Skip to main content
Torek, 16. april 2024
06.07.2021
08:16
Foto: Veljko Jukič
Na sloviti hrvaški motokros stezi Jaska – Mladina pri Jastrebarskem je brežiški motokros dirkač mlade generacije Alex Novak osvojil svojo prvo evropsko zmago v razredu MX-65!

Alex Novak do prve Euro-MX zmage

Na zelo vroči dirki, ki je potekala na obronkih vinorodne Plešivice, so se na tretji dirki leta pomerili najboljši mladi dirkači v razredih MX-85 in MX-65, ki nastopajo v tako imenovani jugovzhodni coni!

Med mnogimi favoriti iz Španije, Francije in Italije pa smo v slovensko-hrvaški navezi imeli tudi svojega aduta! Alex je doma iz Brežic, nastopa pa z hrvaško licenco HMS za moto klub Ključ, ki ga vodi Alexov trener Miljenko Pernar. Ker Alex na domači stezi na Prilipah zaradi znanih omejitev na more trenirati se pač znajdejo in trenirajo MX vožnjo na drugih stezah, Alex pa nastopa tako na prvenstvu Hrvaške kot Slovenije. Letos so se v ekipi odločili poskusiti tudi na nastopih evropskega prvenstva MX-65 in prav dirka v Jaski je štela za (skoraj) domačo, znano stezo.

Novak je do lani nastopal v razredu MX-50, kjer je trikrat zapored osvojil naslov prvaka na Hrvaškem, letos pa je prestopil v višji razred MX-65. Po prvih dirkah v Pakracu, Savskem Marofu in Zaboku je povedel v prvenstvu, vzporedno pa je nastopil tudi na (odprtem) prvenstvu Slovenije.

V Šentvidu je dvakrat stal na odru za zmagovalce (2.mesto in 3.mesto v drugi vožnji), enako na v Orehovi vasi (2.mesto in 1.mesto v drugi vožnji). Mimogrede je zmagal na vseh treh dirkah v Malinu pri Oriovcu, nato pa nastopil še ne dveh dirkah evropskega prvenstva! Na Portugalskem v mestu Fermao Joanes je Alex skupno osvojil 10.mesto (9.in 11.mesto) ter 16.mesto v Esenatoglia v Italiji (11.mesto in brez točk v drugi vožnji), vrhunec pa je prišel na tretji dirki evropskega prvenstva na 'domačem' terenu v Jastrebarskem.

Odličen že v prvi vožnji

V konkurenci 28 dirkačev so v MX-65 nastopili tudi 4 Slovenci in Alex se je že v prvi vožnji po odličnem štartu skupaj s Španci, Italijani in Avstrijci potegoval za prva mesta in se do konca dirke povzpel na drugo mesto, ob zmagovalcu Andrei Uccelino (Italija) in Ikerju Diazu (Španija) na 3.mestu.

Tudi v drugi vožnji je Novaku šlo odlično! Tik pred koncem dirke pa je prišlo do zapleta: zaradi padca drugege dirkača je bila pokazana rumena zastava (upočasni, ne prehitevaj). Alex je upočasnil, neposredna tekmeca Avstrijec Mortiz Ernecker in Andrea Uccelini pa sta to izkoristila za prehitevanje... in bila na koncu po protestu kaznovana s pribitkom! Novak je tako zadržal drugo mesto, kar mu je v skupnem seštevku (22 + 22) prineslo 3 točke prednosti pred zmagovalcem druge vožnje Špancem Benignom Garcio (16 + 25) z rezultatom 44 : 41! Tretje mesto je osvojil Iker Diaz (Španija, 20 + 20). V razredu MX-65 je nastopal tudi Val Slavec, ki je zasedel 8.mesto (12 + 14 točk), Tai Vidovič je zasedel 11.mesto (9+12 točk), sicer pa sta nastopila še Rok Gracer (4+10 točk, 14.mesto) in Luka Jurič (8+6 točk, 15.mesto).

Skok z 10. na 7. mesto

Alex Novak se je tako v točkovanju za Evropsko prvenstvo jugovzgodne cone povzpel z 10. mesta na 7. mesto. V razredu MX-85 je zmaga pripadla Simonu Manciniju  (50) pred Alessandrom Gasparijem (42) in Mattio Barbierijem (42, vsi Italija), med našimi pa se je najbolje uvrstil Žan Oven (15.mesto), Lukas Osek je v drugi vožnji osvojil eno točko, nastopili pa so še Gal Geršak, Rok Plestenjak in Miha Vrh, a so ostali brez točk za EP.

Za Alexa to predstavlja odmeven mednarodni uspeh in prvo zmago na evropskem prvenstvu, pa čeprav samo v jugo-vzhodni coni! Na koncu dneva ob proglasitvi zmagovalcev ob zmagi Alexa Novaka niso zagotovo vedeli katero himno zavrteti po pravilih FIM: hrvaško (ker ima Alex tekmovalno licenco hrvaškega HMS!) ali slovensko (kot dolikuje ko gre za slovenskega tekmovalca)?  Ko so na odru stali Novak, Garcia in Diez pa je vendarle zadonela slovenska himna – podobno kot pred desetletjem, ko je tu na dirki svetovnega prvenstva MX3 zmagal Matevž Irt. Bo to znak novega vala v slovenskem in evropskem prvenstvu?

Veljko Jukič

motokros

Pridružite se nam

Novice iz Posavja