Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
13.08.2019
11:33
Foto: Judo klub Krško
Judo zveza Slovenija organizira dvakrat na leto izpit, h kateremu lahko pristopijo kandidati za rjavi in črni pas. Že preteklo poletje se je izpita v Izoli udeležil Amar Džaferović.

Prvi mojster juda v Krškem

KRŠKO Letos sta se mu pridružila še brata Anže in Matic Kitek. Treningi in izpit so potekali v tednu med 5. in 8. avgustom. Izpiti potekajo v okviru dvotedenskih priprav v Izoli, kjer se zbere slovenska judoistična smetana. Najvišji slovenski mojstri juda pomagajo novim kandidatom k izpopolnjevanju tehnik, nujnih za pridobitev mojstrskega naziva.

Anže in Matic sta uspešno opravila izpit za rjavi pas. Včasih člana novomeškega kluba Bushido že nekaj let trenirata v Judo klubu Krško. Čim bližje sta cilju, strmejša je pot. Večletno treniranje in številni prevoženi kilometri so ju pripeljali že skoraj do naziva mojstra juda.

Vrhunec tedna je za Judo klub Krško predstavljal mojstrski izpit Amarja. Nastop pred tričlansko komisijo je sestavljen iz treh delov. Najprej se prikaže kata, ki je zaporedje vnaprej predvidenih tehnik. Z gibanjem in izvajanjem metov se prikažejo osnovna načela juda. Opravljanje kate traja dobrih pet minut. Za uspešnost izvedbe sta pomembni zbranost in usklajenost obeh partnerjev. Napaka le enega pomeni konec izpita in neuspešno polaganje. Po kati sledi prikaz borilnih tehnik. V teoretičnem delu zastavijo člani komisije še vprašanje, s katerim preverjajo razumevanje borilnih načel in tehnik. Ves izpit traja približno pol ure. Pohvalo si zasluži tudi Lan Luzar, ki je pokazal izjemno zrelost in je bil odličen partner Amarju pri izvajanju tehnik. Prvi mojster juda, vzgojen v krški občini, prav tako označuje desetletnico delovanja kluba. Mojstrski izpit bi lahko primerjali s srednješolsko izobrazbo. Mojster juda lahko opravi trenerski izpit, ki mu omogoča delo na področju borilnih športov. Amar že več let aktivno sodeluje pri izobraževanju mlajših članov in bodočih mojstrov.

Fotogalerija (Foto: Judo klub Krško):

Dolgoročni cilj Judo kluba Krško ob ustanovitvi je bil izobraževanje lastnega trenerskega kadra. Klub kaže s svojim uspešnim delovanjem resne namene pri vplivanju na gibalni razvoj in vzgojni vidik otrok ter mladine, vse bolj pa omogoča tudi možnosti nadaljevanja karierne poti na tem področju. Popolna integracija v okolje, v katerem klub deluje, bo seveda mogoča, ko bo Judo klub Krško sprejet in primerno podprt.

Ivan Širola
Judo klub Krško

judo klub krško
krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja