a pametnim  nastopom , izpeljati dobre zimske  priprave, novi veliki izzivi pridejo na vrsto drugo leto!

Veljko Jukič, foto: Goran Krošelj in VJ

motokros
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja