Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
10.09.2022
20:36
Alex Novak, motokros
Foto: Veljko Jukič
Alex Novak (AMD Brežice) iz ekipe Darsad MX je lani osvojil naslov prvaka MX-50 na Hrvaškem in v Sloveniji, letos pa je prestopil v razred MX-65. Zdaj je v boju za nov naslov MX prvaka Slovenije.

Po uspehu na Češkem, težavah na Finskem ...

BREŽICE Alex Novak (AMD Brežice) iz ekipe Darsad MX je lani osvojil naslov prvaka MX-50 na Hrvaškem in Slovenskem, letos pa je prestopil v razred MX-65. Alex trenira in tekmuje ob pomoči očeta Aleša in trenerja Miljenka Pernarja. Letos je bil cilj nastop na evropskem in svetovnem prvenstvu, a se sedaj odloča o naslovu prvaka Slovenije. Na Finskem (SP) Alexu ni šlo najbolje,čeprav je na Češkem (EP) tri tedne pred tem osvojil odlično peto mesto. Po povratku iz Finske na dirke DP pa se je posvetil zadnjem velikem izzivu leta: boju za naslov prvaka Slovenije v razredu MX-65.

...  in zmagi v Orehovi vasi je prišel čas za odločitev v Šentvidu pri Stični

Ob koncu sezone je imel mladi brežiski dirkač Alex kar napet program nastopov. Vrhunec poletja je bil vsekakor nastop na evropskem prvenstvu v razredu MX-65, kjer je v dveh nastopih zablestel in osvojil skupno 5.mesto. Drugi težki preizkus je čakal Alexa na svetovnem prvenstvu na Finskem, ki pa je predstavljal novo težko izkušnjo. Čeprav se je Novak na kvalifikacijskih dirkah v svoji skupini (v eni od štirih regionalnih EU con) osvojil drugo mesto, je bila konkurenca na Finskem tokrat premočna.

Fotogalerija (Foto: Veljko Jukić in Goran Krošelj):

Dirka na Finskem

Teren, na katerem je potekala dirka za SP na Finskem je bil precej drugačen v primerjavi s tem, na kakšnem potekajo motokros dirke na našem koncu. Na Finski so bili v prednosti severnjaki, k slabšem rezultatu pa so svoje prispevali tudi padci. "Za nas je bilo to prvo srečanje s takšno progo, dirka na pesku je drugačna, a ta mivka je bila nekaj novega, kar še ne poznamo. Alex je na sobotnem ogrevanju dosegel 17. čas, a se na to na kvalifikacijah v svoji skupini ni vrstil na dirko (19.mesto). Na nastopu “zadnja priložnost” je bil na štartu najhitrejši (“hole shot”) in do cilja vodil in zmagal s prednostjo 13.352 sekunde! Na finski dirki je bilo napeto: na štartu se je Alex povzpel do 8.mesta, nato pa cello do 4.mesta, a naredil napako, padel v na začelje, a so vsi veliki upo splavali po void. Do konca dirke se je povzpel na 23.mesto. V drugi je Alex štartal med prvo dvajseterico, se povzpel do 12.mesta, ko se je vanj zaletel eden od tekmecev, pri se je na KTM-u pošdovala ročica za plin in nastopa je bilo konec," nam je poročal vodja ekipe Novak.

Alex Novak, Brežice, Foto: Goran Krošelj

"Včasih pride vmes smola"

Trener Pernar ni bil zadovoljen: "Včasih pride vmes smola, a moramo tudi to prebroditi in se pripraviti na nove izzive, a glavno da Alex ni imel nobene poškodbe. Prav izkušnja nastopa na Finskem je bila dragocena, čeprav je bila draga: v bodočem razvoju bo treba več vadbe posvetiti prav treningu na peščenih, slabših stezah,” pravi Alexov trener Miljenko Pernar. "Nastop na Finskem so podprli Rožle Jazbinšek instalacije s.p., Darsad in HESS, za kar se jim zahvaljujem," dodaja Alex, ki na Finskem ni mogel pokazati odličnega rezultata kot ponavadi na dosedanjih dirkah. Po povratku iz Finske je imel Alex kratek počitek, nato pa še nekaj treningov pred zaključkom prvenstva Slovenije na dveh zadnjih dirkah. V Orehovi vas je Alex dosegel dve prepričljivi zmagi in svoje vodstvo pred prvim tekmecem Tajem Vidovičem pred zadnjo dirko povečal s 24 točk na 30 točk (238 : 208 točk).

Za nove velike izzive bo še čas – drugo leto!

Alex je na šesti dirki (od 7) v Orehovi vas postavil najhitreješi čas na treningu. Na dirki je štartal previdno, zasedel 5.mesto in nekaj rahlih trčenj na stezi je Novak preživel brez hujših posledic. Po nekaj krogih se je povzpel do drugega mesta in nato na poti do prve zmage prehitel tudi Vidovića in osvojil prvo zmago dneva. Druga dirka je bila hitrejša, a manj napeta: Alex je povedel in do konca dirka nadzoroval vse tekmece ter si tega dneva prislužil 2 x 25 točk.

Do konca prvenstva Slovenije v motokrosu v razredu MX-65 Alexa Novaka čaka le še zadnja dirka v Šentvidu pri Stični ta konec tedna. Tu se bo odločalo o naslovu prvaka med mladimi slovenskimi motokros asi. Po uspehu na Češkem, težavah na Finskem in zmagi v Orehovi vasi je prišel čas za odločitev.

Aleš in Alex Novak ne pozabita na svoje športne partnerje: “Vseh teh uspehov ne bi bilo brez pomoči družine, prijateljev in sponzorjev: Darsad, Viktor motorsport, Marsigroup, Občina Brežice, Gofar, Debeluh, Mana, RR racing, Vulkanizerstvo Furlan, Dunlop, Alufinal, Radionaocic, Jetsafe, Ortema sportprotection, Foto123, Reklame Vikom, Roostex izpuhi; pa seveda: Rožle Jazbinšek instalacije s.p. in HESS. Hvala vsem!”

Po težavah na Finskem, uspehih na Češkem in v Orehovi vasi v MX ekipi Darsad - Novak iz AMD Brežice verjajo, da zmore Alex z odličnim, a pametnim nastopom, preplezati tudi to zadnjo veliko oviro letos. Za nove velike izzive bo še čas – drugo leto!

Veljko Jukič,
foto: Goran Krošelj in VJ

motokros
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja