Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
03.07.2020
20:11
Alex Novak odličen v Orehovi vasi, Foto: Goran Krošelj
Foto: Goran Krošelj
V Orehovi vasi pri Mariboru, na legendarni motokros stezi v Radizelu, je v soboto potekalo pokalno, v nedeljo pa odprto državno prvenstvo motokrosistov. Na dirki je odlično nastopil mladi Brežičan.

Brežiški motokrosist odličen na dirki v Orehovi vasi

OREHOVA VAS Mladi Brežičan Alex Novak, ki zaenkrat še vozi s hrvaško licenco Motocross kluba 97 iz Ključa Brdovečkog, je v soboto na pokalnem prvenstvu po dobri borbi z mladim Zasavcem Taiem Goležem (TRK Tajfun Šport) v obeh vožnjah uspel zmagati. Drugo mesto si je zasluženo privozil eden najmlajših na štartu Leo Gajser (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), Golež pa je dirko končal na tretjem mestu. Že po uradnem treningu, na katerem je v najmanjšem razredu do 50 ccm nastopilo 15 dirkačev, je bilo bolj ali manj jasno, da se bosta za vrh potegovala omenjena fanta, saj so časi pokazali, da sta precej enakovredna tekmeca.

Fotogalerija (Foto: Goran Krošelj):

Prva vožnja

Po časih je tako uradni trening pripadel Goležu pred Novakom. V prvi vožnji se je Novak, kljub nekoliko slabšem štartu, prebil na tretje mesto v prvem krogu, a je zatem sledil padec. Ampak Novak ni vrgel puške v koruzo in se je v naslednjih treh krogih prebil na drugo mesto za vodilnim Leom Gajserjem. Tudi za njim ni vztrajal dolgo, ampak je takoj poračunal in prevzel vodstvo. Tudi Goleš je v petem krogu naredil napako, tudi on se je znašel na tleh ter si s tem precej pokvaril svojo uvrstitev. To prvo vožnjo je končal na petem mestu. Zmaga je tako pripadla Alexu Novaku s prednostjo 23 skeund pred presenečenjem dirke Leom Gajserjem.

Druga vožnja

V drugi vožnji sta najboljša tekmeca iz kvalifikacij že takoj po štartu uprizarjala pravi boj, v drugem krogu sta hitro opravila s takrat vodilnim Jurico Prančićem. Golež je prevzel vodstvo, vendar ne za dolgo. Novak, ki mu je že tako bil na zadnjem kolesu, ni čakal dolgo. Napadel je in sam prevzel vodstvo ter takoj dvignil tempo. Po nekaj zavojih je bil na nekoliko spolzkem delu steze Golež prisiljen v napako ter tudi v drugo padel, s tem pa se je izločil iz boja za zmago. Vendar je Golež kljub vztrajnosti, ki jo je pokazal s prehitevanji, vendarle uspel nazaj pridobiti drugo mesto. Možnosti, da bi ogrozil Novaka, pa dejansko ni imel. Slednji je s svojim ritmom vožnje ter boljšimi časi krogov prednost le povečeval ter prepričljivo slavil tudi v drugo. Za njim sta v cilj prišla Golež na 2. mestu in Vižentin na 3. mestu. Skupno je tako zmaga odšla z Novakom v Brežice, drugo mesto je zaradi seštevka obeh voženj pripadlo Leu Gajserju, tretji pa je bil v skupnem seštevku Tai Goleš.

Alex Novak, Foto: Goran Krošelj

Odločitev je padla, Alex bo v novi sezoni dirkal v višjem razredu

Po sobotni dirki je v taboru Alexa Novaka padla odločitev, da v tej okrnjeni sezoni, ko zaradi razmer s koronavirusom čakajo na odpoved neuradnega svetovnega prvenstva "MX Kids Master", izkoristijo za prestop v višji razred do 65 ccm. Ob tem so se v ekipi tudi odločili, da se odpovedo dirkam za državno prvenstvo Slovenije. Ob dejstvu, da mladi Brežičan zaenkrat še dirka s hrvaško licenco in mu po sili razmer bolj odgovarja odločitev o zamenjavi kategorije, v tej kategoriji ne želijo mešati štrene sotekmovalcem, ki se v Sloveniji borijo za naslov državnega prvaka.

Do konca sezone bo Novak izkušnje pridobival na večjem motorju

Do konca sezone bo tako mladi Brežičan pridno nabiral izkušnje na večjem motorju, kar bo vsekakor dobrodošla popotnica za naslednjo sezono. V novi sezoni si želi prav tako prebiti čim višje proti evropskemu in svetovnemu vrhu.

(bš, eP)

brežice
motokros
fotogalerija

Pridružite se nam