Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
01.09.2021
11:22
Alex Novak
Foto: Filip Budna
V bližini Maribora, v Orehovi vasi, so na motokros stezi Radizel v organizaciji MX Akademije Saše Kraglja pripravili tretjo dirko odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.

Tretja dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu

RADIZEL Od posavskih voznikov se je z drugim mestom pričakovano najbolje odrezal Brežičan Alex Novak, ki dirka v razredu do 65 kubičnih centimetrov. V skupnem v skupnem seštevku prvenstva je obdržal vodstvo.

V prvi vožnji je mladi Brežičan sicer vodil od štarta do cilja. V prvem delu te prve vožnje mu je sicer dobro sledil Primorec Val Slavec, ko pa se je začelo prehitevanje preostalih sotekmovalcev za krog, mu je Novak ušel na varno razdajo desetih sekund in tako pospravil zmago. V drugi vožnji pa je Slavec po prvem ovinku prevzel vodstvo pred Novakom in Taiem Vidovičem. Prva dva sta si nekje na polovici kroga že privozila majhno prednost, a je Novak tokrat v prvem krogu hotel preveč in se je znašel na tleh. V nadaljevanju vožnje se je vodilnemu Slavcu sicer nekoliko bolj približal drugi Primorec Tai Vidovič, Novak pa je po padcu nadaljeval na šestem mestu. Porabil je kar tri kroge, da se je prebil na tretje in začel z lovom na prvo dvojico. Prišel jima je že na samo osem sekund zaostanka, pri tem pa so vodilni že začeli prehitevati sotekmovalce za cel krog. Za Novaka je bilo eno od teh prehitevanj usodno, saj se je zopet znašel na tleh in si s tem onemogočil lov za prvima dvema. Drugo vožnjo je tako končal kot tretji. V skupnem seštevku obeh voženj si je s prvim v prvi in tretjim mestom v drugi vožnji, zagotovil skupno drugo mesto na dirki. V skupnem seštevku je Novak obdržal vodstvo, ki se je v resnici zmanjšalo le za dve točki.

Fotogalerija (Foto: Filip Budna):

Na tej dirki smo sicer pogrešali kar nekaj posavskih dirkačev. Od Posavcev pa je zraven mladega Novaka rezultatsko solidno dirko v odprtem razredu odpeljal še Matic Žitnik, ki je osvojil skupno peto mesto. Pri tem je smiselno omeniti da odprti razred tekmuje skupaj z razredom MX2 in prvi imajo praviloma motorje prostornine do 450 kubičnih centimetrov, v MX2 pa do 250 kubičnih centimetrov. 

V prihajajočem vikendu pa se v AMD Brežice pripravljajo na zadnjo dirko Evropskega prvenstva jugo zahodne cone v kateri nastopajo tekmovalci iz dvanajstih držav v razredih do 65 in do 85 kubičnih centimetrov. Realne možnosti za uvrstitev v finale, ki bo 19. septembra na največjem italijanskem otoku Sardiniji med Slovenci ima le Alex Novak, ki v razredu do 65 kubičnih centimetrov po štirih evropskih dirkah zaseda šesto mesto. Za neposredno uvrstitev v finale, kjer se bodo dirkači v sklopu dirke MXGP in MX2, ki štejejo za svetovno prvenstvo, se je ob koncu conskega dela prvenstva potrebno uvrstiti med prvo osmerico.

Dvodnevno dogajanje na Prilipah pri Brežicah v organizaciji AMD Brežice bodo v nedeljo kot spremljevalni program izpeljali še dirko za Odprto državno prvenstvo Slovenije v vseh preostalih kategorijah. Vse posavske in preostale slovenske in hrvaške ljubitelje motokrosa torej čaka zanimiv in razburljiv vikend na Prilipah pri Brežicah.

Mitja Pungarčič

motokros
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja